Ahşap oymacılığı sanatı olan kündekarinin çok değerli örnekleri olan sanduka etrafındaki eserler titizlikle restore ediliyor. Yüzlerce yıllık bu ahşapları böceklere karşı ilaçladıktan sonra, çatlak olan yerleri ilaçlanıp, boyaları ve altın varakları ustalar tarafından elden geçiriliyor.
Neredeyse 10 yıldır altın varakları kararan ve tahta kuruları saran 600 yıllık eserler üzerinde 3 usta çalışıyor. Kerim Vakfı'nın desteğiyle 1 hafta önce başlanan restorasyon çalışmaları Ramazan Bayramı'na kadar bitirilecek. Çalışmalar esnasında türbe ziyaretçilere açık tutulurken, sadece bir bölüm restorasyon için kapatıldı.
35 yıldır kalem işi ve restorasyonla uğraştığını söyleyen Bedrettin Akalın, "Türkiye'nin bir çok camilerinde kalem ve restorasyon işleri yaptık. Profesyonel bir ekiple çalışıyoruz. Yeni nesili de yetiştirmeye çalışıyoruz." dedi.
Akalın restorasyonunu yaptıkları türbenin tarihi kündekarilerinin altın varakları için 22 ayar altın kullandıklarını kaydederek, "Ancak ne kadar altın kullanacağımız belli değil, restorasyon devam ettikçe belli olur.” dedi.
Bedrettin Akalın, aynı zamanda Bursa'da kalem ve restorasyon işlerini başka kimsenin yapmadığını, Türkiye'de ise sayılı insanların yaptığını söyleyerek, bu işe yeni insanların da yetiştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.