Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık son 5 yıllık icraatlarını kamuoyu ile paylaştı… Başkan Işık Cüneyt Yıldız’ın bir saldırı sonucu yaşamını yitirmesinin ardından 1 Haziran 2015 tarihinde Gürsu Belediye Başkanlığı’na getirilmiş ve 2019 yerel seçimlerinde ise seçilerek başkanlığı devam ettirmiştir…
Başkan Mustafa Işık, Gürsu Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında 5 yıllık icraatlarını paylaştı…
Işık ve ekibi ilk döneminde yüksek belediye borçlarına karşın hizmet üretmeye çalışırken AB ve diğer çeşitli fonları değerlendirmeyi öğrenmişlerdi…
Dün gördük ki, bu dönem çeşitli fonlardan yararlanarak Türkiye’nin hibe şampiyonu olmuş…
Gürsu Bursa’da nüfusu en hızlı artan dolayısıyla da yoğun göç alan ilçelerin başında geliyor… Nüfusu 102 bin… En az 10 bin de yabancı uyruklu yaşıyordur. Ayrıca Uludağ OSB nedeniyle altyapıyı kullanan hareketli bir nüfus da var…
Başkan Mustafa Işık da basın toplantısında artan nüfusa işaret ederek artan ihtiyaçları karşılayabilmek adına onlarca proje geliştirdiklerini ve çoğunu da yaşama geçirdiklerini anlattı…
İlk değindiği proje Gürsu Kent Meydanı oldu. Başkan Mustafa Işık’ın verdiği bilgilere göre etap etap yürütülen projede yeraltı otoparkı, yürüyüş parkuru, spor alanları, çocuk parkları, etkinlik alanları, sosyal tesisler ile sergi, konser ve festival alanı olacak. Ön çalışma olarak Kent Meydanı’nın bir parçası olan Zafer Caddesi’ndeki iyileştirme çalışmalarının tamamlandı
81 bin metrekare büyüklüğünde masaları, barbeküleri ve kır lokantası ile Gürsu Mesire alanı da binlerce kişiye hizmet verecek önemli bir proje…”
2015 YILINDAN BU YANA 76 HİBE PROJESİ!
Öte yandan…
Başkan Mustafa Işık’ın değindiği önemli bir husus da Gürsu Belediyesi’nin Ar-Ge çalışmaları ve hibe ödüllü proje yarışmaları oldu:
“Bu alanda Türkiye’nin en çok hibe alan belediyesi unvanıyla şampiyon olduk. 2015 yılından bu yana 76 hibe projesi gerçekleştirdik. 8 adet projemiz ödül kazandı. Bugüne kadar 110 milyon lira hibe kazandık. Bu yılın sonunu kadar 24 milyon lira daha hibe geliri bekliyoruz. Bu projeler sayesinde bugüne kadar yaklaşık 40 bin vatandaşımıza hizmet sağladık.
İstihdam hizmetlerimiz sayesinde yaklaşık 3 bin kişiyi iş imkânına kavuşturduk. 16 bin çocuk ve genç bu projelerimizle hizmet aldı.
300’ü kadın toplam bin 800 dezavantajlı vatandaşımıza ulaşarak hizmet sunduk. İsrafın önlenmesi, çevrenin korunması ve enerji verimliliği alanında 4 proje gerçekleştirdik…”
Başkan Işık Ericek’teki Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi’nin de hibe projeleri arasında yer aldığına dikkat çekti ve bu, bu bölgedeki Gemi Seyir Terası ve Sosyal Tesisinin, Bursa ovası ve Uludağ eteklerini kuşbakışı görme imkanı sunarak ilçenin turizm potansiyeline katkı sunacağını anlattı…
ADRENALİN PARK
Başkan Işık, Ericek’teki Adrenalin Park’ın da Türkiye ve dünya çapında ün yaptığını belirterek, bu projenin Bursa’nın yeni turizm markası olduğunu kaydetti. Işık, Zıplıne,, ATV parkuru Trekking parkuru, Bisiklet parkuru, su sporları parkuru bulunan ve restoran, konaklama ve kampçılık hizmetlerinin verildiği parkın yılda 500 bin kişiyi ağırladığını açıkladı.
Gürsu Belediyesi 2021 yılında düzenlenen şehirlerin inovasyon, teknoloji ve sürdürülebilirlik yolu ile dönüşümünü amaçlayan Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi Yarışması’nda Ericek Adrenalin Park’ın kırsal turizme kattığı değer ve Gürsu projesiyle ikinci olmuştu… Yarışmaya Türkiye'den katılan tek Belediye Gürsu idi...
Başkan Mustafa Işık, basın toplantısında Kültür Merkezi, altyapı çalışmaları, spor ve eğitim alanındaki yatırımlar, sağlık yatırımları, millet bahçesi, güneş enerjisi santrali, hava ölçüm istasyonu, çocuk ve oyun parkları, yeşilin korunması, satın alma ve kamulaştırma çalışmaları, organik köylü pazarı, kapalı pazar alanı, kır düğün salonu gibi projeleri de detaylandırdı…
Adrenalin Park, Başkan Işık'ın bizzat eline keseri, çekici alıp inşasında fiziken katkı sunduğu bir projeydi...
GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ
Güneş Enerjisi santraline gelince…
Gürsu Belediyesi pandemi projeyi pandemi döneminde Dünya Bankası’ndan alınacak sıfır faizli, iki yıl geri ödemesiz bir kredi için hazırlamış…
Onayı çıkan projenin kredisini Dünya Bankası Pandemi nedeniyle iptal dince Gürsu Belediyesi de projeyi bir kenara atmak yerine kendi imkanlarıyla hayata geçiriyor… Başkan Işık’ın verdiği bilgilere göre 10 milyon liraya mal olan Güneş Santrali’nin yıllık getirisi 4 milyon lira ve 2,5 yılda yatırımını amorti edecek bir proje… 2,5 ya da 3 yılda yatırılan paranın geri dönmesi müthiş bir verimlilik… Niye diğer belediyeler ya da girişimciler güneş enerjisine yoğunlaşmıyor ki!
Başkan Işık yeni yatırımlar için 187 milyon liralık bir bedelle 89 bin metrekarelik alanı kamulaştırdıklarını anlatarak eğitim ve sağlık yatırımlarına dikkat çekti:
“Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmayla 200 milyon liralık yatırımla, bünyesinde 32 derslikli 6 okul, 3 adet anaokulu, 1 adet bilim sanat merkezi, bir adet rehberlik ve araştırma merkezi bulunan eğitim vadisinin inşaatları devam ediyor.
Cüneyt Yıldız Devlet Hastanesi ile başlayan sağlık atağımız, Gürsu Sağlıklı Hayat Merkezi, Gürsu Aile Sağlık Merkezi ve Yenidoğan Mahallesi Sağlık Merkezi ile devam etti. Ayrıca Gürsu Belediyesi olarak 12 bin 750 hastaya hasta nakil hizmeti sunarak, sağlık alanındaki farkımızı ortaya koyduk.”
Başkan Işık’ın değindiği diğer hizmetler şöyle:
“15 mahallede 22 park yapıldı.
Tarihi değirmen millet kıraathanesi, Celalbey Millet Bahçesi, gençlik merkezi, halı futbol sahası, basketbol sahaları, tenis kortu, yüzme havuzu tesisleri ile Gürsulu vatandaşların, gençlerin sportif ve sosyal yaşam alanlarını zenginleştirildi…
Çocuk ve gençlere yönelik spor yatırımları sayesinde Gürsu’da suça karışma oranı büyük ölçüde azaldı.
Belediyem Yanımda, mobil hizmet aracı, Ana Kucağı, Taziye Evi, Engelli Gözetim Merkezi sosyal belediyecilik projeleri hayata geçirildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı ile ortaklaşa ilçeye kazandırılan Hava Ölçüm İstasyonu sayesinde, 7/24 hava kalitesi ölçümü yapılıyor.
Bu sayede kirliliğin yoğunlaştığı noktalar belirleniyor ve gereken önlemler alınarak kirliliğin önüne geçiliyor.
400 milyon liralık asfaltlama, tretuvar, kanalizasyon, yağmur suyu ve drenaj çalışmaları, elektrik kablolarının yeraltına alınması ve doğalgaz yatırımları ile ilçenin altyapı ve üst yapı sorunları çözüldü.”
Başkan Işık ilk döneminin çıraklık, ikinci döneminin kalfalık olduğunu, partisinin uygun görmesi durumunda ustalık dönemi olarak ifade ettiği üçüncü dönemde de görev yapmak istediğini söyledi…