Türkiye genelinde veteriner hekimler bir gün süreyle iş bıraktı… Çeyrek yüzyıldır veteriner hekimlerin iş bıraktığını duymadım… Demek ki canlarına tak dedi…
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi ve 56 Veteriner Hekim Odası şiddete karşı ortak açıklama yaparak iş bırakma eylemi gerçekleştirdi…
BAOB Demokrasi Meydanı’nda gerçekleşen basın gerçekleşen basın açıklaması ise Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Melike Baysal tarafından gerçekleştirildi…
Bursa Dişhekimleri Odası, Bursa Eczacı Odası, Bursa Tabip Odası, Bursa Ziraat Mühendisleri Odası, Bursa Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Tarım Orkam Sen, Bursa Hürriyetçi Tarım Sendikası, İş Tedavi Eğitim Etkinlik Derneği başkan ve yöneticileri de basın açıklamasına katılarak veteriner hekimlere destek verdi… Zira… Şiddetin her türlüsü toplumun ortak sorunu…
Hele de sağlıkta şiddet de her kademeden sağlık çalışanlarının kâbusu haline dönüştü.
Daha birkaç gün önce Gaziantep’te özel bir hastaneni acil servis hekimi 20 kişi tarafından dövülerek yoğun bakımlık edildi; ne yazık ki o 20 kişiden tutuklanan 1 kişi!
Ne yazık ki veteriner hekimlere yönelik şiddet sağlıkta şiddet kapsamında değerlendirilmiyor…
Veteriner hekimleri isyan ettiren mevzu da bu…
BVHO Başkanı Melike Baysal “Bugün buraya, eğitimini aldığımız ve bizim için kutsal olan mesleğimizi yaparken karşı karşıya kaldığımız ve artık tahammül edilemez noktaya gelen şiddeti kamuoyuyla paylaşmak ve yetkililere sesimizi duyurmak için toplandık” diyerek konuşmasına başladı…
VETERİNER HEKİMLERİN KORUYUCU HEKİMLİK HİZMETLERİYLE SALGINLARI ÖNLEMESİ
Koruyucu hekimlik hizmetlerine atıfta bulundu:
“Veteriner hekimler koruyucu hekimlik hizmetleriyle salgınları önleyerek toplum sağlığını korurlar, hayvanların sağlıklı ve refah içinde yaşamasını sağlarlar, gıda denetimleri ile toplumun sağlıklı güvenilir gıda tüketmesini sağlarlar, hayvan varlığını koruyarak hem ülke ekonomisine hem de halkın ekonomik hayvansal gıdaya ulaşmasına katkıda bulunurlar.
Ayrıca insan sağlığı ya da hayvan sağlığında kullanılan aşı ve ilaçların geliştirilme süreçlerinde aktif rol oynarlar. Görüldüğü üzere veteriner hekimlik mesleği toplum sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre sağlığı açısından yaygın etkileri olabilecek risklerin bertaraf edilmesinde en önemli bariyerdir ve bu nedenle aslında tüm dünyada stratejik bir konumdadır.
Tam da bu stratejik konumu nedeniyle veteriner hekimleri kendi çıkarları önünde risk görenler, geçmişte de bugün de şiddete başvurmaktalar, mesleğimizi değersizleştirmeye çalışmaktadırlar. Bu yaşananlar yeni değil, geçmişten başlayan, bugün artık dayanılmaz hale gelen bir süreçtir.”
VETERİNER HEKİMLERE SALDIRILAR
Melike Baysal şiddet olaylarına örnek verdi:
“Nitekim geçen yıl, tam da Dünya Veteriner Hekimler Günü’nden birkaç gün önce, Yozgat/Sorgun’da, mezbahadaki et için, “halk sağlığı için risklidir, tüketilemez” kararı veren meslektaşımız Veteriner Hekim Volkan Lale bıçaklanarak öldürülmüştür.
Temmuz 2023 tarihinde İzmir’de meslektaşımız Veteriner Hekim Caner Ülgen ilk müdahalesini ve sevkini yaptığı hastanın sonradan hayatını kaybetmesi üzerine 4 hasta yakını tarafından darp edilmiştir.
Son olarak da, Ağustos 2023’te, Ankara’da mesleğini icra eden meslektaşımız Veteriner Hekim Ceren Eroğlu bir hasta yakını tarafından hastasının tedavisi sürecinde hayatını kaybetmesi üzerine görevi başında saldırıya uğramıştır.
Biz biliyoruz ki iş güvencesi ve can güvenliği nedeniyle açıklanamayan daha onlarca şiddet örtbas edilmekte bizlere ve kamuoyuna yansımamaktadır.
Yaşanan bu şiddet, biz veteriner hekimleri artık yeter dedirtecek noktaya getirmiş, birçok meslektaşımız ya mesleğini bırakmış başka işlere yönelmiş ya da yurt dışına gitmeye başlamıştır.”
VETERİNER HEKİME ŞİDDET TOPLUMUN SAĞLIK HAKKINA ŞİDDETTİR!
Melike Baysal öncelikle kamuoyuna seslendi:
“Unutmayınız; Salgınlar, antibiyotik direnci, hayvanlardan insanlara bulaşabilen zoonotik hastalıklar, sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişim önümüzdeki yıllarda karşı karşıya kalacağımız en büyük sorunlardır.
Veteriner hekimler tüm bu sorunların çözümü için zorlu bir akademik eğitim almış, çok farklı stratejik alanlarda görev yapan ve bu görevleri nedeniyle aynı zamanda halk sağlığının da garantisi olan bir mesleğin mensuplarıdır. Bu nedenle, veteriner hekime uygulanan şiddet aynı zamanda toplumun sağlık hakkına uygulanan bir şiddettir.
Çünkü veteriner hekime yapılan şiddet, sağlıksız, yetersiz ve pahalı hayvansal gıda, bunun sonucu olarak çocuklarda fiziksel ve zihinsel gelişim eksikliği, Kuduz, Brusella, Tüberküloz, Şarbon, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vb hayvanlardan insanlara geçebilen hastalıklar olarak halkımıza geri dönmektedir…”
DÜNYAYI BEKLEYEN PANDEMİ, GIDA VE İKLİM KRİZİ RİSKLERİ VE VETERİNER HEKİMLER
Ardından da başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere tüm yetkililere seslendi:
“Dünyayı bekleyen pandemiler, gıda krizi ve iklim krizi gibi sorunlar başta olmak üzere, risklerin bertaraf edilmesi, ülkemizin bu süreçleri en az zararla atlatması için alınacak tedbirlerin en başında, bu görevleri yapan veteriner hekimlerin can güvenliğinin ve iş güvencesi ile birlikte kamuda veteriner hekimlik otoritesinin güçlendirilmesi ve özlük haklarının iade edilmesi bulunmaktadır. Ancak, bizler linç ediliyor, darp ediliyor, daha ötesi öldürülüyoruz ve bizlerle birlikte aslında halk sağlığı da ölüyor.”
VETERİNER HEKİMLERE HAKLARI İADE EDİLMELİ
Ve şu mesajı verdi:
“Yaşanan süreç, biz veteriner hekimleri yıldırmış, bıktırmış ve artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Sağlık çalışanları için düzenlenen yıpranma payı, ek gösterge, maaş iyileştirmesi vb. tüm özlük hakları konularında ve Sağlıkta Şiddet Yasası’nda veteriner hekimler kapsam dışı bırakılmış ve dışlanmışlardır. Meslektaşlarımız büyük umutlarla başladıkları mesleklerini bırakmakta, özellikle genç meslektaşlarımız geleceklerini yurt dışında aramaktadırlar.
Veteriner hekimler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda Sağlık Hizmetleri Sınıfında tanımlanmıştır, vakit kaybetmeden gereği yapılmalı, veteriner hekimliğin hangi alanında olursa olsun yaptıkları hizmetlerle kamu sağlığını koruyan tüm veteriner hekimler “Sağlıkta Şiddet Yasası” kapsamına alınmalıdır. Şiddeti oluşturan unsurlar ortadan kaldırılmalı, şiddet tavizsiz cezalandırılmalı, kanunlar ve bilimsel gerçekler önünde sağlık çalışanı olan veteriner hekimlere hakları iade edilmelidir.”