Gastronomi Festivali geçen sene düzenlenmişti; ilk olmasına karşın Bursalılar beklenmedik düzeyde büyük ilgi göstermişti.
Bursa Gastronomi Festivali’nin ikincisi de yine aynı adreste Merinos Park’ta 15-17 Eylül tarihleri arasında düzenleniyor…
Bu yıl da kadın kooperatifleri, kadın dernekleri, gıda işletmeleri alanda oluşturulan stantlarda yerlerini alacak…
Festival 15 Eylül Cuma günü saat 11.00-12.30 arası Cumhuriyet Caddesi’nde düzenlenecek kortej yürüyüşü ile başlıyor…
Kent protokolünün yanı sıra Festival paydaşları olan kurum ve kuruluşların temsilcileriyle vatandaşların katıldığı yürüyüş Ertuğrul Meydanı’nda gerçekleştirilen duanın ardından Mehteran Takımı ve Kılıç Kalkan Ekibi Gösterileri düzenlenecek ve vatandaşlara Muradiye çorbası dağıtılacak…
Merinos Park’taki Festival ise saat 14.00’te açılıyor… Ulusal ve yerel şeflerin katıldığı yemek yarışmalarından tutun da börek yemeye dek çeşitli yarışmaların yanı sıra söyleşilerin olduğu Festivalde ana sahnede DJ Performans etkinliği ile Dağ-Der’in Danışık gösterileri yer alıyor…
16 Eylül Cumartesi günü ise 12.00-14.15 arası çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin konuşmacı olarak katıldığı “Sürdürülebilir Ekonomi ve Yeşil Gastronomi”; “Yeşil Bursa, Yeşil Gastronomi” başlıklı akademik söyleşiler var. Yine aynı gün Şeflerin katıldığı söyleşi şeflerin ve vatandaşların katıldığı baklava yeme, tahanlı pide yeme gibi popüler yarışmalar da var.
Cumartesi akşamüzeri saat 19.30-20.30 arası Şef Türev Uludağ ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile “Bir yemek olsan” başlıklı söyleşi düzenleniyor… Ve gün Bursa Gastronomi Festivalinin ikinci günü 21.15-23.00 arası düzenlenen Mustafa Ceceli konseri ile sona eriyor…
Gastronomi Festivali 17 Eylül Pazar günü de saat 11.00’de “Yeşil Bursa Gastronomi İşletmelerinin Geleceği” temalı söyleşi ile başlıyor, yemek yarışmaları ile devam ediyor… Etkinlik programında günün çeşitli saatlerinde çocuklara yönelik yemek yarışmaları da yer alıyor…
Saat 18,45’de ana sahnede ünlü şef Somer Sivrioğlu var… Festival Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestrası programı ve Şef Dr. Aysel Gürel Gastromüzik Korosu konseriyle sona eriyor…
Festivalin bu yılki teması ise “Yeşil Bursa, Yeşil Gastronomi” …
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Gastronomi Festivali’nin tanıtımını Merinos Park Restoran’da gerçekleştirdi… Toplantıya Vali Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Bursa Milletvekilleri Refik Özen, Osman Mesten ve Mustafa Yavuz, Saadet Partisi Milletvekili Mehmet Atmaca, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, ilçe belediye başkanları, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, İl Tarım Orman Müdürü Hamit Aygül ve aşçılar ve gastronomi profesyonelleri de katıldı…
‘BU BURSA’NIN FESTİVALİ’
Başkan Alinur Aktaş toplantıda yaptığı konuşmada Bursa’nın coğrafi işaret tescili olan 30 civarında markalaşmış ürünü olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“Bu lezzetlerimizi tanıtmak ve turizme kazandırmak için bu organizasyona geçen yıl başladık.
Biz burada stant ücreti almadan maalesef döner ikram edecek firma bulamamıştık.
Sağ olsun sonradan iki firmamız çağrımıza kulak verdi ve bir de sosyal tesislerimizin dönerini Bursalılarla buluşturduk.
Ama asla pes etmeden sizlerle dönem dönem yaptığımız istişarelerle, yanlışıyla, doğrusuyla Bursa'da ilk kez bir gastronomi festivaliyle, hocalarımızla ilgili paydaşlarla beraber yola çıktık.
Kadın kooperatiflerimizi işin içine kattık. Ve gerçekten Bursa unutulmaz günler yaşadı. Önemli tecrübeler kazandık…”
Başkan Aktaş sözlerini şöyle noktaladı:
“Bu festival kişilere, kurumlara, firmalara özel bir festival değil. Bu Bursa'nın festivali.
Bursa'nın gastronomi festivali. Büyükşehir Belediyesi olarak böyle bir konuya öncülük etmek, aracılık etmek, bu işin arkasında olmak bizim için son derece büyük bir mutluluk.
Bursa sahip olduğu tüm değerlerin yanında, aynı zamanda bir tarım şehri. Stantta da bir kısmını gördüğümüz ürünlerin tamamına yakını Bursa'nın bereketli topraklarında yetişen ve tarladan sofralarımıza kadar gelen doğal ürünler.
Dolayısıyla bu yıl özellikle temamızı ‘Yeşil Bursa, Yeşil Gastronomi’ olarak belirledik. Lütfen hep beraber sahip çıkalım. Çok daha güzele taşıyalım. Ve bunu bir çığ misali büyütelim, geliştirelim…”
‘BURSA’NIN YEREL VE GELENEKSEL MUTFAĞINI GELECEĞE TAŞIMAK’
Vali Mahmut Demirtaş ise yaptığı konuşmada Adana ve Mardin’deki gastronomi deneyimlerine atıfta bulunarak şunları söyledi:
“Yerel kültürün en önemli parçası olan yeme içme alışkanlıkları, turizm destinasyonunun pazarlanmasında önemli enstrümanlardan biri haline gelmiştir.
Bu doğrultuda yılın on iki ayına yayılma imkanı bulunan gastronomi turizmi de günümüzde turizmin yükselen eğilimleri arasında yer almaktadır. Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Bursa tarihi, kültürü ve stratejik konumuyla geçmişten bugüne pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış kentlerin başında gelmekte.
Bu tarihi ve kültürel derinliğin en önemli ögelerinden biri de hiç kuşkusuz yemek kültürüdür. Bize düşen en önemli görev Anadolu'nun enfes lezzetlerine ev sahipliği yapan Bursa'nın yerel ve geleneksel mutfağını dünden bugüne, bugünden geleceğe taşımaktır. Valilik olarak gayretimiz bu yönde, hedefimiz bu istikamette olacaktır…”
Bursa Milletvekilleri adına söz alan Bursa Milletvekili Refik Özen ise “ rahmetli Abidin ustanın yeğeni olduğunu anımsattı…
Ve şunları söyledi:
“Bursa’nın bazı değerlerinin gün yüzüne çıkarılmasında geç kalındı…Zengin Bursa mutfağı da bu değerler arasında.
Bursa’mızın zengin bir mutfak kültürü var. Bu kültürü tanıtma çalışmalarımıza Büyükşehir Belediyemiz tarafından düzenlenen festival ile geçtiğimiz yıl başlamıştık.
İkincisini gerçekleştireceğimiz bu festivalin Bursa turizmine önemli destekleri olacağına inanıyorum…”
Bursa Aşçılar Derneği Başkanı Necmettin Baştürk ise “Bereketli topraklara sahip Bursa’nın iç ve dış göçlerle birlikte zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğuna değindi…
Ve “bu değerin tanıtılması amacıyla düzenlenen festivale katkı için aşçılar olarak elimizden gelenin fazlasını yapacağız” dedi.