Belçika'da 13 yaşında geçirdiği bir hastalık nedeniyle yumurtalıkları alınan kişi, 27 yaşında hamile kaldı. Dondurulan yumurtalık dokuları nakledilerek kadının doğum yapması sağlandı. Yumurta dondurma uygulaması özellikle kanser hastaları açısından önemli. Çünkü yöntem, hastalıktan dolayı yumurtalıklarını genç hatta çocuk yaşta kaybedenlere umut veriyor.
Belçika'da genç bir kadın çocukten dondurulan yumurtalık dokusunun yeniden nakledilmesiyle hamile kalarak doğum yaptı.
Dondurulan yumurtalık dokusuyla doğum yapan kadın 27 yaşında. Kadın, henüz 13 yaşındakyen orak hücreli anemi hastalığı tedavisi için kardeşinden ilik nakli olmak zorunda kaldı. Öncesinde nakledilen iliği vücudu reddetmemesi için kemoterapi uygulandı.
Kemoterapi öncesinde hasar göreceği için yumurtalıklarının bir bölümü alındı ve alınan yumurtalık dokusu donduruldu. Hastanın yumurtalıklarının geri kalan bölümü de 15 yaşındayken tedavi süreci nedeniyle yokoldu.
10 yıl sonra hasta hamile kalmak istediğine karar verdi. Bunun üzerine doktorlar dondurulan yumurtalık dokusunu yeniden hastaya nakletti.
Hasta 5 ay sonra regl olmaya başladı ve 27 yaşında hamile kaldı. Geçen Kasım'da da bir erkek bebek dünyaya getirdi. Bu tedavi yöntemi, özellikle kanser hastaları için umut kaynağı oluşturuyor.
Ancak hastanın ergenlik çağına girdikten sonra yumurta dokusunun dondurulduğuna dikkat çekiliyor. Daha küçük yaştaki çocuklar için tedavinin etkili olup olmayacağıysa belirsizliğini koruyor.