USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

13 yıl sonra yine 18 Kasım

1 Kasım seçimlerinin kesin sonuçlarının açıklanmasının ardından 64. hükümetin kurulmasıyla ilgili takvim de netleşmeye başladı. Milletvekilleri 17 Kasım’da yemin edecek.

13 yıl sonra yine 18 Kasım
13-11-2015 10:57
Google News

Yeni hükümetin 18 Kasım’da açıklanması bekleniyor. Abdullah Gül’ün 13 yıl önce ilk AK Parti hükümetini kurduğu tarih de 18 Kasım 2002’ydi.
 

AK PARTİ, 1 Kasım genel seçimlerinin kesin sonuçlarının açıklanmasının ardından taslak takvimini kesinleştirdi. Milletvekilleri, 17 Kasım’da yemin edecek. Takvime göre, yeminin ardından Meclis Başkan adaylığı için zorunlu olan 5 günlük sürede başvurular alınacak. Bu kez hükümet kurma görevi için TBMM Başkanlık Divanı’nın oluşması beklenmeyecek. Geçmişte örnekleri olduğu gibi bir yandan Meclis Başkanlığı seçim süreci işleyecek, diğer yandan hükümet kurma süreci tamamlanacak. Anayasa’nın 114’üncü maddesindeki, ‘seçimlerin tamamlanmasıyla, seçim hükümetinin görev süresinin sona ereceği’ ifadesi nedeniyle, zaman kaybedilmeyecek. Davutoğlu, yemin ettikten hemen sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’a istifasını sunacak. Erdoğan da aynı görüşmede, hükümet kurma görevini Davutoğlu’na verecek. 

SARAY’LA SON GÖRÜŞME

Yeni kabineyle ilgili olarak Saray’la Başbakanlık arasında halen süren görüşmelerin sonuncusu, 17 Kasım gecesi yapılacak. Uzlaşmayla ilgili sorun yaşanmazsa, Türkiye Cumhuriyeti’nin 64. Hükümeti, 18 Kasım’da kurulacak. Bu tarih, AK Parti’nin 13 yıl önceki ilk hükümetinin tarihi olduğu için, parti kurmayları aynı güne denk gelmesine özel önem veriyorlar. Bu, partinin ‘kuruluş ruhuna döndüğü’ mesajı olarak yorumlanıyor.

‘MELEZ KABİNE’ BENZETMESİ

AK Parti’nin yeni hükümetinde görev alacak isimler merakla beklenirken, parti yöneticileri yeni kadronun ‘deneyimliler ve yeniler’den oluşacak ‘melez bir hükümet’ olacağını dile getiriyor. Özellikle ekonomi yönetiminde Ali Babacan gibi para politikalarını önemseyenlerin yanı sıra yatırımlar konusunda risk alan isimlerin olacağı iddia ediliyor. Olası kabinede Binali Yıldırım, Numan Kurtulmuş, Faruk Çelik, Ömer Çelik, Mehmet Özhaseki, Ali Babacan, Cevdet Yılmaz, Bekir Bozdağ, Nihat Zeybekçi, Nurettin Canikli, Tuğrul Türkeş ve Meclis Başkanı olmaması durumunda Cemil Çiçek gibi bilinen isimlerin yanında yeni vekillere de yer verileceği belirtiliyor.

KASIM SONU TAMAM

Anayasa’nın 110. maddesine göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun hükümeti kurması ve yeni hükümet listesinin Cumhurbaşkanı’na sunulmasından sonra en geç bir hafta içerisinde hükümet programı okunacak ve güvenoyuna başvurulacak. Güvenoyu için görüşmeler, programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra başlayacak ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra oylama yapılacak. Bu süreç de 28 Kasım’a kadar tamamlanacak. 

BAŞKANLIK İÇİN 3 İSİM GÜNDEMDE

Takvime göre, 22 Kasım’da Meclis Başkanlığı seçimi yapılacak. Yeni Meclis’in yeminle başlayacak yeni oturumunu, en yaşlı üye olarak yine CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal yönetecek. Kulislerde, 5 ay önce TBMM Başkanlığı’nı üstlenen İsmet Yılmaz’ın görevine devam edebileceği iddia ediliyor. Siyasete Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ricasıyla yeniden dönen İsmail Kahraman’ın da başkan olabileceği konuşulurken, Anayasa çalışması gibi uzlaşma gerektiren konular için eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in görevi yeniden üstleneceği de iddia ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ