TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, bakanlığın çalışmaları ve yürüttüğü projelerle ilgili sunum yaptı. Sunumun ardından soru cevap bölümüne geçildi.
Bakan Ramazanoğlu, Türkiye’ye gönderilecek olan 3 milyar Euro nasıl değerlendirileceği ile ilgili soru üzerine, ‘’Bu 3 milyar Euro paranın bir kısmını Bakanlığımız üzerinden kullanacağız. Bunun miktarı sonraki aşamalarda konuşulacak. Şu anda takribi 150 milyon Euro gibi olabilir diye konuşuluyor. Daha kesinleşmiş bir şey yok. Özellikle kadınların eğitimi, dil eğitimi, 0-6 yaş grubu çocukların ana okulunda bulunmaları ve onların temel beslenmeleri konusunda takviye edilmeleri, sağlık giderlerinin karşılanması, engellilerin rehabilitasyonu ve eğitimi, mesleki eğitimin verilmesi. Temel ihtiyaçlar konusunda ailelere destek olunması, bir işi olduktan sonra onların konutta oturmaları, yetim ve öksüz çocukların eğer aileleri varsa onların yanında yaşamalarının sağlanması’’ dedi.
“Terör bölgelerinde oluşan mağduriyete yönelik ne çalışmalar yapıyorsunuz” sorusuna Ramazanoğlu, şöyle cevap verdi:
‘’Doğu ve Güneydoğu ilerimizde yaşanan olaylar nedeniyle vatandaşların ihtiyaçları Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakıflarımız vasıtasıyla anında giderilmekte olup, bu vakıflarımıza vatandaşlarımızın barınma, gıda ve diğer temel ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılmasında 17 milyon Türk Lirası kaynak aktarılmıştır.’’
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan 16 ilde 19 bin 730 çocuğun sosyal ve ekonomik destek hizmetinden yararlandığını belirten Ramazanoğlu, ‘’Bu illere gönderilen toplam ödenek ise 94 milyon Türk Lirası’dır’’ ifadelerini kullandı.
Terör mağduriyeti yaşayan insanlara psikososyal destek sağlandığını kaydeden Ramazanoğlu, ‘’Diyarbakır iline 20, Şırnak iline 100 meslek personeli görevlendirilmiştir. Bunlar sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, klinik psikologlar, sosyal psikologlardır. Her aile ile ihtiyaç tespitine yönelik görüşmeler gerçekleşmektedir. Diyarbakır’da şu anda 373 haneye ulaşılarak, 3 bin kişiyle teke tek görüşülmüştür. Şırnak’ta ise 200 haneye ulaşılmıştır. Bizim hedefimizde kadınlar var. Çocukları 0-6 ve 6-12 yaş olarak iki kategoriye ayırıyoruz. Engelliler, yaşlılar, kronik hastalar hanedeki tüm bireylere bu şekilde yaklaşıyoruz’’ şeklinde konuştu.