?>

Sorulara cevaplarım

Emin DİREKÇİ

2 yıl önce

Değerli okurlar, geçtiğimiz hafta çok değerli bir arka­daşım içerisinde bulunduğu topluluğun; farklı sek­törlerden görüşleri alarak, sorunlara çözüm önerileri ile bütüne katkı sağlamak hedefiyle aşağıdaki sorular için gö­rüşlerimi istemişti. Kendisine ilettiğim cevapları sizlerle de paylaşıyorum.

YILLIK ÜRETİCİ ENFLASYONU %136!

Yıllık enflasyon değerlerini hayatın gerçekleriyle karşı­laştırdığımızda güvenilir bulmuyorum, dolayısıyla bu veri­ler sadece resmi güncellemelerde kullanılacaktır bu durum adaletsiz sonuçlar doğuracaktır.

ÜCRET NİTELİKLİ İŞGÜCÜ PROBLEMİ

Ülkemizde hem işsiz çok hem de iş arayan, yani bir şey­leri yanlış yapıyoruz. “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” sloganı çok doğrudur, bu felsefeye uygun bir eğitim plan­lanmalıdır. Seçilecek konularda sanayicilerin taleplerine göre belirlenmelidir. İş arayan kişiler içinde kendilerine ye­tenek kazandıracak dışarıdan eğitim programları uygulan­malıdır (sayılarda önemli tabii).

EKSİK İSTİHDAM SORUNU BÜYÜDÜ MÜ?

Taleplerin normal olduğu süreçte nitelikli eleman eksiği devam ediyor ancak yıl sonuna kadar hem talep daralma­sından hem de asgari ücretin çok artacak olması sebebiyle çıkışlar öngörüyorum.

EYT’DE İŞ DÜNYA­SININ FORMÜLLERİ

EYT kapsamından çok sayıda mavi ve beyaz yaka faydalana­cak. İşveren bir kısmı­nın gitmesine ses çıkarmayacaktır ancak aynı anda birçok kişi­nin ayrılması kurumda işleyişi zora sokacaktır. Bence bu kişiler erken emekli olsa da işve­rene belirli bir süre ça­lışma taahhüdü vermelidir. Öte yandan, EYT’nin ikame edilmesi işsizlik ra­kamlarını çok azaltacaktır.

KIDEM TAZMİNATINDA KGF ÇÖZÜMÜ

EYT için KGF çözümünü olumlu buluyorum.

REEL SEKTÖRÜN FİNANSMAN PROBLEMİ

Piyasaların ve kurumların en büyük problemi ‘NAKİT AKIŞI’dır. Taleplerin azaldığı, enflasyonun kontrol dışına çıktığı, hammadde fiyatlarının artıp erişimin zorlaştığı, ih­racatçının döviz blokajları kurumları çok zor durumda bı­rakmıştır. Ülke yönetiminin söylemiyle bankaların eylemi örtüşmemektedir ve tutarlı değildir ayrıca faiz oranların­daki dengesizlik reel ekonomi kurallarına aykırıdır. Özetle; makul faizlerle, gerçek ihtiyaç sahiplerine kredi verilmeli­dir. Bu kredilerin nereye harcandığı da takip edilmelidir.

TÜKETİMLE BÜYÜME NEREYE KADAR? ÜRETEREK BÜYÜME NASIL SAĞLANIR?

Tüketim için; halkımız henüz cebinde olmayan parayı harcıyor diyebilirim. Büyümede temel iki önerim var; birin­cisi katma değerli teknolojik üretim (gerekiyorsa dünya markaları satın alınabilir), ikincisi emek yoğun içe ve dışa dönük üretim - burada kırsala göçü yani başta tarım ve hayvancılığın desteklenmesi. Bu durum işsizliğe de katkı sağlar. Büyümek üretmekten geçer, ülkemiz koşullarının yatırım iklimine hazırlanması lazım. Yerli sanayici ve yetiş­miş işgücü yurt dışına giderken ülkemize yabancı gelir mi!

YÜKSEK ENFLASYONUN SONUÇLARI

Yüksek tansiyon vücutta hangi dengeleri bozuyorsa yüksek enflasyonda ülkede benzer sonuçlara sebep olur.

ALIM GÜCÜNDE EROZYON VE ASGARİ ÜCRET

Asgari ücretin açlık ve yoksulluk sınırının altında olduğu bir ülkede olması gereken; ya ücretleri 3-4 kat artıracaksı­nız ya da hayatı aynı oranda ucuzlatacaksınız. Mevcut durum ‘İNSANLIK ONURUNA’ yakışmıyor.

ENERJİ MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ İMALATI NE KADAR ZORLUYOR?

Enerji maliyetleri toplam ürün maliyetleri içinde %2-5’den %10-15’lere vardı (bu oranlar sektörlere göre değişi­yor) dolayısıyla çok olumsuz sonuçları var; üstelik ülke yönetiminin sübvanse etmesiyle bu oran olması gereke­nin yarısı! Yani durum vahim, daha da kötüleşmesi bekle­niyor.

İŞGÜCÜ MALİYETLERİNDE ARTIŞ

İşgücü maliyetlerin döviz kurlarının görece düşük ol­ması sebebiyle Avrupa’dan pahalı olmaya başladık, iş ve ihracat kaybı riskimiz artıyor. Öte yandan ücretlerle ilgili gerçek de ortada. Yani “sakal, bıyık” durumu var.

İHRACAT NEDEN GERİLİYOR?

İhracatın azalmasını şimdiki sebebi ana pazarlarımızdaki talep düşümüdür. Maliyetlerimizin artması diğer sebep olur. Ancak, seçimlerin sonrasında ülkemizin büyük çıkış yaşayacağını ve ülkemize çok yatırım geleceğini öngörü­yorum.

İSTİHDAMDA ÜCRET-NİTELİK DENKLEMİ

Demokrasiyi ve cumhuriyeti yaşatır, adaleti ve gelir da­ğılımını iyileştirir, ekonomik değerlerimizi iyileştirir, öteki­leştirmeyi sonlandırırsak birkaç senede ortalama gelir iki katına çıkar.

ASGARİ ÜCRET NE OLACAK?

Asgari ücret; çalışana az, işverene çok gelecek bence en az 8.500 TL olacaktır.

Saygılarımla.

YAZARIN DİĞER YAZILARI