ABD, Bangladeş’te aralık ayında yapılması planlanan genel seçimleri engelleyen kişilere vize vermeme kararı aldı.
ABD, Bangladeş’te özgür, adil ve barışçıl bir seçim dönemi sağlamayı amaçlayan yeni vize politikasını açıkladı. Yeni politikaya göre ABD, Bangladeş’te aralık ayında yapılması planlanan genel seçimler için demokratik süreci engellemekten sorumlu veya buna karışan kişilere veya parti üyelerine vize vermeyeceğini duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, dün gece konu ile ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bangladeş’teki demokratik seçim sürecini baltalamaktan sorumlu veya suç ortağı olan kişilere ve onların aile üyelerine vize kısıtlamaları uygulayabiliriz” ifadelerini kullandı. ABD, Bangladeş’i bilgilendirdi
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise yaptığı basın toplantısında gelen sorular üzerine, ABD Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası’nın çeşitli bölümleri kapsamında açıklanan yeni vize politikasının Bangladeş hükümetinin mevcut ve eski yetkililerini, hükümet yanlısı ve muhalefetteki siyasi partilerin üyelerini, kolluk kuvvetlerini, yargıyı ve Bangladeş’in geçişini engellemekten sorumlu veya dahil olan kişileri kapsadığını söyledi.
ABD’nin yeni vize politikası hakkında Bangladeş’i 3 Mayıs’ta resmi olarak bilgilendirdiği belirtildi. “Bangladeş Milliyetçi Partisi endişe duymalıdır”
Bangladeş’in 18 yıldır muhalif olan partisi Bangladeş Milliyetçi Partisi’ne (BNP) atıfta bulunan Bangladeş Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Md. Shahriar Alam, "Bu bir yasak değil. Biz değil, seçim öncesi ve seçim sırasında saldırgan tavırlar sergileyen Bangladeş Milliyetçi Partisi vize kısıtlamasına yol açabileceğinden endişe duymalıdır. Biz, özgür ve adil seçimlere bağlıyız. Yani hükümetin bu vize politikasında endişelenecek bir şeyi yok” ifadelerini kullandı. ABD beklentilerini yineledi
Bakan Blinken’in açıklamasını yorumlayan Bangladeşli bazı siyaset uzmanları, ABD’nin bu uygulamasının bölgesel siyasette Hindistan’ı örnek alan Bangladeş Hükümeti’ne pek fazla etki etmeyeceğini düşünüyor.
ABD, Bangladeş’te aralık ayında yapılması planlanan parlamento seçimlerinin özgür ve adil olmasını umduğunu defalarca dile getirmişti. Bu yıl Dakka ve Washington’da iki ülke arasında gerçekleştirilen çeşitli düzeylerdeki toplantı ve müzakerelerde ABD beklentilerini yinelemişti.