Ege Marmara ile başlayan bölge baro başkanları toplantısının kapsamı Akdeniz'in de eklenmesiyle genişledi. Kırklareli'nde aralarında Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun'un da bulunduğu 26 baro başkanının katılımıyla yapılan toplantının sonuç bildirgesinde, hukuk alanında acilen çözülmesi gereken sorunlar listelendi. İğneada Resort Otel'de, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Hüseyin Özbek, TBB Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ahmet Şakir Uzun'un da katıldığı toplantının sonuç bildirgesi şöyle:
YARGININ EŞİT SÜJELERİ
“Biz aşağıda imzası bulunan barolar; Avukatların adil yargılamanın ayrılmaz parçası olduğu, avukatlara getirilen her türlü sınırlamanın özünde yurttaşın hak arama özgürlüğüne ve savunma hakkına getirilmiş bir kısıtlama olduğunu, bu nedenle yargının eşit süjeleri arasında ayrımcı bir yaklaşıma tabi tutulmasının kabul edilemez olduğunu, ülkemizde yargının şeffaflaşması, hak arama özgürlüğünün sağlanması ve adil yargılanma hakkının tesisi için avukatlara getirilmiş olan tüm kısıtlamaların kaldırılmasının bir zorunluluk olduğu bilinci ile;
ADİL YARGILANMA HAKKI
1- Başta ‘yargılandığımız ya da tutuklandığımız için değil, yalnızca adil yargılanma ve savunma hakkımızı kullanamadığımız için açlık grevindeyiz’ diyen tutuklu avukatlar olmak üzere tüm yurttaşların adil yargılanma ve savunma haklarının en temel insan haklarından olduğunu, herkes için her zaman bu hakların kullandırılmasının yargının en asli görevi olduğunu hatırlatıyoruz.
ADLİYE YÖNETİMİNDE BAROLARA YER VERİLMELİ
2- Ortak çalışma alanlarımız olan adliyelerin sahiplerinin biz avukatlar olduğu gerçeği ile eşit süjeler olarak adliye yönetimi ile ilgili karar alma süreçlerinde ve adalet komisyonlarında baroların yer alması zorunludur.
KALİTESİZ HUKUK EĞİTİMİ
3- Sayılarının ihtiyacın çok üzerinde, eğitim kalitesinin ise olması gerekenin çok altında bulunduğu herkesçe kabul edilen hukuk fakülteleri konusunda acilen bir düzenleme ihtiyacı bulunmaktadır. Başta profesör olmak üzere öğretim üyesi sayısı, akademik kadrolarının yeterliği yayınlanmış akademik eser ve bunlara yapılan atıflar gibi kriterlerin belirlenerek standartların altında olan hukuk fakültelerinin kapatılması, diğerlerinde ise öğrenci sayılarının istihdam ihtiyacı gözetilerek azaltılması ve hukuk fakültelerine girişte öngörülen yüzdelik dilimin, tıp fakülteleri için getirilen ölçüyle eşitlenmesi gerekmektedir.
AVUKATLIĞA GEÇİŞTE SINAV ŞART
4- Toplantımıza misafir olarak katılan Bulgaristan’ın Burgas Barosu temsilcilerinin belirttikleri üzere, Bulgaristan’da avukatlığa kabul öncesinde 3 aşamalı bir sınav yapıldığı da göz önüne alınıp artık ülkemizde de bir an önce avukatlık sınavının getirilmesinin acil ve zorunlu olduğunu hatırlatıyor, getirilmesi düşünülen devlet sınavına halihazırda hukuk fakültesinde okuyan bütün öğrencilerin dahil edilmesini talep ediyoruz.
AVUKATA ŞİDDETE DUYARLILIK BEKLİYORUZ
5- Son dönemde avukatların şiddet eylemlerine maruz kaldığı, görev sırasında yahut bürolarında meslektaşlarımızın öldürüldüğü ya da yaralandığı eylemlerin hızla arttığı görülmektedir. Avukata yapılan saldırı bizzat yargı faaliyetine ve yurttaşın hak arama hürriyetine yapılan saldırıdır. Avukatın güvenliği adil yargılama ve savunma hakkının güvencesidir. Bugüne kadar yapılan ve bundan böyle yapılacak her türlü saldırıda biz imzası bulunan barolar olarak hiçbir ayrım gözetmeksizin ve nerede gerçekleşirse gerçekleşsin meslektaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğimizi bildiririz. Avukatlara yapılan saldırılarda eylemin doğrudan tutuklama nedeni sayılmasını, bu konuda hakim ve savcıların gereken hassasiyeti göstermesini bekliyoruz.
ALTERNATİF ÇÖZÜM YOLLARI TIKANDI
6- Başlangıçta yargılama hizmetinin alternatifi olmadığı söylenen ancak aşama aşama dava şartı haline getirilerek doğrudan devletin yargılama yetkisini devre dışı bırakan sözde alternatif çözüm yollarının adalete hizmet etmediği açıkça ortadadır. Kuruluş yasasında dahi adaleti değil menfaati öne çıkaran bir düzenlemeyi kabul etmiyoruz. İş yükü ve yargılama sürelerinin uzunluğu hakim sayısının yetersizliği gibi sebepler asla adaletten vazgeçmenin gerekçesi olamaz. Bu çerçevede son günlerde gündeme getirilen aile hukuku uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk, Uluslararası Sözleşmeler başta olmak üzere mevzuatımıza aykırıdır. Özellikle çözüm sürecinin gizli olması nedeniyle başta şiddet mağduru kadınların aleyhine sonuçlar doğurabilecek olup kabulü mümkün değildir.
DANIŞMANLIK FİRMALARI VE ARZUHALCİLER
7- Adalet Bakanımızın simsar olarak nitelendirdiği ve vatandaşları da başvurmamaları konusunda uyardığı, halkın acılarından beslenen ve hak kayıplarına yol açan, kamu görevlisi ortaklarıyla birlikte suç örgütü gibi yapılanan hasar danışmanlık şirketlerinin ve adliyelerimizin çevresinde mantar gibi türeyen arzuhalcilerin faaliyetlerine son verilmesi için gerekli yasal düzenlemeler acilen yapılarak vatandaşların hukuk güvenliği sağlanmalıdır.
Meslektaşlarımıza ve kamuoyunun dikkatine saygılarımızla duyurulur. 16/03/2019”
ADANA BAROSU
AFYONKARAHİSAR BAROSU
ANKARA BAROSU
ANTALYA BAROSU
AYDIN BAROSU
BALIKESİR BAROSU
BİLECİK BAROSU
BURDUR BAROSU
BURSA BAROSU
ÇANAKKALE BAROSU
DENİZLİ BAROSU
GAZİANTEP BAROSU
HATAY BAROSU
ISPARTA BAROSU
İSTANBUL BAROSU
İZMİR BAROSU
KIRKLARELİ BAROSU
KOCAELİ BAROSU
KÜTAHYA BAROSU
MANİSA BAROSU
MERSİN BAROSU
MUĞLA BAROSU
SAKARYA BAROSU
TEKİRDAĞ BAROSU
UŞAK BAROSU
YALOVA BAROSU