Giderek doğayı daha fazla işgal eden insanoğlu, yaban hayatını da ister istemez daha fazla kendi yaşam alanına dahil ediyor. Şehir merkezlerine inen domuz, ayı, tilki ve çakallar bunun en somut örneği. Bunlara bir yenisi de Bursa’nın Karacabey ilçesinde eklendi. Doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş bir gökdoğanın güvercini şehrin üstünde yakalama anını kaydetti.
Gökdoğanların dünyanın en hızlı hayvanı olarak saatte 410 kilometrenin üstünde hız yaptığını ifade eden Tüydeş, ‘Bu kusursuz mekanizmaya sahip canlılar gerçekten yaban hayatının şaheserleri. Eğer burun deliklerinde ki fiziki özellik normal kuşlardaki gibi olsaydı, gökyüzünde avına dalarken 400 kilometre hıza ulaşınca içine dolan hava, ciğerlerini patlatır ve paramparça olurdu. Ancak burunlarındaki küçük bir farklılık bu hızı sorunsuz hale getiriyor. Ve yine en hızlı olduğu noktada istediği anda ve yöne manevra yapabiliyor. Diğer kuşların özellikle gökyüzünde gökdoğanın pençelerinden kurtulması neredeyse imkansız’ diye konuştu.
Yaşam alanlarının hızla yok olmasıyla günümüzde şehir güvercinlerini avlamayı huy edinen gökdoğanların güvercin severler tarafından bilinçsizce katledildiğini hatırlatan Tüydeş, ‘Kuş; beslemek için başka bir kuşu öldürmez. Güvercin besleyen insanlar bu gökdoğan gibi yırtıcı kuşları genelde avlıyorlar. Bu son derece cahilce ve canice bir harekettir. Böyle bir sebeple başka bir canı telef etmeye kimsenin hakkı yok. Gökdoğanlar da güvercinleri yaşamak için veya yavrularını yaşatmak için avlıyorlar. Bir başka üzücü durum da; gökdoğan diye her yırtıcı kuşa ateş edenler var. Örneğin sadece küçük fare ve çekirge gibi haşerelerle beslenen kerkenezler de gökdoğan sanılarak telef ediliyor. Bu insanları uyarmaya kalktığımız zaman köyde yaşadıklarını ve bu kuşları iyi bildiklerini söyleyerek kendilerini haklı sanıyorlar” şeklinde konuştu.
Tüydeş, şehrin üstünde denk geldiği gökdoğanın bir güvercini yakalama anını saniye saniye kaydetti. Gökdoğanların tipik bir özelliği olan avını uçarken yemeye başlaması fotoğraf karelerinde yer alıyor.
(İHA)