?>

“Size vize veremedik vatandaşlık verelim!.”

Musa Alioğlu

1 yıl önce

Türk vatandaşlarının yurt dışına seyahat edebilmeleri için, birçok Batılı ülkeden vize almak zorunda olduğu kesin gerçek.

Son zamanlarda vize almak için randevu talebinde bu­lunanlara uzun süre veren ve başvuruların çoğunu redde­den birçok ülke sanki ortak hareket ediyor gibi.

Bu nedenledir ki, birilerine göre Avrupa ülkeleri, Türk vatandaşlarına vize vermeyerek Türkiye Cumhuriyeti’ni cezalandırıyor. Birileri de, AB ülkelerinin AK Parti’nin ve Erdo­ğan’ın politikalarını beğenmediklerini ve bu işin altında “Haçlı zihniyeti”nin yattığını söyleyerek konuya farklı bir bakış açısı getiriyor.

Hükümet ko­nuyu Avrupa Birliği nezdinde dile getir­diyse de önemli ge­lişme olmadı.

Türk halkı yine kuyruklarda bekli­yor, günü geldi­ğinde de olumsuz cevap alıp boş yere de parasını harcamış oluyor.

Milyonlarca Türk’ün yaşadığı, siyasi olarak dost ve müt­tefik kabul ettiğimiz Almanya en fazla vize başvurusunun yapıldığı ve en çok da ret cevabı alınan bir ülke olarak biz­leri şaşırtmıyor değil.

İnsanımıza vize verirken, kılı kırk yaran bir titizlikle hare­ket eden Almanya şimdi de, bizimle ve vize kuyruklarında aylar boyu beklettiği diğer dünya halklarıyla adeta alay eder gibi bir duyuru yaptı. Özü, “Vize veremedik, ama vatandaşlık verelim” demek olan bu açıklamayla bizi ve vize mağduru ülkeleri tekrar şaşırttı.

Alman Hükümeti, sınırlı sayıda ülke vatandaşına tanı­dığı çifte vatandaş olma hakkını herkese tanıyan ve Alman vatandaşlığına geçişleri kolaylaştıran yasa tasarısını Mec­lis’e gönderdi.

Federal Meclis, tasarıyı kabul ettiği takdirde, yabancıla­rın Alman vatandaşı olabilmesi için gereken şartlar daha bir hafifletilecek. Şartlardan bir olan 8 yıllık yasal ikamet süresi 5 yıla düşürülecek.

Mesleğinde ve eğitiminde başarılı olan, Almanya’daki yaşam şartlarına uyum sağlayan, hızlı ve kolay entegre olan bunun için özel gayret gösterenlerde ve Almancayı iyi konuşabilenlerde 5 yıllık bekleme süresi 3 yıla düşürü­lebilecek. Bu arada ikinci kuşak denilen 67 yaş üstü yaban­cılar dil sınavına girmeden sözlü sınava girip vatandaş olabilecek.

Almanya’nın özgürlükçü toplum değerleri ve yasaları­nın benimsenmesi ve kişinin, kendisi ve ailesinin geçimini sosyal yardımlar almadan sağlaması da vatandaş olabilme şartları arasında yer alıyor. Bu arada Yahudi düşmanı, ırkçı, yabancı düşmanı veya başka insanlık dışı eylemelerde bu­lunanlar Alman vatandaşlığına alınmayacak. Sormak gerek, peki bunları yapan Almanlar acaba vatandaşlıktan atılacak mı?

Çok eşli olanlar ve kadın-erkek eşitliğine ay­kırı davrananlar da vatan­daşlığa alınmayacakmış. Ebeveynlerden birinin Al­manya’da 5 yıl yasal ika­met etmesi durumunda ülkede doğan yabancı ço­cuklar Alman pasaportu alabilecek. Ayrıca çocuklar ana-babanın tabiiyetini da koruyarak çifte vatandaş olabilecek.

Almanya’nın neden böyle bir uygulama ihtiyacı duydu­ğunu, Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, şöyle açıklı­yor;

“En iyi beyinler için küresel bir rekabetin içindeyiz. Pek çok alanda vasıflı çalışanlara ihtiyacımız var. En iyi beyin­leri gelecekte toplumumuzun bir parçası haline getirebi­lirsek kazanabiliriz” dedi.

Almanya’da yaşayan ve sayıları 12 milyon olan yabancı ülke vatandaşları arasında ilk sıradaki Türk vatandaşlarını yapılacak bu yasa değişikliği çok ilgilendiriyor.

Alman Hükümeti, eski kanuna göre birçok kişinin Alman vatandaşlığına geçmekte “tereddüt” ettiğini, bunda kendisi ya da ailesinin geldiği ülke ile duygusal ba­ğının da etkili” olduğunu düşünüyor. Yeni düzenleme ile Türk vatandaşları kendi vatandaşlıklarından feragat etme­den Alman vatandaşlığına başvuracak. Çifte vatandaşlık hakkının uzun yıllardır verilmemesi Almanya’daki yabancı­ların sivil toplum kuruluşları tarafından her fırsatta eleştiriliyordu.

Bundan sonra gelişmeler nasıl olacak, en kısa zamanda belli olacak. Kaç kişi bu haktan yararlanabilecek ve Almanların, bize entegre olun talebini yerine getirip iki ayrı ülke vatandaşı olarak hayatını sürdürecek göreceğiz. Hadi ha­yırlısı.

Mutlu yarınlar Türkiye’m.

YAZARIN DİĞER YAZILARI