Takkeli Dağ'daki Gevele Kalesi'nde yapılan ve başkanlığını Necmettin Erbakan Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Çaycı yaptığı kazı çalışmaları sürüyor.
Prof. Çaycı, 30 kişilik ekiple yürütülen çalışmalar sırasında kendilerini heyecanlandıran gelişmelerle karşılaştıklarını söyledi.
"Kalede içeriyle dışarının bağlantısını sağlayan 'dehliz' adını da verdiğimiz gizli geçit tespit ettik" diyen Çaycı şunları söyledi:
"Orada büyük oranda temizlik çalışması yaptık. İçeriden dışarıya yaklaşık 300 metre uzunluğunda olduğunu tahmin ettiğimiz dehlizin 100-150 metrelik bölümü ortaya
çıktı. Burası nihai anlamda sarnıçla bütünleşiyor. Van'daki Urartu kalelerinde de bu yapıya rastlandı. Buradaki dehliz, gizli yolla sarnıca bağlanıyor, buradan da dışarıya tahliye ediliyor. İlk etapta bir su yapısı görüntüsü verip kamufle etme düşünülmüş.
Yapının dışarından fark edilmesi güç. Üstü tonozla kapalı ve hatta arazinin bir parçası gibi görünüyor. Ancak derinlere girildiğinde ayrıntılarından dehliz olduğu anlaşılıyor. Gizli dehlizin ilk örnekleri Anadolu'da Hititlere kadar uzanır. Buradaki gizli geçit için 'yaklaşık 4 bin yıllık' denilebilir. Bizim elimizdeki buluntularda Selçuklu döneminin izleri var. Selçuklular kullanmış ama ondan önce de mutlaka kullanıldı. Burası Hititler döneminde inşa edilmiş, Selçukluların da kullandığı gizli bir geçittir."
Bu arada, ay sonunda ara verilecek olan kazı çalışmalarına, 2016 yılının Mayıs ayında yeniden başlanacağı kaydedildi.