USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

2015 ÖSYS kontenjanları açıklandı

YÖK Başkanı Saraç, 2015-ÖSYS'de lisans ve önlisans olarak devlet, vakıf, Kıbrıs'taki üniversiteler için belirlenen kontenjanları açıkladı.  

2015 ÖSYS kontenjanları açıklandı
13-06-2015 11:56
Google News

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) ilişkin, "Adaylarımızın, bu sınavların sonuçlarını bireysel mutlulukları için tek faktör, aileleri için verebilecekleri en güzel hediye, topluma hizmet etmek için tek yol olarak kabul etmemeleri gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Saraç, yaptığı açıklamada, LYS için bu yıl 900 bini aşkın adayın başvuru yaptığını belirterek, adayların bir kısmının geçen yıllarda olduğu gibi bu sınavlara girmemesinin bu sayıyı belli bir oranda düşüreceğini ifade etti.

Hem öğrenciler hem de velilerle kurumsal olmamakla birlikte şahsi kanaatini paylaşmak istediğini aktaran Saraç, şöyle devam etti:

"Elbette bir yükseköğretim kurumuna girme ve orada eğitim alma, üniversite mezunu olma günümüz dünyasında gittikçe önem kazanmaktadır. Bu kurumlardan alınan diplomalar tabiki yaşam standardını doğrudan etkilemektedir. İnsanın kendisine, toplumuna ve kainata bakış açısını, hayatı yorumlayış tarzını geliştirmektedir. Fakat adaylarımızın, bu sınavların sonuçlarını bireysel mutlulukları için tek faktör, aileleri için verebilecekleri en güzel hediye, topluma hizmet etmek için tek yol olarak kabul etmemeleri de gerekir."

YÖK Başkanı Saraç, 2015 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kontenjanlarına ait özet bilgiyi de paylaştı. Buna göre, bu yıl 2015-ÖSYS'de lisans ve önlisans olarak devlet, vakıf, Kıbrıs'taki üniversiteler için belirlenen kontenjan 803 bin 585 oldu. Bu sayının 423 bin 210'unu 2015-ÖSYS lisans programları, 380 bin 375'ini 2015-ÖSYS önlisans programları oluşturacak. 

2015-ÖSYS özel yetenek kontenjanı ise toplam olarak 26 bin 140 olarak belirlendi.

Saraç, kontenjanlara ilişkin, şu bilgileri verdi:

"Bu sene kontenjanlar belirlenirken öğrenci talepleri, doluluk oranları, fiziki imkanlar, ikinci öğretimlerin durumları, geçtiğimiz yıllarda aşırı yükleme yapılan programların rahatlatılması, program açma için şart koşulan öğretim elemanlarının sayısal ve niteliksel yeterlikleri, ülkemizdeki istihdam imkanları, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının planlamaları ve görüşleri gibi pek çok faktör dikkate alınmış, daha önceki senelere göre daha rasyonel bir planlama yapılmıştır." 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ