İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Japonya, Çin, Afganistan, Bulgaristan, Rusya, Lübnan, Japonya İtalya, İspanya ülkelerinin aralarında bulunduğu 65 ülkenin büyükelçi ve konsoloslarıyla birlikte yapımı devam eden 3’üncü köprüde incelemelerde bulundu.
"ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI DA 2018’DE AÇILACAK"
Sarıyer Garipçe Köyü’nde 65 ülkenin büyükelçi ve konsoloslarıyla kahvaltı programında bir araya gelen Topbaş, bir dahaki buluşmayı ise 3’üncü havalimanı şantiyesinde yapacaklarını söyledi. Konuşmaların ardından şantiyeyi gezen büyükelçiler, Topbaş ile birlikte Avrupa Yakası’ndan Asya kıtasına yürüdü. Köprünün, ortasında büyükelçilerle hatıra fotoğrafı çektiren Topbaş, “Mutluluğa bir adım” diyerek, büyükelçilerin bir adım atmasını istedi. Büyükelçiler daha sonra köprüde selfie çekti. Kadir Topbaş burada yaptığı konuşmasında 3’üncü havaalanı inşaatının 2018 yılı itibariyle bir bölümünün açılacağını ve 200 milyon ölçek kapasiteye kadar da çıkabileceği bilgisini verdi.
“KANAL İSTANBUL PROJESİ’YLE İLGİLİ İHALE SÜRECİ BELKİ BU YIL YAPILABİLİR”
Kanal İstanbul Projesi’yle ilgili de önemli açıklamalarda bulunan Topbaş, “Hem İstanbul hem dünya için yeni ve farklı dev proje olarak 100 milyar dolar, çevresindeki yatırımlarla birlikte bakıldığında, büyük bir sistem ve ekonomi olarak ortaya çıkacak. Belediye olarak bizim yaptıklarımız metrolar, deniz altından yürüme yolları, köprüler ve viyadükler gibi büyük projeler var. Kanal İstanbul’da, bundan 2 yıl önce ortaya çıktı ve üzerinde çalışmalar yapıldı. Halen ihalesinin yapılmamasının nedeni, güzergahlar üzerinde araştırmalar yapılmaktadır. Çevre etkileri dikkate alınarak, üniversitelerden görüş alınmaktadır. Karadeniz’in Marmara’ya, Ege Denizi’nin, Marmara ve Karadeniz’e etkileri de gözden geçiriliyor. Yoğun çalışmalar var, bu nedenle gecikme oldu. Bugüne kadar somut adımlar atılmadı ama bilimsel ve teknik çalışmalar sürüyor. Bir kanal açmak için yapılmayacak, aynı zamanda çevre etkisi çok önemli. Örneğin Yavuz Sultan Selim Köprüsü de, çevre değerlere dikkat edildi. Bazı alanlarda bazı ağaçlar kesildi ama onun belki 10 katı ağaç dikildi” dedi. Topbaş, Kanal İstanbul’un üzerindeki bilimsel çalışmaların sonlandığında bu yıl belki ihale sürecine girebileceğini kaydetti.
BOĞAZIN ALTINDAN 3 FARKLI TÜNEL
Kadir Topbaş, İstanbul’da Boğazın altından önümüzdeki süreçte 3 farklı tünelin de yapılacağından bahsederek, "Metro, karayolu ile ilgili tünel çalışmamız var. Bahsettiğimiz Üsküdar’daki metro istasyonundan Kabataş’taki metro istasyonuna yayaların yüzeye çıkmadan istasyonlar arası bir yürüme yolu projemiz var. Hatta içinden bisiklet geçirebilir miyiz diye düşünüyoruz. Avrupa’dan Asya’ya insanların geçilebilmesini sağlanabilir mi diye etütler yapıyoruz” diye konuştu.
Topbaş, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün devreye girmesiyle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün şehiriçi köprüsü olarak hizmet vereceğini kaydetti.
“KONSOLOS VE BÜYÜKELÇİLERİMİZ KÖPRÜDEN ÇOK ETKİLENDİ”
Köprünün 3 yıl gibi kısa bir sürede tamamlandığına dikkat çeken Topbaş, "Bugün benim için de farklı oldu. Yaptığımız çalışmaları ve başarıları sadece biz değil, onların da gelip görmelerini arzu ettik. İnanıyorum ki, ülkemiz adına da böyle bir organizasyonun önemli olduğunu düşünüyorum. Konsolos ve büyükelçilerimiz de köprüden çok etkilendiler, bir Avrupa kıtasından bakıp Asya’yı görmek, Asya’dan bakıp Avrupa’yı görmek, iki kıtayı buluşturan kentte yaşamak, çok ayrı bir şey. Bir teknolojik yapı üzerindeyiz aynı zamanda insanlık abidesi olarak değer taşımaktadır. Milyonlarca insanlar geçecek, istifade edecek, gönüller, kıtalar buluşacak önemli bir eser. Teknoloji ve mühendislik harikası” diye konuştu.
(İHA)