Elektrik dağıtım şirketi OEDAŞ’ın Direktörü Muzaffer Yalçın, Türkiye’nin yaşadığı en büyük deprem felaketlerinden biri olan 17 Ağustos depreminin 25’inci yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, afet yönetimi çalışmaları hakkında bilgi verdi. AFAD iş birliği ile gönüllü arama kurtarma ekibi kurduklarını, hizmet verdikleri beş ilde düzenli olarak afet tatbikatları düzenlediklerini ve muhtemel bir afet durumunda faaliyetlerini aralıksız sürdürebilmek için gerekli operasyonel çalışmaları yaptıklarını söyleyen OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, “Afet anlarında sadece enerji arzını sağlamakla kalmayıp aynı zamanda can güvenliğini de en üst düzeyde tutmak ve şehirlerimizin afetler karşısında daha dirençli olmasına katkı sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz.” dedi.
Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak’ta elektrik dağıtım hizmeti sağlayan Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ), deprem, yangın, sel gibi her türlü afet durumunda hem can güvenliğini hem de enerji arzını sağlamak için sürekli teyakkuz halinde bulunuyor. OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, Türkiye’nin yaşadığı en büyük felaketlerden biri olan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 25’inci yıl dönümünde OEDAŞ’ın afet yönetimi çalışmaları hakkında bilgi verdi. “Afet yönetiminde hepimize görev düşüyor”
Topraklarının büyük bir bölümü deprem kuşağında olan Türkiye’nin pek çok kez deprem felaketi yaşadığını hatırlatan Yalçın, “17 Ağustos depremi, ülkemizin yaşadığı en büyük felaketlerden biri olarak hafızalarımızda derin izler bıraktı. Bu vesileyle 17 Ağustos’ta, diğer depremlerde ve afetlerde hayatını kaybedenleri rahmetle anıyoruz. Aradan geçen çeyrek asırda başta 6 Şubat 2023 depremi olmak üzere yaşadığımız diğer felaketler, afet yönetimi konusunda bireylerden kurumlara hepimize önemli görevler düştüğünün bir göstergesi oldu. Biz de OEDAŞ olarak afet anlarında sadece enerji arzını sağlamakla kalmayıp aynı zamanda can güvenliğini de en üst düzeyde tutmak ve şehirlerimizin afetler karşısında daha dirençli olmasına katkı sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz.” dedi. “Çalışanlarımızın yüzde 70’i ilk yardım sertifikalı”
Yalçın, afet yönetimi kapsamındaki çalışmalarını şu sözlerle anlattı;
“Şirket içinde sürekli olarak arama-kurtarma, yangın söndürme, ilk yardım, tahliye gibi afete hazırlık çalışmaları yürütüyoruz. Geçtiğimiz yıl 1.048 çalışanımız düzenlediğimiz tatbikatlara katıldı. Mevzuat gereği çalışanlarımızın yüzde 10’unun ilk yardımcı sertifikası olması yeterliyken şirketimizde bu oranı yüzde 70 seviyesine çıkardık. Bu yıl da çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Hizmet verdiğimiz illerde AFAD iş birliği ile deprem, yangın gibi afet senaryoları oluşturuyor, bunları yetkililerin gözetiminde periyodik tatbikatlarla uyguluyoruz. Çalışmalarda eksik olduğumuz alanlar tespit edildiği takdirde bunlara yönelik eğitimler de düzenliyoruz. Hedefimiz her bir çalışanımızın afet anlarında canını, sağlığını koruması ve çevresindekilere yardım edebilecek eğitime ve beceriye sahip olması.” “Gönüllü arama kurtarma ekibimizi kurduk”
Geçtiğimiz yıl 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın koordinasyonunda bölgeye intikal ederek hem arama kurtarma çalışmalarına katıldıklarını hem de elektrik arzının yeniden sağlanması için çalıştıklarını hatırlatan Yalçın, “Bu arama kurtarma çalışmalarının ardından afet durumunda böyle bir ekibe sahip olmanın ne denli önemli olduğunu bir kez daha gördük ve kendi bünyemizde bir ekip kurmaya karar verdik. 27 çalışanımızın tamamen gönüllü katılımı ile AFAD Eskişehir İl Müdürlüğü’nün iş birliği ile gönüllü arama kurtarma ekibimizi kurduk. Bu yılın üçüncü çeyreğinde AFAD ile birlikte eğitimlere başlayacağız. Temennimiz bu ekibe hiçbir zaman ihtiyaç duyulmaması, böyle afetlerin hiç yaşanmaması ancak geçmiş tecrübelerimizin de gösterdiği üzere her an teyakkuz halinde olmak çok önemli.” diye konuştu. “Afet dönemlerinde kullanılacak ekipmanları envanterimize katıyoruz”
Bu yıl afet anlarında kullanmak üzere yaşam konteynerleri aldıklarını da vurgulayan Yalçın, “Eskişehir Sultandere’deki ana ambarımızda bulunan konteynerler ile afet durumunda sahada görev alacak çalışanlarımızın hayati ihtiyaçlarını karşılamayı planlıyoruz. Yine afet anlarında yaşanabilecek elektrik kesintilerine karşı envanterimize kattığımız jeneratörler, ışık kuleleri ve arızaların hızlı tespitini sağlayacak dron gibi ekipmanlarımızla da muhtemel afet bölgelerinde çalışmaya hazırız.” açıklamasında bulundu.