USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

116 yıldır devam eden gelenek: Gelin gibi süslenen hayvanları ile göçe başladılar

SAKARYA’NIN HENDEK İLÇESİNDE ASIRLIK YAYLA GÖÇÜ BAŞLADI. ADETA GELİN GİBİ SÜSLENEN HAYVANLARIN KEMENÇE, DAVUL VE ZURNALAR EŞLİĞİNDE BİN 725 RAKIMLI DİKMEN YAYLASI YOLCULUĞU RENKLİ GÖRÜNTÜLERE SAHNE OLDU.

116 yıldır devam eden gelenek: Gelin gibi süslenen hayvanları ile göçe başladılar
17-06-2023 15:42
Google News

Sakarya’nın Hendek ilçesinde asırlık yayla göçü başladı. Adeta gelin gibi süslenen hayvanların kemençe, davul ve zurnalar eşliğinde bin 725 rakımlı Dikmen Yaylası yolculuğu renkli görüntülere sahne oldu.


Hendek Dikmen Mahallesi sakinleri 116 yıldır devam ettirilen göç geleneği için hazırlıklarını tamamladı. Şenlik havasında başlayan yayla göçünde sahipleri tarafından süslenilen küçük ve büyükbaş hayvanlar bin 725 metre yükseklikteki Dikmen Yaylası’na çıkartıldı. Davul ve zurnalar eşliğinde devam eden yolculuk renkli görüntülere sahne oldu. Kadınlar ise yöresel kıyafetleri ile yolculuğa katıldı. Bununla birlikte mahalle sakinleri asırlık geleneklerini devam ettirdi. “Yıllardır devam eden gelenek”


Dikmen Mahallesi sakinlerinden İbrahim Ark, “Hayvanlarımızı güzelce temizledik ve boyadık. Püsküllerini de takıp yayla yolculuğuna başlayacağız” derken, Remziye Ak ise, “Her sene yapıyoruz bu göçü. Dikmen Yaylası’na çıkıyoruz hayvanlarımızla birlikte. Yıllardır devam eden bir gelenek” diye konuştu. “Atalarımızdan kalma geleneği devam ettireceğiz”


Dikmen Mahallesi Muhtarı Menderes Ayvaz, “116’ncısını düzenlediğimiz yaylaya göç etkinliğimizi gerçekleştirdik. Bu hazırlıklar haftalar önce başladı. Ülkemiz genelinde böyle bir gelenek kalmadı gibi. 15-20 gün öncesinden bütün hayvanları süslüyoruz ve toplu bir şekilde yaylaya göç ediyoruz. Atalarımızdan kalma bir gelenek ve devam edeceğiz” şeklinde konuştu.


Ramazan Beşel de, “Her yıl geleneksel olarak kültürümüzü yaşatıyoruz. Havaların da ısınmasıyla birlikte belirlenen bir günde bütün mahallemizdeki küçük ve büyükbaş hayvanlar süslenir, belirlenen noktada birleşilir. Oradan kemençe, davul ve zurna eşliğinde yaylaya çıkılıyor. Yayla şenliği de yapılıyor köyümüzde” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ