Küresel rekabetin giderek sertleşmesi ülkeleri ortak ticaret anlaşmaları imzalamaya itiyor. Dün ABD’nin Atlanta kentinde bu anlaşmalara bir yenisi daha eklendi. Yaklaşık altı yıldır devam eden görüşmelerin sonunda 12 ülkenin üyesi olduğu Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP) resmen imzalandı. Söz konusu ülkeler 28 trilyon dolarlık GSYH’yi bir araya getirirken dünya ekonomisinin de yüzde 40’ını oluşturuyor. Anlaşmanın hayata geçmesi için ise üye ülkelerin tamamının parlamentolarının da TPP’yi onaylaması gerekiyor. ABD kaynakları BaşkanBarack Obama’nın konuyu Kongre’den geçirmesi durumunda dönemin en büyük başarılarından birisini elde edeceğini duyurdu. Ancak anlaşmanın imza haberinin hemen ardından Kongre’nin Cumhuriyetçiler kanadından ABD’nin imza atığı anlaşmanın ülke çıkarlarının çok gerisinde kaldığı yönünde açıklama geldi.
Anlaşmanın imzalanması öncesinde ise taraflar son ana kadar birbirlerinden son saniye isteklerinde bulundu. ABD ve diğer ülkeler arasında ilaçların telif süreleri ile ilgili pazarlıkta Washington geri adım attı. ABD bu sürenin 12 yıl olmasında ısrar ederken Avustralya ve Yeni Zelanda başta olmak üzere bazı ülkeler bu sürenin 5 yılla sınırlanması konusunda başarılı oldu. ABD ise buna karşılık Japonya’nın otomotiv pazarını Amerikan otomobillerine açmasını sağladı.
ABD GERİ ADIM ATTI
Ayrıca Kanada ve Japonya süt ürünlerine yönelik sınırlayıcı bazı yasalarını da gevşetmek zorunda kaldı. Diğer yandan siyasiler tarihi TPP anlaşmasına imza atarken çok sayıda sendika söz konusu imzayı tarihi bir hata olarak tanımladı. İş ve emeğin savunucuları serbest ticaret anlaşmalarıyla tasarruf edilen ilk başlığın işgücü olduğunu dile getirerek TPP’nin de buna hizmet edeceğini ileri sürdü.
G. AMERİKALI SENDİKALAR TOPLU İŞTEN ÇIKARMALARDAN KORKUYOR
-Pasifik Okyanusu’na kıyısı olan 12 ülke Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP) anlaşmasını resmen imzalandı.
-TPP’nin hayata geçebilmesi için üye ülke parlamentolarının da anlaşmaya onay vermesi gerekiyor.
-TPP ile birlikte çalışma standartlarından, telif hakkına, ilaç sektöründen gümrük düzenlemelerine kadar pek çok konu değişecek.
-G. Amerikalı sendikalar TPP ile işçi haklarının tırpanlanacağını ve ucuz ilaç edinme imkânının ortadan kalkacağını savunuyor.
(Habertürk)