?>

Türkiye’nin ilk kadın mühendis derneği BUMKAD'dan farkındalık etkinlikleri

H. Gül KOLAYLI

1 yıl önce

Bursa Mühendis Kadınlar Derneği (BUMKAD) 4 yıl önce kuruldu…  Halen Başkanlığını endüstri mühendisi Ülfet Öztürk yürütüyor…

BUMKAD  23 Haziran Dünya Kadın Mühendisleri Günü’nde tam günlük bir dizi etkinlik düzenliyor…

Bursa Akademik Odalar Yerleşkesi’nde  (BAOB) düzenlenen basın toplantısında BUMKAD Başkanı Ülfet Öztürk’ün yanı sıra yönetim kurulu üyeleri makine mühendisi Ayşe Köksal ve endüstri yüksek mühendisi Elif Kuş da hazır bulundu…

23 Haziran’da Podyum Davet’te  saat 09.00-17.00 arası düzenlenecek olan paneller ile ilgili açıklamalarda bulundu…

Başkan Ülfet Öztürk önce BUMKAD hakkında kısa bilgi verdi:

“BUMKAD, 22 Temmuz 2019 tarihinde resmi olarak 7 kurucu üyemiz ile faaliyetlerine başladı… BUMKAD bugün 87 üyesi, 8 kurumsal üyesi ve 3 fahri üyesiyle, Türkiye’nin potansiyel lider kadınlarını yetiştirmek, kendini gerçekleştirme yolculuğunda hayatlarına dokunmak hedefiyle yoluna devam ediyor…

BUMKAD olarak mühendis kadınların Türkiye sanayisine katkısını arttırmak, kadınları iş hayatındaki rekabetçi koşullara karşı güçlendirmek, yüksek yetkinlik seviyesine ulaşmasını sağlamak ve mühendislik okuyan kadınların sektöre hazır bir şekilde girmesini misyon olarak üstlenmiş bulunuyoruz…

Türkiye’nin tek kadın Mühendis Derneği olarak Sosyal sorumluluk değil, toplumsal zorunluluk olarak gördüğümüz gönüllü çalışmalarımızda tüm projelerimizin sürdürülebilir kalkınma hedeflerini desteleyecek temelde oluşturulması öncelikli konumuzdur.

Bu kapsamda 4 yıllık yaşam döngümüzde 4 önemli projemizi hayata geçirdik. ‘Kutup Yıldızım Menti& Mentorluk’ projesi, ‘Dönüşüm Bugün’, ‘Genç Mimozalar’ ve ‘Toplum5.0’.

 Bununla beraber Turkishwin Milyon Kadına Mentör hareketinin bir paydaşıyız.

Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın Bakanlık ve UNESCO tarafından destekli UPSHIFT programında mentorluk desteği veriyoruz. Özellikle kız çocuklarımızın STEM alanına yönlendirilmesi konusunda okullarımızda Geleceğin Meslekleri seminerlerini gönüllü olarak veriyoruz.”

“SÜRDÜRÜLEBİLİR 100 YIL İÇİN MÜHENDİSLİKTE KADIN” KONFERANSI

BUMKAD Başkanı Ülfet Öztürk,  ‘Dünya Kadın Mühendisler Günü’nün kutlanmasına da öncülük ettiklerine dikkat çekti:

“2014 yılında Women Society Engineer (WES) oluşumunun Birleşmiş Milletler ile masaya oturarak 2016 yılında kabul ettirmiş olduğu 23 Haziran Dünya Kadın Mühendisler Günü’nün Türkiye’de konferans olarak kutlanmasına önderlik etmiş bulunmaktayız.

Kadın Mühendislerimize farkındalık yaratmak, günün anlam ve öneminin herkes tarafından bilinmesi sağlamak amacı ile Türkiye’de bir ilk ve tek olan bu konferansı gerçekleştiriyoruz.

2022 yılında “Güçlü Kadın Güçlü Gelecek” teması ile yapmaya başladığımız konferansımız 2023 yılında tam gün olarak gerçekleşecektir.

Bu yıl “Sürdürülebilir 100 Yıl İçin Mühendislikte Kadın” teması ile gerçekleşecek konferans 5 ana oturumdan oluşmaktadır.  Cumhuriyetimizin 2. Yüzyılında daha sürdürülebilir bir dünya ve Türkiye için neler yapmalıyız, kadın mühendislerin yetkinlikleri neler olmalı, teknoloji alanında kadın mühendisler nasıl yükselir, geleceğin yetkinlikleri nelerdir konularının konuşulacağı konferansımız, tüm kadınlara ilham verecek iki önemli konuğumuzun katılacağı İlham Veren Kadınlar paneli ile son bulacak. Konferans katılımcılarımız, Bursa sanayisine yön veren ana sanayi, tedarikçilerimiz, işbirliği içinde olduğumuz sivil toplum kuruluşları, proje paydaşlarımız, lise ve ortaokul öğrencilerimiz olarak çeşitliliği yüksek katılımcı profilimizden oluşmaktadır. Konferansımızın gerçekleşmesini sağlayan ana sponsorlarımız Era Grup Alüminyum ve TMMPRESS ile 6 destek sponsorumuz olan Nilüfer Belediyesi, Omsen Mühendislik, Mosbo İnşaat, Yılser Metal, Ritim Yönetim ve Danışmanlık ile Sirenna Marine firmalarına ve hediye sponsorumuz Lena Naturel’e teşekkür ederiz….”

 

23 Haziran Podyum Davet’te Büyük Salon’da düzenlenecek olan “Sürdürülebilir 100 Yıl İçin Mühendislikte Kadın” Konferansı proframı şöyle:

1.Oturum: Sürdürülebilir Yüzyılda Mühendislik Yetkinlikleri

Moderatör: Feyza Narlı (Manpower Türkiye CEO);

Evrim Bayam Pakiş (Orhan Holding İnsan ve Kurumsal Gelişim Başkan Yardımcısı /  İcra Komitesi Üyesi);  Ayşem Fındık (Bosch Fren Sistemleri Fabrika İnsan Kaynakları Yöneticisi)

2. Oturum: Sürdürülebilir Yapılar ve Mühendislik

Moderatör: Bahar Özay (UN SNSD Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Türkiye Koordinatörü);

Prof. Dr. Duygu Erten (çevrimiçi- Ph.D., P.E., AIA Akademisyen/Sürdürülebilirlik/İklim Değişikliği Aksiyon Liderin); Şirin Rodoplu Şimşek (Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı); Ahu Minareci Küçükağa (Bilge Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. şirketinde Yönetim Kurulu Başkanı ve Sorumlu Değerleme Uzmanı); Osman Ayradilli (Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı)

3.Oturum: Sürdürülebilir Teknoloji ve Teknolojide Kadın Mühendislerin Yükselişi

Moderatör: Burçe Cesur (BUMKAD Üye);

 Büşra Kamiloğlu (Microsoft Müşteri Deneyimi Yöneticisi); Zehra Öney (Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Başkan)

4.Oturum: Türkiye’nin Sürdürülebilirlik İklimi

Moderatör: Tuğba Okay (BUMKAD Kurucu Üye);

Arzu Konyalı (LCW Malzeme Kalite Güvence ve Çevresel Sürdürülebilirlik Grup Müdürü); Meral Turan Akırmak (OSD Çevre Koordinatörü)

5.Oturum: İlham Veren Kadınlar Paneli

Moderatör : Gizem Ersezen Nar (BUMKAD Yönetim Kurulu Üyesi);

Prof. Itır Erhart (Adım Adım Kurucusu); Prof. Şirin Tekinay (Dünya Mühendislik Dekanları Konseyi Eski Başkanı); Fahri Üyelerimiz : Feyza Narlı (Manpower TR CEO); Arzu Yazgan (Tofaş Kurumsal İletişim Direktörü); Bahar Özay (UNDP Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Türkiye Koordinatörü);

Kurumsal Üyelerimiz :  Borusan Mannesman / FKT (Franz Kiel Koltuk Sistemleri A.Ş) / Erdem Kaya Patent / Forvia (Faurecia) / Sachi Consultancy / Yılser Metal / Orau Holding / Martur FOMPAK

YAZARIN DİĞER YAZILARI