Daha önce de yazmıştım… Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, Umurbey’de kent içinde beton yığınları arasında bir saklı bahçe, bir vaha gibi…
Hep protokol etkinlikleri nedeniyle müze kısmına gitmiştim… Bu yaz tarih araştırmacısı yazar Kerim Bayramoğlu ile Fayton Kafe’de buluşunca, bahçenin muhteşemliğinin farkına varmıştım… Fayton Kafe de çok özel bir yer… Daha önceleri Müze’nin mimarlarından Naim Arnas’ın işlettiği Fayton Kafe’yi artık TOFAŞ devralmış… Arnas’ın yağlıboya resim, heykel ve çeşitli objelerden oluşan muhteşem koleksiyonu da kafede sergileniyor. Yani, mekan sadece bir kafeterya değil, çok daha fazlası, Bursa’da bir eşi olmayan bir sanat galerisi olma özelliği taşıyor. Ayrıca şehirde yiyebileceğiniz en lezzetli pizzayı orada bulabilirsiniz…
Neyse… Konumuza dönecek olursak… Bursa’nın yüz akı müzelerinden biri olan Tofaş Bursa Anadolu arabaları Müzesi 20’inci kuruluş yıldönümünü kutluyor…
Zaman ne kadar çabuk geçiyor… 2002’de müze bahçesinde düzenlenen tören sanki dün gibi!
Bursa’nın kadim mahallelerinden biri olan Umurbey’de Tofaş tarafından tarihi yapılar restore edilerek hayata geçirilen Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi’nin şehir tarafından yeterince kıymeti biliniyor mu?
Bu çok özel ve değerli müze, kentin turizm aktörlerince şehre dışarıdan gelenlere yönelik bir turizm destinasyonu olarak değerlendiriliyor mu? Artık Fayton Kafe’nin fiyatları da eskisi gibi uçuk değil, kent içindeki benzerlerinden daha bile ekonomik… (Makul diyecektim ama artık hiçbir şeyin fiyatı sabit gelirlilerin sabit ücret artışı ile mukayese edildiğinde makul değil, o nedenle ekonomik sözcüğünü tercih ettim… )
Tofaş’tan Müze’nin 20. Yıldönümü ile ilgili yapılan basın açıklamasında şu bilgiler paylaşılıyor:
“Anadolu’daki binlerce yıllık araba kültür ve birikimini, otomotiv sanayinin gelişimiyle birlikte aktaran ve Tofaş’ta üretilen motorlu araçlara uzanan tarihsel bir kurgu sunan müze, otomotiv sanayinin temelini atmış olan eski ustalara, yeni ustalardan bir teşekkür niteliği de taşıyor.
Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, sanat galerisi ziyaretçileriyle birlikte 2002’den bu yana toplamda bir milyon ziyaretçiyi ağırladı.
Bursa Umurbey Bilgi Parkı Kompleksi’ndeki müze bünyesinde yer alan Tofaş Sanat Galerisi, 20 yılda pek çok sergiye ev sahipliği yaptı.”
Açıklamada “Müze, bahçesindeki 375 yıllık dev çınar ağacı, yüzlerce ağaç, bitki ve çiçeklerin yer aldığı doğal ortamla da ziyaretçilerinin keyifli vakit geçirmelerine olanak sağlıyor…” deniyor…
Müze haftanın altı günü ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor… Ayrıca cep telefonlarına indirilebilen Tofaş Müzesi uygulamasıyla sesli rehber eşliğinde gezilebiliyor…
2002 yılında hizmete giren müze, Bursa’nın yanı sıra Anadolu’nun antik tarihten günümüze araba kültürü ve birikimini, Türkiye otomotiv sanayinin gelişimini yansıtıyor…
KISA TARİHÇE
“Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi faaliyetine Haziran 2002’de, toplam 17 dönümlük alan içinde, 1850’li yıllara ait “Eski İpek Fabrikası”, Fransızlardan kalma, 1850’lü yıllara ait “Mancınıkhane”, 19’uncu yüzyıldan kalma “Kozaklık”ve 15’inci yüzyıla ait “Umurbey Hamamı” ile alandaki bin dört yüz metrekarelik eski ipek fabrikasının, Tofaş tarafından restore edilmesiyle başladı.
15’inci yüzyıla ait bir eser olan Umurbey Hamamı’nın, örnek nitelikteki restorasyon çalışmaları da 2008 yılında tamamlandı ve yapı “Tofaş Sanat Galerisi” olarak Bursa’ya hediye edildi.
Müzede, otomotiv sanayinin gelişimi, yüzlerce yıl önceye ait bir tekerlekten yola çıkarak, at arabası ve fayton imalatından, Anadolu tarihinin çeşitli dönemlerini yansıtan araba örneklerine, Türkiye’nin farklı yörelerine ait, her yörenin coğrafi yapısına göre imal edilmiş arabalar ve ait oldukları dönemler hakkında ipuçları veriyor.
Anadolu tasarım tarihinin değerli ürünlerini ziyaretçilerin beğenisine sunan müzede ayrıca, Tofaş tarafından üretilen ilk araç olan Murat 124 ve yine Tofaş’ın ürettiği güncel/ farklı modeller de sergileniyor.
Müze, bahçesindeki 375 yıllık dev çınar ağacı, 200 yıllık karadut ağacı, yüzlerce ağaç, bitki ve çiçekle de ziyaretçilerinin doğal ortamda keyifli vakit geçirmelerine olanak sağlıyor. “
Tofaş’ın açıklamasında Fayton Kafe’ye yer verilmemiş… Onu da yazının başında ben hatırlattım…
TÜRK METAL 1 NO’LU ŞUBE’DE NÖBET DEĞİŞİMİ
Son iki gün hariç, eve çakıldım… Ağır bir grip geçirdim. Türk Metal Sendikası’nın Bursa’daki 8 şubesinden biri olan Bursa 1 No’lu Şube’nin Podyum Davet’te düzenlenen kongresini izleyemedim… Genel Kurul’a Türk Metal Sendikası Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak da katılmış ve asgari ücret ile ilgili önemli bir konuşma yapmıştı…
Asgari ücret 8 bin 500 lira olarak açıklandı… Bu arada basında işçi sendikalarının, asgari ücretin toplu sözleşme edinimlerinin üstünde kalmasından çekindikleri için 8 bin liradan çok da yüksek bir asgari ücreti istemediklerine yönelik bir haber yer aldı…
Ne kadar doğru, bilemiyorum… Ancak, şu anda Türk Metal’in toplu sözleşme yaptığı fabrikalarda işçilerin aldığı toplu sözleşme zamlı ücretlerle asgari ücret arasında pek de fark kalmadı...
Edinilen bilgiye göre Eylül 2021-2022 Türk Metal ile MESS arasında imzalanan son toplu iş sözleşmesinin en son dilimdeki zam oranı yüzde 26,97 oldu. Ve böylece sendikanın bir yılda üyelerine aldığı zam oranı yüzde 129,66’ya ulaştı. Sosyal hakların yüzde 9,26 olan aylık kazanca etkisi ile bir yılda Türk Metal üyelerinin aldığı zam yüzde 138,92’ye ulaştı.
Vatandaşın hissettiği enflasyon ise çok daha fazla… Her halükarda işçilerin toplu sözleşmede aldığı artışlar, enflasyon karşısında eridi… Toplu sözleşmeye ise daha bir yıl var…
(Bu arada iyi ki metal işkolundaki sendikalar MESS’in dayatmasını kabul etmeyip toplu sözleşmeleri ikişer yıllık yapıyorlar. Üç yıllık yapsalardı işçilerin ücretleri asgari ücretin altına bile düşerdi…) Dolayısıyla büyük fabrikaların içten içe kaynadığı biliniyor. O fabrikalardan biri de Bosch…
Bu arada Türk Metal Bursa 1 No’lu Şube ağırlıklı olarak Bosch fabrikası işçilerinden oluşuyor…
Geçmiş dönem şube başkanı Ali Noyan idi…
Genel Kurul’da 5 kişilik şube yönetimi tamamen değişti. Yeni başkan Mehmet Burhan oldu. Mehmet Burhan Bursa sivil toplum kuruluşları kamuoyunun Dağ-Der Genel Başkan Yardımcılığı’ndan tanıdığı bir isim… Zor bir dönemde şube başkanlığını üstlendi, kendisine hayırlı olsun diyoruz…