Kurulda ele alınan önemli konulardan biri ise hayat pahalılığı olurken, kurmaylar çeşitli önerilerini sundu. Erdoğan, özel olarak KDV indirimleri konusunda talimatlarda bulundu. Zincir marketlerin denetlemeye tabi tutulması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, KDV indirimlerinin sonuçlarının takip edilip rapor tutulması talimatını verdi.
Temel tüketim ürünlerinde gidilen KDV indiriminde fiyatların etiketlere yansımadığı eleştirilirken, dar gelirli ailelerin durumlarına çare düşünüldü.
"20-25 TEMEL TÜKETİM ÜRÜNÜ FİYATLARI YIL SONUNA KADAR SABİT KALSIN"
Habertürk'ün aktardığına göre bunun sonucunda vatandaşa ağır gelen belli başlı tüketim ürünleri tespit edilerek, "20-25 adet temel tüketim kalemi belirlensin ve bunların fiyatı yıl sonuna kadar sabitlensin" önerisi sunuldu.
UN, ŞEKER, YAĞ, ÇOCUK BEZİ..
Öneri hayata geçerse enflasyon sepetinde bulunan ve yurttaşların sıklıkla tükettiği 20 kalem ürün seçilecek ve fiyatları sabitlenecek.
Bu ürünler arasında yağ, un, şeker, bakliyat, çocuk bezi, temizlik ürünü gibi malzemeler bulunuyor. Belirlenen ürünlerin fiyatları yılsonuna kadar sabit kalacak. Üreticilerin zarar etmemesi için de devlet sübvansiyon uygulamaya başlayacak. Örnek olarak 16 liraya satılması gereken bir ürünün rafta 10 liraya satılması sağlanacak. Aradaki 6 liralık fark da üreticiye devlet tarafından ödenecek.
Fiyat sabitlemesine ilişkin fikir olgunlaştıktan sonra zincir marketlerle de görüşmeler yapılıp sistemin uygulanması açısından kararlar alınacak.
Fiyat sabitlemesiyle birlikte vatandaşların bazı ürünlere karşı olağanüstü taleplerinin de engelleneceği öngörülüyor.