USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

16'ncı gün iftar menüsü

Günlük iftar menüsü tariflerinin 16’ncısına geldik. İftarda ne pişirsem sorunuza bugün de yine çok lezzetli bir menüyle cevap veriyoruz.

16'ncı gün iftar menüsü
03-07-2015 17:40
Google News

Ramazan iftar menüsünde bugün sebze ve etin uyumlu bileşimi, besleyici bir çorba, iki çeşit salata ve geleneksel bir Türk tatlısı var…

Tutmaç Çorbası

Fırında Tavuklu Kabak- Cevizli Erişte

Mevsim Salata

Köz Patlıcan Salata

Şekerpare

TUTMAÇ ÇORBASI

Bakliyat ve erişte ile zenginleşen, yoğurtla yumuşacık bir kıvama kavuşan zengin içerikli ve besleyici bir çorba olan tutmaç çorbası, Selçuklular dönemine kadar giden bir geçmişe sahip. Osmanlı döneminde ve günümüzde de hala izleri devam eden tutmaç çorbası, Anadolu’nun pek çok yerine dağılmış ve ufak tefek farklılıklarla ülke coğrafyasının mutfaklarına aş olmuş bir çorba. Bugün sofranızda bu köklü çorbaya yer vermeye ne dersiniz?

Malzemeler:

1 çay bardağı haşlanmış nohut

1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek

1 çay bardağı erişte

1 adet soğan

4-5 yemek kaşığı sıvı yağ

Tuz, kuru nane

Terbiyesi için:

1 çorba kaşığı un

1 yumurta sarısı

1,5 su bardağı yoğurt

Yapılışı:

Tencereye 6-7 su bardağı su koyup kaynatın. Su kaynayınca haşlanmış nohut ve mercimekleri, tuzu ve erişteleri ekleyin. Erişteler yumuşayana kadar çorbayı kaynatın. (Yeşil mercimekleri ilk haşlamada tamamen haşlamayın; zira eriştelerle birlikte de kaynayacağı için iyice erirler. İlk haşlamada mercimekleri biraz diri bırakın.) Nohut, mercimek ve erişteler pişerken siz ayrı bir kapta çorbanın terbiyesini hazırlayın. Un, yoğur ve yumurta sarısını topaksız olacak şekilde iyice çırpın. Haşlanan bakliyatların suyundan biraz alıp terbiyeyi çorbaya alıştırın. Erişteler tamamen pişince, çorbayı terbiye il buluşturun. 2-3 dakika daha karıştırın ve kaynamaya başlayınca altını kısın. Bir tavaya yemeklik doğradığınız soğanı alın ve sıvıyağ ile kavurun. Soğanlar iyice yumuşayıp karamelize olmalı ve çorba içinde çok belirgin hissedilmemeli. Nane ekleyin ve kavurduğunuz soğanı kaynayan çorbaya ekleyin. Bu şekilde 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocağı kapatın.

FIRINDA TAVUKLU KABAK

Fırında pişmiş ve nar gibi kızarmış bir tavuklu kabak pişirmeye ne dersiniz? Beşamel sos ve kaşar peyniri ile örtülmüş fırın tepsilerinin altından ne zaman lezzetsiz bir şey çıktığı görülmüş ki? Malzeme listesini merak ediyorsanız buyurun…

Malzemeler:

600g tavuk göğsü

3 adet kabak

1 çorba kaşığı domates salçası ve yarım su bardağı su

Sıvı yağ

Tuz, karabiber, kırmızı toz biber, kekik

Beşamel sos için:

3 yemek kaşığı tereyağı

1,5 yemek kaşığı un

1,5 su bardağı süt

Tuz, karabiber

Üzeri için:

Kaşar peyniri

Yapılışı:

Kabakları soyup halka şeklinde doğrayın, fırın kabına dizerek üzerine biraz zeytinyağı gezdirin ve tuz sepin. 180 derce fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. 600 gram kuşbaşı doğranmış tavuk göğsünü tavaya alın ve suyunu çekene kadar 20 dakika kavurun. 2 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip 5 dakika daha kavurun. Salça, baharatlar ve tuzunu ilave edin. 2-3 dakika daha pişirin ve ocağın altını kapatın. Fırından çıkardığınız kabakların üzerine tavuklu harcı yayın. Beşamel sosu gezdirin ve kaşar peynirini ister rendeleyerek, isterseniz de geniş dilimler halinde keserek yemeğin üzerine kapatın. Yeniden fırına sürerek, peynirler eriyip nar gibi kızarıncaya kadar pişirin. Fırından alınan kabakların üzerine tavuklu harç dökülerek yayılır. Tavukların üzerine beşamel sos gezdirilir ve kaşar peyniri rendesi ya da dilimleri ile yemeğin üzeri kaplanır. Tekrar fırına sürülerek peynirler eriyip üzeri kızarana kadar pişirilir.

CEVİZLİ ERİŞTE

Erişteyi cevizle denemediyseniz, bu kıtır kıtır ağıza dağılan müthiş lezzetten mahrum kalmışsınız demektir. Az malzemeyle çok lezzet barındıran bir yemek olan cevizli erişte, size ihtiyaç duyduğunuz günlük enerjiyi de sağlayacaktır.

Malzemeler:

Yarım paket erişte

1 dolu çorba kaşığı tereyağı

1 avuç dolusu iri kıyılmış ceviz içi

Tuz, karabiber

Yapılışı:

Erişteyi suda haşlayın ve süzün. Tencereye tereyağını alın cevizlerle birlikte biraz kavurun. Kenarda süzdüğünüz erişteleri tencereye ekleyin, iyice karıştırın ve ocağın altını kapatın. Tabağa aldığınız eriştelerin üzerine dilerseniz bir miktar ezilmiş beyaz peynir yahut rendelenmiş kaşar peynir serpebilir, yahut sade şekliyle servis edebilirsiniz.

MEVSİM SALATA

Malzemeler:

2 orta boy olgun domates

2 orta boy salatalık

3-4 adet sivri biber

1 orta boy beyaz tatlı soğan

10 dal kadar maydanoz

İsteğe göre birer tutam taze nane ve dereotu

1 adet ufak limon

2 çorba kaşığı elma sirkesi (üzüm de olabilir size kalmış)

İstenilen ölçüde nar ekşisi

Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı (daha az yahut daha fazla da kullanabilirsiniz.)

Bir çimdik tuz

Yapılışı:

Tüm sebzeleri yıkadıktan sonra domates ve salatalıkları kesme tahtası üzerinde küp küp doğrayın. Soğanı yarım ay şeklinde incecik piyazlık formda doğrayın ve asidini almak için biraz tuzla ovalayın ve yıkayıp süzün. İnce sivribiberlerin saplarını kesin ve küçük halkalar şeklinde doğrayın. Maydanozları ve eğer kullanacaksanız nane ve dereotunu incecik doğrayın. Doğradığınız tüm malzemeleri karıştırma kabına alın ve zeytinyağı, limon suyu, tuz, sirke ve nar ekşisini de ekleyin ve bir kez daha karıştırın. Tüm sebzelerin suyunu bırakması; zeytinyağlı sosla bütünleşmesi için salatayı biraz dinlendirin ve servis yapın.  Salatanızı servis sırasında siyah zeytinlerle de süsleyebilirsiniz.

KÖZ PATLICAN SALATA

Malzemeler:

3-4 adet orta boy közlenmiş patlıcan

2 adet domates

4-5 adet yeşil ve kırmızı közlenmiş biber

Birkaç dal maydanoz

1 adet büyük boy kuru soğan

4-5 diş sarımsak

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Limon

Tuz

Yapılışı:

Patlıcanları yıkayıp kurulayın ve olduğu gibi ocak ateşinin üzerinde çevire çevire yahut fırın tepsisinde közleyin. Biberleri de aynı şekilde közleyin. Pişip pişmediğini anlamak için patlıcanlara bir kürdan batırın. Eğer kürdan patlıcana kolayca batıyorsa pişmiş demektir. Pişen patlıcanı kabuklarının sönmesinden ve duman çıkarmasından anlayabilirsiniz. Patlıcanlar biraz soğuyunca sapından tutarak diğer elinizle kabuklarını soyun ve ekmek tahtası üzerinde ince ince doğrayın. Domatesleri küp şeklinde doğrayın. Soğanı yarım ay şeklinde ince ince doğrayın. Sarımsakları, sarımsak ezeceği ile ezin. Pişen biberleri de ince ince doğrayın. Tüm doğranan malzemeleri geniş bir kasede karıştırın. Limon suyu, tuz ve zeytinyağını ekleyin. Salatayı servis tabağına alın. Üzerini kıyılmış maydanozla süsleyerek servis yapın.

ŞEKERPARE

Yine Türk mutfağına has geleneksel ve çok tanıdık bir lezzet tarifimiz var. Adı gibi tatlı olan şekerpare…

Malzemeler:

3 su bardağı un

2 çay bardağı irmik

250 gr tuzsuz tereyağı

2 yumurta (1 sarısı üzerine sürülecek)

Yarım çay kaşığı kabartma tozu

Yarım çay kaşığı karbonat

1 vanilya

1. 5 çay bardağı pudra şekeri

Şerbet için

4 su bardağı toz şeker

4 su bardağı su

4’te 1 limon

Yapılışı

Önce şerbeti hazırlamak için şeker, su ve limonu bir tencereye koyun kaynamaya başladıktan itibaren 6-7 dakik daha ocakta tutun ve altını kapatın.  Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını ve diğer malzemeleri bir kaba alıp, unu da azar azar ilave edip yumuşak kıvamlı  bir hamur oluşturun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayarak hafifçe yassıltın, yağladığınız cam fırın kabına dizin, üzerlerine yumurta sarısı sürün, dilerseniz hamurum tam ortasına bir adet fındık batırın ve evvelden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.Fırından aldığınız sıcak şekerparelerin üzerine soğuk şerbeti dökün ve şerbeti çekene kadar üzerini kapatın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ