İşyerlerinin tatil edilmesi veya çeşitli sebeplerden dolayı işin durması, ya da işçinin talebiyle kendisine izin verilmesi durumunda çalışılmayan sürelerin daha sonraki bir tarihte telafi edilmesi mümkün. Buna genel anlamışla "telafi çalışması" deniliyor. Okurumuz Metin KARASU da bu konuyla ilgili bir soru sormuş.
Soru şöyle: "Bir işyeri sahibiyim. Önümüzdeki Kurban Bayramı'ndan sonraki cuma ve cumartesi günlerinde çalışanlarımıza izin yaptırarak tatili 9 güne çıkartmayı planlıyoruz. İşçilerle anlaşsak ileride çalışılmayan bu iki gün için mesai yaptırabilir miyiz? Bu mesailerin parasını ödemek zorunda mıyız?" Yukarıda tarif etmeye çalıştığım "telafi çalışması" yasalarımızda bulunuyor. Her işçinin haftalık çalışma süresi 45 saat. Bunun üzerindeki süreler fazla çalışmaya giriyor. Yine tatil günlerinde yapılan çalışmalarda mesai olarak ödeniyor. Dolayısıyla yaptıracağınız 2 günlük izin karşılığı telafi çalışmaları bu 45 saatin içinde olacağından fazla ücret ödemek zorunda değilsiniz.
45 saati aşan süreler için ise ücreti yüzde 50 fazlasıyla ödemek zorundasınız. Eğer genel tatil günlerinde çalışma yaptırırsanız bu kez iki yevmiye ödemek durumundasınız.
Telafi çalışması işin durduğu tarihten sonraki 2 ay içinde yaptırılabiliyor. Yine telafi çalışması 3 saati geçemiyor ve tatil günlerinde de yaptırılamıyor. Yani günlük çalışma süresinin 11 saati geçmemesi gerekiyor. Ayrıca bu konuda işçilerinizi bilgilendirmek ve sebeplerini açıklamak zorundasınız. Bu konulara dikkat ederek işçilerinize bu Kurban Bayramı'nda 9 gün tatil imkanı verebilirsiniz.
PARA KESİLMEZ İZİNDEN DÜŞÜLMEZ
Telafi çalışması yaptırmadan da bazı işyerleri bayram tatillerini memurlarda olduğu gibi uzatabiliyor.
Bu da onların inisiyatifinde bir durum. Bu süre boyunca işyerlerini kapatan işverenler fazladan yapılan bu bir ya da 2 günlük iznin parasını işçilerinden kesemedikleri gibi onların yıllık izinlerinden de düşemez. Ayrıca işçiler tatillerini uzatmak isterlerse senelik izinlerine mahsuben bir ya da 2 gün izin ile bu hakkı kullanabilirler.