USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

AB-Türkiye anlaşması onaylandı

Belçika'nın başkenti Brüksel'de AB liderleriyle Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki 'göçmen' zirvesinden anlaşma çıktı. Avrupa'ya mülteci akımının durdurulmasını öngören anlaşmaya göre, Türkiye üzerinden Yunanistan'a ulaşan göçmenler 4 Nisan'dan itibaren Türkiye'ye geri gönderilecek. Anlaşma 20 Mart'tan önceki göçmenleri kapsamıyor. Taraflar arasında anlaşma sağlandığını resmen açıklayan ise AB Konseyi Başkanı Donald Tusk oldu.

AB-Türkiye anlaşması onaylandı
18-03-2016 18:45
Google News

Belçika'nın başkenti Brüksel'de AB liderleriyle Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki 'göçmen' zirvesinden anlaşma çıktı. Avrupa'ya mülteci akımının durdurulmasını öngören anlaşmaya göre, Türkiye üzerinden Yunanistan'a ulaşan göçmenler 4 Nisan'dan itibaren Türkiye'ye geri gönderilecek. Anlaşma 20 Mart Pazar gününden önce Yunanistan'a geçen göçmenleri kapsamıyor. Taraflar arasında anlaşma sağlandığını resmen açıklayan ise AB Konseyi Başkanı Donald Tusk oldu. Peki tarihi anlaşma ne öngörüyor? İşte yanıtı...
 

AB Konseyi Başkanı Tusk, AB ve Türkiye arasında işbirliğinin güçlendirilmesi ve sığınmacı krizinin çözümü için yürütülen görüşmelerde anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Tusk, Twitter hesabındaki açıklamasında, "AB devlet ve hükümet başkanları ile Türkiye Başbakanı, AB-Türkiye ortak açıklamasını oybirliğiyle onayladı" dedi.

ANLAŞMA NE ÖNGÖRÜYOR

Söz konusu anlaşma kapsamında;

1- Ankara, Suriyeli mülteciler dahil olmak üzere Yunanistan'a geçen tüm yasadışı göçmenleri geri alacak. 20 Mart Pazar gününden önce Yunanistan'a ulaşan göçmenler ise anlaşma dışında tutulacak. Bunun karşılığında AB de Türkiye'nin aldığı her bir Suriyeli için Türkiye'den bir Suriyeli mülteci kabul edecek.

2- AB'nin Suriyeliler için Türkiye'ye verdiği 3 milyar euro'luk mali yardım iki katına çıkarılacak.

3- Türk vatandaşları için vizeler daha erken kaldırılacak.

4- AB'ye tam üyelik müzakereleri hızlandırılacak. AA'ya konuşan bir AB yetkilisinin verdiği bilgiye göre, üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılması amacıyla "Mali ve Bütçesel Hükümler" başlıklı 33 nolu fasıl, 30 Haziran'da sona erecek Hollanda'nın AB dönem başkanlığı sırasında açılacak.

20 MART'TA BAŞLAYACAK

Reuters'a konuşan bir AB yetkilisine göre metinde Türkiye'nin AB üyelik sürecinde diğer başlıkların açılmasının hızlandırılması, AB Komisyonu'nun Türkiye'deki göçmenlere yardım dağıtımına dair projeleri bir hafta içinde hazırlaması gibi maddeler de bulunuyor.

Taslak metni kaynak gösteren ajans, anlaşmanın 20 Mart'tan itibaren geçerli olacağını bildirdi. Reuters’a konuşan üst düzey bir Türk yetkili ise Yunanistan'a ulaşan göçmenlerin Türkiye'ye dönüşünün 4 Nisan'da başlayacağını söyledi.

RUMLARDAN OLUMLU MESAJ

Öte yandan AB'den bir diplomat, Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında üzerinde uzlaşılan göçmen anlaşmasının son taslağını kabul ettiğini AB üyesi ülkelerin liderlerine bildirdiğini söyledi. Anastasiadis daha önce Türkiye'nin Kıbrıs Rum Yönetimi'ni tanımaması halinde anlaşmayı veto edeceğini söylemişti.

İLK DUYURAN FİNLANDİYA BAŞBAKANI OLDU

Anlaşmanın onaylandığını duyuran ilk isim Finlandiya Başbakanı Juha Sipila oldu. Sipila, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, AB-Türkiye anlaşmasının onaylandığını açıkladı.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın, Avrupa'ya Türkiye üzerinden göçmen girişini azaltacak anlaşmayı Avrupa Birliği'nin 28 üyesinin liderlerine sunmaya hazır olduğu bildirilmişti. Bu gelişmenin ardından Reuters'a konuşan bir AB yetkilisi, Türkiye'nin taslak metni kabul etmeye hazır olduğunun işaretini verdiğini söylemişti. 


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ