Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik atılan adımlar, dış ticaret ve yatırımları hareketlendirecek. Enerji başta olmak üzere ihracat, müteahhitlik, turizm ve bavul sektöründeki ticaret ve yatırımların hız kazanması bekleniyor. Ekonomi yönetimi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uçak krizi sonrasında Putin ile görüşmesinin 40 milyar doların üzerinde bir yatırım ve ticareti ilgilendirdiğine dikkat çekiyor. Rusya ile ilişkilerin normalleşmeye devam etmesi ile birlikte ihracat, bavul ticareti, turist sayısında artış ve müteahhitlik sektöründe canlanma bekleniyor. Türk Akımı ile birlikte nükleer santral projelerinin de hız kazanacağı ifade ediliyor. Mersin Akkuyu’ya kurulacak Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) maliyeti 20 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Türk Akımı’nın maliyeti 12.5 milyar dolar olarak hesaplanıyor. 2013 yılında 7 milyar doları bulan ihracat hacmi geçen yıl 3.7 milyar dolara geriledi. İhracatın tekrar artışa geçmesi ile birlikte turizm sektöründe Rusya’dan beklenen 2 milyar dolarlık gelir kaybının telefon sonrasında oluşmayacağı belirtiliyor.
DOĞALGAZDA FİYAT İNDİRİMİ
Bavul ticareti ve müteahhitlik sektöründeki hareketlilik ile birlikte Rusya ile yeni bir dönemin başlayacağı ifade ediliyor. Enerji uzmanları normalleşme ile birliktedoğalgazda indirim kararının uygulanmasına ilişkin sürecin hız kazanabileceğini belirtiliyor. Geçen yıl doğalgaz fiyatlarında yüzde 10.25 oranında indirim yapılmasına ilişkin mutabakata varılmasına rağmen Rusya imzaya yanaşmamıştı. Rusya ile doğalgazda fiyat indirimi konusunda anlaşma sağlanamaması üzerinde tahkime gidilmişti. Rusya 10.25’lik indirimi yapması halinde tahkim süreci iptal olabiliyor. Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Santral Projesi kapsamında, Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları’nın temeli atılmıştı. Santralin inşaatının ise 2016’da başlaması planlanıyor. 20 milyar dolara mal olacak santral inşaatının 2020 yılında bitirilmesi ve 2022 yılında ilk elektriğin üretilmesi hedefleniyor. Türkiye-Rusya İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Adnan Dalgakıran problemlerin kısa sürede çözülmesinin her iki ülkenin de menfaatine olduğunu belirterek “İlişkilerin normalleşmesi her iki ülke için de son derece önemli. Beklentimiz bu yönde” dedi.
TÜRKİYE ENERJİDE KİLİT ÜLKE
Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşme sürecinin Türkiye ile İsrail arasında yeni sayfa açılmasıyla birlikte değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, her iki ülkenin de doğalgaz zenginliklerinin pazarlanmasında kilit rolün Türkiye’de olacağı görüşünde. Rusya ile yaşanan krizin ardından turizm, tarım, enerji, inşaat, bavul ticareti gibi kalemlerde ciddi düşüşler yaşandığını hatırlatan Kumbaroğlu, “İhracatta 6 milyar dolar, turizmde 8 milyar dolar civarında Rusya’dan gelir elde ediyorduk. Türkiye’nin özellikle enerji alanında Rusya ile çok ciddi beraberliği söz konusu. Rusya’nın Akkuyu’da yapacağı nükleer santralin maliyetinin 15-20 milyar dolar aralığında olması öngörülüyor. Gazprom’a göre Türk Akımı’nın maliyeti 12,5 milyar dolar. Tüm bunları alt alta eklediğinizde Erdoğan-Putin görüşmesinin ilk etapta 40 milyar doların üzerinde bir iş potansiyelini doğrudan etkileyeceğini söylemek mümkün” dedi. (Star)