Birleşmiş Milletler, dünya genelindeki uluslararası göçmen nüfusunun 2000 yılına göre yüzde 41 artışla 244 milyona ulaştığını duyurdu.
BM'den açıklanan konuya ilişkin raporda, doğduğu ülkeden başka bir devlette yaşayanların uluslararası göçmen olarak kabul edildiği belirtilerek, 20 milyonluk mülteci nüfusuyla birlikte bu sayının 244 milyon olduğu bildirildi.
Uluslararası göçmen nüfusunun 2000 yılına göre yüzde 41 arttığı kaydedilen raporda, bu artışın aynı dönemdeki dünya nüfus artışından daha fazla olduğu vurgulandı.
Raporda görüşlerine yer verilen BM Ekonomik ve Sosyal İşlerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Wu Hongbo, iyi yönetilen göç hareketlerinin hem göç veren hem de göç alan ülkelere katkı sağlayacağına işaret ederek, göçmenlerin toplumlar ve ekonomilerin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini ifade etti.
En fazla göçmen Hindistan ve Meksika'dan
Raporda uluslararası göçmenlerin bulunduğu bölge ve ülkelere ilişkin bilgilere de yer verildi.
Buna göre en fazla göçmen, nüfuslarının yüzde 10'undan fazlasını göçmenlerin oluşturduğu Kuzey Amerika, Avrupa ve Okyanusya'da bulunuyor. Afrika, Asya, Latin Amerika ve Karayipler'de ise göçmen nüfusu toplam nüfusun yüzde 2'sinden az.
Dünya genelindeki tüm uluslararası göçmenlerden 16 milyonu Hindistanlı, 12 milyonu ise Meksikalı. Sayıca önde gelen diğer göçmen topluluklar ise Rusya, Çin, Bangladeş, Pakistan ve Ukrayna'dan.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Genel Kurulu'nun talebi üzerine 19 Eylül'de gerçekleştirilecek geniş göç hareketleri ve mülteciler konulu konferans öncesi bu konuda yol haritası hazırlığı yapıyor. Ban, bu amaçla Karen Ebu Zeyd'i özel danışman olarak atamıştı.
Yaşam
244 milyon kişi doğduğundan başka bir ülkede yaşıyor
Dünya genelinde doğdukları ülkeden başka bir yerde yaşayan kişi sayısının 244 milyona ulaştığı bildirildi En fazla göçmenin Hintliler ve Meksikalılar olduğu kaydedildi