?>

Yine deprem! Bilim insanlarının uyardığı yerde!

H. Gül KOLAYLI

2 yıl önce

Kahramanmaraş 7,4’lük bir depremi yaşadı… Bilim insanları uzun süredir bu bölgede deprem olabileceği yönünde uyarıyordu.

AFAD verilerine göre, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de, 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi…

AFAD’ın bir bildirimi daha var…

Saat 04.26'da merkez üssü Gaziantep'in Nurdağı ilçesi olan 6,4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldiğini açıkladı.

‘7,8 BÜYÜKLÜKTE İSE KIRILAN FAYIN UZUNLUĞU 200- 250 KM ARASINDA’

Uluslararası ajanslar ise depremin büyüklüğünü 7,8 olarak veriyor. Prof. Dr. Haluk Eyidoğan Eğer böyleyse, Erzincan depreminden sonra Türkiye’de yaşanan en büyük deprem olduğuna vurgu yaptı…

Ve eğer 7,8 büyüklüğünde ise 200 kilometrenin üzerinde bir fayın kırılmış olabileceğine dikkat çekerken…

17 Ağustos Marmara Depremi’nde kırılan fayın ise 140 kilometre olduğunu anımsattı…

TV haber kanallarında depremin Güney doğu, doğu illerinin etkilendiği  Karadeniz ve orta Anadolu illerinin yanı sıra Mısır, Lübnan, Suriye ve Irak'ta  da hissedildiği yer alıyor... 

Kahramanmaraş Depremi’nin etkisinin büyük olmasının bir nedeni de 7 kilometre derinlikte oluşan sığ bir deprem olması olarak açıklanıyor…

Yazıyı yazdığım an itibariyle 2 saat önce deprem oldu…

İçim yanıyor… Bu büyüklükteki bir depremde can kaybı olmuştur… Göçük altında insanlar da vardır. Hava da afet düzeyinde soğuk. Pek çok ilde okullar bile tatil edilmişti… Hep söylenegelen şey… Deprem değil bina öldürüyor… Yine binalar can alacak…

Biz hep deprem olmayacakmış gibi yaşıyoruz…

Yeterli tedbirleri almıyoruz… Büyükşehirler betona boğuluyor…

Ama deprem / binalar can alıyor…  Televizyon haber kanallarına bağlanan muhabirlerden Kahramanmaraş’ta, Pazarcık’ta, Osmaniye’de, Urfa’da, Adana’da, Diyarbakır’da, Malatya’da,Adıyaman'da, Hatay'da yıkılan binalar  olduğu yönünde bilgiler geliyor…  Öte yandan…

TV Haber kanallarında canlı yayına katılan Kızılay Başkanı Kerem Kınık, “Çok yaygın etkisi olan ve korktuğumuz beklediğimiz bir hatta kırılma yaşandı. AFAD tespit çalışmalarını yürütüyor. Kızılay tüm şubelerimizle, merkezimizle vatandaşlara destek olmaya çalışıyoruz. Türkiye genelinde kan ve ihtiyaç malzemelerini bölgeye gönderiyoruz” dedi…

Hep sorulan şey ise İstanbul depremini tetikler mi?

Prof. Dr. Haluk Eyidoğan “Doğu Anadolu Fayı farklı bir sistem. Biz ülkenin belki yüzde 10’luk bölgesi hariç her tarafı deprem üretiyor, önce bina güvenliğinin sağlanması lazım.

Bu bölge uzun süre sakindi. İzmir fayı da 300, 400 yılda bir patlar. Uzun boyutlu faylarda bu periyot daha da uzuyor” dedi…

PROF. DR. NACİ GÖRÜR UYARMIŞTI

Prof. Dr. Naci Görür son dönemde ısrarla Doğu Anadolu Fay Hattı’na ve bölgenin deprem potansiyeline dikkat çekiyor ve yetkilileri uyarıyordu:

“Arkadaşlar, çok üzgünüm ama Maraş’ın Pazarcık yöresinde 7,5 büyüklüğünde deprem oldu. Çok büyük bir deprem umarım zaiyatımız az olur. Bu depremin gelmekte olduğunu yerbilimciler olarak söyleye söyleye, yaza yaza dilimizde tüy bitti. Hiç kimse ne diyorsunuz diye tepki bile vermedi.”

PROF. DR. NACİ GÖRÜR ADANA VE HATAY’A DİKKAT ÇEKTİ!

Prof. Dr. Naci Görür, deprem sonrasına yönelik şu uyarılarda bulundu:

“…Bu depremden sonra Adana ve Hatay’a dikkat edilmeli. Yerel yöneticiler uyanık olmalı. Geçmiş olsun. Ölen insanlarımıza Allahtan rahmet, yaralılara şifalar dilerim…”

“…Deprem bölgesindeki arkadaşlar, arabalarınızı kullanıp, trafiği kilitlemeyin. Sağlıklı iseniz evinizi terk edin varsa toplanma bölgelerine gidin. Evden çıkmadan elektriği, doğal gazı, suyu kapatın. Telefonlara sarılmayın, interneti tercih edin.”

“…Arkadaşlar, deprem bölgesinde iseniz evi terk edin. Artçı depremler büyük olacaktır, hasarlı evleriniz yıkılabilir. Geçmiş olsun. Ölenlere Allahtan rahmet, yaralılara şifa dilerim.”

“…Deprem bölgesindeki arkadaşlar, arabalarınızı kullanıp, trafiği kilitlemeyin. Sağlıklı iseniz evinizi terk edin varsa toplanma bölgelerine gidin. Evden çıkmadan elektriği, doğal gazı, suyu kapatın. Telefonlara sarılmayın, interneti tercih edin.”

An itibariyle Malatya, Gaziantep, Urfa, Osmaniye, Kahramanmaraş, Osmaniye’den yıkılan bina görüntülerini izliyoruz…

Hava çok soğuk, enkaz altında kalanların soğuk nedeniyle hipotermiye girerek yaşamlarını yitirme olasılıkları da var.

1999 depreminden buyana Yıllardır bilim insanlarının, konunun uzmanlarının, akademik odaların depremle ilgili uyarılarını, önlem önerilerini içeren hilafsız yüzlerce yazı yazmışımdır… Biz gazetecilerin elinden gelen de bu… Bilimin sınadığı doğru bilgileri kamuoyuna aktarmak… Bursa yerelinde duyarlı gazetecilerin yıllardır bunu yaptığını düşünüyorum…

An itibariyle elimden gelebilen tek şey; bölgede çalışan tüm kurtarma ve yardım ekiplerine güç kuvvet; ölenlere rahmet, yaralılara şifa, enkaz altında kalanlara da bir an önce kurtarılmalarını dilemek…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI