Kanunda yapılan düzenleme ile bu işyeri sahipleri Anadolu Üniversitesi’nden e-sertifika alarak, kendi işyerlerinde bu hizmeti verebilecek. Ancak sertifika programına yeni başvuracak olan kişiler, sertifikalarını en erken 2017 yılının Şubat ayında alabilecek. Eğer bu işletmeler o zamana kadar iş güvenliği uzmanı bulundurmazlarsa yaklaşık 40 Bin TL’lik ceza ile karşı karşıya kalacaklar.
AYLIK CEZA 6.511 TL
Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, Anadolu Üniversitesi sertifika programlarının yılda 2 kez düzenlendiğini hatırlatarak, bir önceki programın yeni sonuçlandığını, yeni programın ise Ekim ayında başlayacağını belirtti. Yani henüz sertifika programına katılmamış işyeri sahiplerinin en erken Şubat 2017’de sertifika alabileceğini söyleyen Çolak, iş güvenliği uzmanı bulundurmayan işletmelere aylık 6.511 TL idari para cezası kesileceği uyarısında bulundu. Bu da, sertifika alana kadar herhangi bir iş güvenliği uzmanı bulundurmayan işletmeler için yaklaşık 40bin TL ceza kesilmesi anlamına geliyor.
Henüz sertifika almayan ve 1 Temmuz itibariyle kapsam içine girecek iş yerlerinin iş güvenliği konusunda dışarıdan da hizmet alabileceğini hatırlatan Dr. Ali Çolak, bu sayede yüksek ceza miktarlarından kurtulabileceklerini belirtti.
YAKLAŞIK 500 BİN İŞLETMEYİ İLGİLENDİRİYOR
Peki bu cezalar kaç işletmeyi ilgilendiriyor? SGK istatistiklerine göre Türkiye’de Ocak 2016 itibarıyla 1 milyon 710 bin 243 işyeri bulunuyor. Bu işyerlerinin yüzde 85’inde 10’dan az çalışan bulunuyor. Bu işyerlerinin yarısının az tehlikeli sınıfta olduğu varsayıldığında, ilgili durum en az 500 bin işletmeyi ve işvereni ilgilendiriyor.