Kendinden yaşça büyükler yerdeki şişeye tekme atarak geçerken 12 yaşındaki Eylül’ün şişeyi alıp çöpe atması günün olayı oldu.
Yabancı televizyon kanallarında izlemeye alışık olduğumuz sosyal deneylerin bir benzeri de üniversiteli gençler tarafından İzmir’de yapıldı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında bir proje geliştirdi.
ALKIŞLARLA ORTAYA ÇIKTILAR
Proje için deney alanı olarak İzmir’de bir alışveriş merkezini seçen ve kendilerine Farkındalık Grubu ismini veren öğrenciler, üzerine “Beni çöpe at” yazdıkları şişeyi rastgele yere attı. Şişenin yanından onlarca kişi umursamadan geçerken, yaklaşık 15 dakika sonra yerdeki şişeyi gören Hülya Altılar, onu alarak çöpe atmak üzere adım atarken Farkındalık Grubu üyeleri alışveriş merkezinin dört bir köşesinden alkışlarla çıkarak çevreci kadının etrafında toplandı. Çevreci öğrenciler, yerdeki şişeyi alıp çöpe atan Hülya Altılar’a “En iyi çevre dostu” oskarı verirken, yaşadıkları karşısında heyecanlanan Altılar ise “Yerde çirkin görünüyordu eğilip aldım bende. Yollarda bir çöp gördüğüm zaman eğilip alıyorum. Gelen giden çöp atarsa her yer çöplük gibi olur. Yerlere çöp atmasınlar” dedi.
ÖNCE KORKTU SONRA GÜLDÜ
Sosyal deneyin bir sonraki bölümünde de şişe bu kez alışveriş merkezinin başka bir bölümüne bırakıldı. Yaklaşık yarım saat geçmesine rağmen şişeyi görenler, onu alıp çöpe atmak yerine şişeye tekme atmayı tercih etti. Abi ve ablalarının yanından umursamadan geçtiği şişeyi yerde gören 12 yaşındaki Eylül Özdemir de yerdeki çöpü hiç düşünmeden alarak plastikler için ayrılan çöp kutusuna attı. Küçük Eylül’ün bu hareketinden sonra Farkındalık Grubu üyeleri yine alkışlarla onun etrafını sardı. Alkış seslerini duyan Eylül önce korktu sonra gülmeye başladı. Yerde gördüğü çöpleri her zaman çöp kutusuna attığını söyleyen minik çevreci, şişeye tekme atarak geçenlere “Ayıp yani onlarda bundan sonra çöpe atsınlar” mesajını yolladı.
“AİLELERİN ÇOCUKLARINA İYİ ÖRNEK OLMALARINI İSTİYORUZ
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı 2. sınıf öğrencisi ve Farkındalık Grubu üyesi Rukiye Ay, “Biz farkındayız. Peki ya siz?” sloganıyla yola çıktıklarını belirterek, “Derste çevre konusu üzerinde kararlaştırma yapıldı, geri dönüşümün üzerine gidildi. İnsanların dikkatini çekmek istedik. İnsanlar yerdeki çöpü almıyor. Ellerindeki çöpü bile çöp kutusuna atmıyorlar ki yerden çöp kaldırmak bir yana dursun. İnsanların gürültüyle dikkatini çekebileceğimizi düşündük. O yüzden de alkış etkinliği olarak düşündük. İnsanlar şişeye vuruyorlardı, bakıyorlardı üzerinde ‘beni çöpe at’ yazıyor ama hiç bir şekilde ilgilenmediler. Yaş fark etmiyor yaşlısı da atabiliyor, genci de atabiliyor, bir bakıyorsunuz 5 yaşında bir çocuk bile atabiliyor. Ailelerin çocuklarına iyi örnek olmalarını ve çocuklarını bilinçlendirmelerini istiyoruz” diye konuştu.