Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, ABD'ye ait savaş uçakları dün gece boyunca Münbiç'e hava saldırısı düzenlemeye devam etti. Önceki gün başlayan hava saldırılarıyla ilçe çevresinin toplam 25 kez vurulduğunu belirten kaynaklar, ilçedeki semtlerden Değirmenler bölgesi ve güvenli bölgeyle Hafse beldesinin hedef alındığını ifade etti.
Kaynaklar, rejim güçlerinin de bölgede saldırı hazırlığında olma ihtimaline dikkati çekti. Rejim ve PYD'nin birlikte DAEŞ'e karşı birden fazla cephe açarak, örgütü zayıflatmak isteyebilecekleri belirtiliyor.
ESAD REJİMİ VE PYD İŞ BİRLİĞİ
Rejim güçleri ve PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde birçok noktada iş birliği içinde olduğu biliniyor. Rejim ve PYD, Haseke ilini adeta birlikte yönetiyor. PYD rejime vergi verirken, rejim de kamu kurumlarını çalıştırmaya devam ediyor. Esad rejimine bağlı memurlar 2011 öncesinde olduğu gibi işlerini sürdürüyor. Haseke'deki bazı yerlerin vergileri, PYD ve rejim arasında paylaşılıyor. Çoğu zaman rejimin ve PYD'nin kolluk güçleri kentte müşterek devriyeler yapıyor.
Ayrıca PYD'nin Halep'in kuzeyinde Azez-Cerablus hattında ilerleyişi için Afrin'de rejimle ortak operasyon odası bulunuyor. Aralık 2015'te Haseke'de vardıkları mutabakat sonucu rejim, Şeyh Maksud ve Afrin'de PYD güçlerine mühimmat ve eğitim veriyor.
Rejim ve PYD'nin iş birliği yaptığı bir diğer cephe ise Haseke'nin güneyindeki Şeddadi. Suriye'deki Yerel Koordinasyon Komitesi, rejimin bu iş birliğiyle Haseke'den güneyde DAEŞ kontrolündeki Deyr ez-Zur'a ilerlemeyi hedeflediğini ifade etmişti.
Terör örgütü DAEŞ'in kontrolündeki ilçe, geçen ay sonunda PYD'nin eline geçmişti.
PYD'NİN MÜNBİÇ OPERASYONU HAZIRLIĞI
Yerel kaynaklar, hava saldırılarının, PYD'nin Fırat Nehri'nin batısında DAEŞ kontrolündeki Cerablus'a doğru ilerlemek amacıyla uzun süredir planladığı "Münbiç operasyonu"na yardım için düzenlendiğini ifade ediyor.
Örgütün yakın zamanda "Büyük Münbiç Operasyonu" adını verdiği saldırılara başlaması bekleniyor. Münbiç, Türkiye sınırındaki Cerablus'a yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunuyor.
Yerel kaynaklar ayrıca, PYD'nin Fırat'ın doğu kıyısında yer alan Sırrin beldesinde DAEŞ'e ait 5 depodaki mühimmata el koyduğunu, bunlar içerisinde tanklara karşı kullanılan füzelerin bulunduğunu söylüyor. PYD'nin Münbiç'te Arap ve Türkmen aşiretlerle irtibata geçerek, DAEŞ'in Münbiç'ten çıkarılması için iş birliği teklif ettiğini belirten kaynaklar, aşiretlerinse örgüte güvenmediği için buna yanaşmadığını ifade ediyor.
PYD güçleri, ABD'nin hava desteğiyle Ocak 2015'te Türkiye sınırı boyunca Ayn el-Arab'ı (Kobani) ele geçirmiş, mayısta da Tel Abyad'ı DAEŞ'ten almıştı. Böylece ülkenin kuzeyinde birbirinden kopuk olan Haseke ve Ayn el-Arab bölgelerini birleştiren PYD, bir sonraki hedefine yoğunlaşmıştı. Örgütün sonraki hedefi, Fırat'ın batısında Cerablus-Azez hattında ilerleyerek, Ayn el-Arab ve Afrin'i birleştirmek.
Bu doğrultuda PYD, bir süredir Halep'in kuzeyinde Türkiye sınırında güvenli bölge ilan edilmesi planlanan Azez-Cerablus hattında iki yönlü ilerlemeye çalışıyordu. Örgüt, 27 Aralık 2015'te ABD uçaklarının hava saldırısının ardından Fırat Nehri üzerindeki Tişrin Barajı'nı DAEŞ'ten almıştı. Ardından PYD liderliğindeki güçler, nehrin batısında Tişrin Barajı'nın 9 kilometre kuzeybatısındaki Ebu Kalkal bölgesine dayanmıştı.
DAEŞ'in şiddetli direnişi nedeniyle PYD'nin nehrin batısında Halep'e bağlı Münbiç ilçesini alabilmesi, hava desteğinin durumuna bağlı kalmıştı. PYD öncülüğündeki güçler bölgede yığınaklarına devam ederken ABD, örgütün daha ileriye gitmemesi konusunda yapılan uyarılar nedeniyle örgüte hava desteğini ertelemişti.
Örgütün hedefine ulaşabilmesi halinde, Suriye'nin kuzeydoğu sınırından başlayarak Türkiye sınırı boyunca ilerleyen hakimiyet kuşağı, Halep-Türkiye bağlantısını da keserek, Reyhanlı ilçesinin karşısına dayanacak.
İngilliz The Times gazetesi, önceki gün ABD'nin "Münbiç cebi" olarak adlandırdığı Türkiye sınırıyla Münbiç arasında kalan bölgeden DAEŞ'i çıkararak, PYD'ye bağlı güçlerin yerleştirilmesini istediğini yazmıştı.