Bursa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 2007 yılından itibaren sürdürülen takip sonucunda, Bursa, İstanbul, Hatay, Mersin ve Eskişehir'de eşzamanlı operasyon düzenlemişti. Geçtiğimiz kasım ayında gerçekleştirilen operasyonda 12 kişi gözaltına alınmış, şüpheliler çıkarıldıkları adliyede serbest bırakılmışlardı.
Olayı soruşturan cumhuriyet savcısı, iddianamesini hazırladı ve dava açtı. 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde E: 2016/7 sayısıyla numara verilen davada sanıklar, “Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği”, “Kamu kurumu ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık”, “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlamalarından yargılanacak.
2’Sİ PROFESÖR, 1’İ DOÇENT
İddianamede, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden F.Ö, R.A ve V.Ö’ın da “reçete yolsuzluğu örgütüne bilerek ve isteyerek yardım ettikleri” öne sürülüyor.
İddianamede, şüpheli H.Ç liderliğinde şüpheliler N.Z, D.G. ve M.Ç.’nin yöneticiliğinde “Kamu Kurum ve Kuruluşları Zararına Dolandırıcılık, Resmi Belgede Sahtecilik” suçlarını işlemek için örgüt kurdukları ifade edildi.
Ayrıca, şüpheliler Y.Y, A.K, F.K, M.A, S.A, B.D, E.D, Y.D ve D.D’ün kurulan suç örgütüne üye oldukları, Y.C, H.A, Ö.B, D.A.G, S.Ç, M.K.K, F.Ö, E.T.Ö, L.K, N.A, H.A, N.Ş, K.M, R.A, M.A.H, V.Ö, E.İ, A.B, C.N.G ve Z. Ö’in örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım ettikleri, bu şekilde şüphelilerin kamu kurumu olan Sosyal Güvenlik Kurumu zararına pek çok defa sahte doktor reçetesi düzenledikleri ve suç örgütünün çok miktarda hukuka aykırı, haksız kazanç elde ettikleri öne sürüldü.
İddianamede belirtilen “çok miktarda haksız kazancın” operasyonun gerçekleştiği tarihte 7 milyon lira olduğu ifade edilmişti. İddia edilen hayali yolsuzluk ve dolandırıcılığı, kan hastalıkları ile ilgili olan hematoloji ilaçları üzerinden yapılmıştı.
İŞTE İSTENEN CEZALAR
TCK’nın ilgili maddelerine göre, sanıklar hakkında istenen cezalar şöyle:
- madde gereği, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık suçu için 2 yıldan 7 yıla kadar hapis, 5 bin güne kadar adli para cezası öngörülüyor.
- madde gereği resmi belgede sahteciliğin karşılığı 3 yıldan 8 yıla kadar hapis. Suçlunun kamu görevlisi olması durumunda ceza yarı oranında artırılıyor.
- madde gereği de “Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır.”
Suç işlemek amacıyla kurulmuş olan örgüte üye olanlar ise bir yıldan üç yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor.