?>

Şirketlerin arazi ve arsalarının Finansal Kiralama Kanunu kapsamında geri alınması (1)

Cem AĞ

1 yıl önce

Kıymetli okurlar, hepimizin malumu üzerine pan­demi ile birlikte ortaya çıkan global ekonomik dengesizlik birçok ticari teşekkülü zor durumda bırak­mış ve etkileri hala geçmemiştir. Global bazda artan enflasyon ve o dönemde bozulan nakit dengeleri şir­ketleri alternatif finansman modelleri geliştirmeye it­miştir.

Pek tabi ki birçok şirket yatırım amacıyla aktifte arsa ve arazi bulundurmakta ve oluşacak olan değer artış kazancı için atıl kaynak tutmaktadır. İşte bu atıl kaynak­ların finansal kiralama yolu ile sat geri kirala uygulama­sına ilişkin finansman modelinin vergi kanunları karşısında nasıl bir durum çıkaracağı iş bu köşe yazısı­nın konusunu oluşturmaktadır.

Samsun Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü tarafından E-97338759-105-43502 sayı ile verilen özelge ile aktifinde kayıtlı bu­lunan arsanın 6361 sa­yılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu kap­samında kiralama ve sözleşme sonunda geri alınması şartıyla satışı­nın yapıldığı ve bu sa­tıştan kaynaklı bir kazanç oluştuğu, söz konusu kazancın pasifte özel fon hesabına alındıktan sonra sermayeye ilavesinin müm­kün olup olmadığı, mümkün ise şirketiniz tarafından ilerleyen dönemlerde sermaye azaltımına gidilmesi ha­linde özel fon hesabına alınan ve sermaye azaltımına konu edilen tutar üzerinden vergileme yapılıp yapılma­yacağı, ayrıca kurumların en az iki tam yıl süreyle aktif­lerinde yer alan taşınmazların satışından doğan kazançların %50’lik kısmının vergiden istisna olduğu, is­tisna uygulaması kapsamında özel fon hesabına alınan tutarın daha sonrasında sermayeye ilavesinin mümkün olup olmadığı konusunda görüş bildirilmiştir.

1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin;

- “5.6. Taşınmazlar ve iştirak hisseleri ile kurucu senet­leri, intifa senetleri ve rüçhan hakları satış kazancı istis­nası” başlıklı bölümünde, “5.6.2.3.2. Satış kazancının fon hesabında tutulması

Fon hesabına alınan kazanç tutarının mükelleflerce sermayeye ilavesi mümkün bulunmaktadır. Ancak, fon hesabına alınan kazanç tutarının sermayeye ilave dı­şında, beş yıl içinde başka bir hesaba nakledilmesi, iş­letmeden çekilmesi veya dar mükellef kurumlarca ana merkeze aktarılması ya da kurumun tasfiyesi halinde, is­tisna uygulanması nedeniyle zamanında tahakkuk et­meyen vergiler, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecektir.

Öte yandan, fon hesabında tutulan kazancın beş yıl içinde veya beş yıl geçtikten sonra işletmeden çekilme­sinin kâr dağıtımı sayılacağı tabiidir.

5.6.2.3.3. Fon hesabında tutulan kazançların işletme­den çekilmemesi

İstisna uygulamasında, satışın yapıldığı yılı izleyen beşinci yılın sonuna kadar pasifte özel bir fon hesa­bında tutulması gereken kazançların, beş yıl içinde fon hesabından başka bir hesaba (sermayeye ilave hariç) nakledilmesi, işletmeden çekilmesi, dar mükellef ku­rumlar tarafından yurt dışına transfer edilmesi veya bu süre içinde işletmenin tasfiyeye girmesi halinde, bu iş­lemlere tabi tutulan kazanç kısmı için uygulanan istisna dolayısıyla zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler, Vergi Usul Kanunu uyarınca vergi ziyaı cezası ve ge­cikme faizi ile birlikte alınacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI