?>

Vergi inceleme işlemlerinde yapılan değişiklikler

Cem AĞ

2 yıl önce

Kıymetli okurlar, hepimizin malumu üzerine vergi incelemeleri konusunda birçok iş insanı bilgi ve fikir sahibi olmamakla birlikte aslında çok önemli bir kamu hizmeti olan vergi incelemesi konusunda ciddi bir bilgi kirliliği mevcuttur.

Vergi incelemesinde maksat, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak tespit etmek ve sağlamaktır. İncelemeye yetkili olanlar tarafından lüzum görüldüğü takdirde inceleme, işletmeye dahil iktisadi kıymetlerin fiili envanterinin yapılmasına ve beyannamelerde gösterilmesi gereken unsurların tetkikine de teşmil edilebilir. Fiili envanterin yapılmasının gerektirdiği ve incelemeyi yapan tarafından tasdik edilen giderler Hazinece mükellefe ödenir.

Vergi incelemesinde uyulacak usullere ilişkin olarak yürürlükte bulunan yönetmelik ile belirlenmektedir. Pek tabi ki günün ihtiyaçlarına uygun olarak vergi incelemelerinde uyulacak olan usuller de değişebilecektir.

22.06.2022 tarih ve 31880 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi İncelemelerinde Uyulacak Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile vergi incelemelerinde uygulanacak olan bir takım sürelerde değişikliğe gidilmiştir.

Değişiklik 31/10/2011 tarihli ve 28101 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi İncelemelerinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 7’nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “on” ibareleri “beş” olarak değiştirilmiştir. Buna göre işe başlama ve incelemeye hazırlık işlemlerinde uygulanacak olan süreler 10 ar günden 5 güne düşürülmüştür.

Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 9- (1) Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar, inceleme görevinin verilmesinden itibaren en geç on beş gün içinde incelemeye başlarlar. Bu süre içinde incelemeye başlanılamaması halinde durum gerekçeli bir yazı ile bağlı bulunulan birime bildirilir. İlgili birim, incelemeye başlanılamamasını haklı kılan bir mazeretin varlığı halinde en fazla beş gün ilave süre verebileceği gibi inceleme görevini başka bir inceleme elemanına da verebilir.

(2) Vergi incelemesine, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar tarafından düzenlenecek “İncelemeye Başlama Bildirimi” ile başlanır. İncelemeye Başlama Bildiriminin bir örneği nezdinde inceleme yapılana, bir örneği vergi incelemesi yapmaya yetkili olanın bağlı bulunduğu inceleme ve denetim birimine, bir örneği ise mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir.”

Ayrıca vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar yanlarında memuriyet sıfatlarını ve inceleme yetkisini gösteren fotoğraflı resmi bir kimlik bulundururlar ve gittikleri yerde işe başlamadan evvel bu kimliği ilgililere gösterirler.

Pek tabi ki vergi incelemelerinin usul ve esasları günümüz koşullarına uygun olarak revize edilmelidir. Ama şahsi görüşümüz odur ki, içinde bulunduğumuz interaktif çağa uygun şekilde vergi incelemesi yapma ve yürütme, e-imzalı tutanak imzalama gibi hususların hayata geçirilmesi de güncel teknolojik gelişmeleri yakalamak açısından büyük önem arz etmektedir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI