Malatya kayısısının Avrupa Birliği (AB) tarafından coğrafi işaret olarak tesciline ilişkin sertifika töreni Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Küçük Ev Toplantı Salonu bahçesinde gerçekleşti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, AB ile ilgili yolculuğun 1963 Ankara Anlaşması’yla başladığını anlatarak, “Avrupa Parlamentosu çok farklı tavsiye kararları alsa da komisyonun o süreçte bile Türkiye’de faaliyetleri sürdürmesi takdire şayandır. İnişli çıkışlı bir seyir izleyen Türkiye AB ilişkilerinde pozitif bir gündemle sizleri Bakanlığımda ağırlamaktan gerçekten büyük memnuniyet duyuyorum” ifadelerini kullandı.
“GEÇEN YIL 314 MİLYON DOLAR CİVARINDA YAŞ VE KURU KAYISI İHRACATI GERÇEKLEŞTİRDİK”
Besin değeri oldukça yüksek ve vitaminler bakımından zengin olan kayısının dünyada yaklaşık 510 bin hektarlık bir alanda üretiminin gerçekleştiğini ve toplam üretim miktarının ise 3.4 milyon ton civarında olduğunu bildiren Çelik, “Ülkemizde ise 123 bin hektarlık alanda yaklaşık 730 bin ton yaş kayısı üretimi gerçekleştiriliyor. Türkiye dünyada birinci sıra konumundadır. Geçen yıl 314 milyon dolar civarında yaş ve kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdik. Bunun yüzde 50’si AB ülkelerine gerçekleştirildi. Bu nedenle AB’nin coğrafi işaret tescili bizim için son derece önemli” şeklinde konuştu.
“MALATYA KAYISISI AB TARAFINDAN COĞRAFİ İŞARET OLARAK TESCİL EDİLDİ”
Özellikleri veya üretim yöntemi bakımından belirli bir yöre ile özdeşleşmiş ürünün benzer diğer ürünlerden farklarını kayıt altına alarak korumak için yapılan tescil işlemine coğrafi işaret denildiğini söyleyen Bakan Çelik, şunları kaydetti:
“Coğrafi işaret demek tarım ürünlerinde markalaşma demektir. Markalaşma derken bir kişinin ya da firmanın tekelinde değil coğrafi işaret o yöredeki tüm üreticileri altına alan bir şemsiye misali kırsal kalkınma için çok önemlidir. Ülkemizdeki ürünlerin coğrafi işaret tescili işlemi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılmaktadır. Bu çerçevede ülkemizde hali hazırda 209 ürünün ulusal olarak coğrafi işaret tescili alınmış, 319 ürün için ise başvuru süreci devam etmektedir. Malatya kayısısının coğrafi işaret tescili 2001 yılında gerçekleştirilmişti. Bugün bu tescili AB sathına yaygınlaştırıyoruz. 2014 yılında Malatya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan müracaat bugün itibariyle tamamlandı ve Malatya kayısısı AB tarafından coğrafi işaret olarak tescil edildi. Hayırlı uğurlu olsun. AB’de coğrafi işaret olarak tescil edilen bin 401 adet gıda ve tarım ürünün 3’ü Türkiye’den. Bunlar Antep baklavası, Aydın inciri ve Malatya kayısısı. Artık sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da da incir dediğiniz zaman Aydın, baklava dediğiniz zaman Gaziantep, kayısı dediğiniz zaman Malatya akla gelecek. Avrupa’nın en büyük tarımsal gücü olan Türkiye’nin iklimi, ürün çeşitliliği, bolluğu sunduğu lezzetler dikkate alınınca 3 sayısı elbette yetersizdir. Hali hazırda Türkiye’de 9 ürün için daha AB’deki coğrafi işaret tescili devam ediyor. Bunlar Afyon ve Kayseri pastırması, Afyon ve Kayseri sucuğu, Kayseri mantısı, İnegöl köftesi, Bayramiç beyazı, Aydın kestanesi ve Taşköprü sarımsağı. Dünyada coğrafi işaretli ürünlerin piyasası da git gide artıyor 200 milyar doları aşmış bulunmaktadır. Bu alandaki çalışmalarımızı Bakanlık olarak yoğunlaştıracağımızı ifade etmek istiyorum.”
Törene Bakan Çelik’in yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, AB Tarım ve Kırsal Kalkınma Komiseri Phil Hogan, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Malatya Valisi Ali Kaban, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, AB ülkelerinin büyükelçileri, AB Türkiye Delegasyonu ve bakanlık yetkilileri katıldı.
Konuşmaların ardından AB Tarım ve Kırsal Kalkınma Komiseri Phil Hogan, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ve Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’a tescil belgesini takdim etti.
Daha sonra Bakan Çelik ve beraberindekiler kayısıların tadına baktı.
(Pelin Üzek / İHA)