USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Acil tıp uzmanı uyardı: "Aynı hastada birden fazla güçlü virüsle sık sık karşılaşmaya başladık"

Mersin şehir eğitim ve araştırma hastanesi acil tıp uzmanı dr. Mehmet canacankatan

Acil tıp uzmanı uyardı: "Aynı hastada birden fazla güçlü virüsle sık sık karşılaşmaya başladık"
25-01-2024 11:04
Google News

Mersin Şehir Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Mehmet Canacankatan, kış mevsiminin gelmesi ve havaların soğumasıyla acil servise müracaat eden soğuk algınlığı hastalarının sayısında artış yaşandığını belirterek, vatandaşları uyardı.


Son zamanlarda aynı hastada birden fazla güçlü virüsle sık sık karşılaştıklarını belirten Dr. Canacankatan, “Bize müracaat eden hastalarda Covid-19 pandemisi ile birlikte aynı zamanda influenza dediğimiz grip virüsü, RSV (Respiratuvar sinsityal virüs) dediğimiz virütik bir hastalık olan nezle ve soğuk algınlığı aynı anda görülebiliyor. Aynı hastada birden fazla güçlü virüsün görülmesine virüs kokteyli, kış mevsimi üçlüsü veya tridemi demeye başladık” dedi. "Virüslerin birbirine benzer bulguları var"


Covid-19 ile grip virüsünün birbirine çok benzer bulguları olduğunu aktaran Canacankatan, hastaların baş ağrısı, boğaz ağrısı, burun akıntısı, ateş, halsizlik ve eklem ağrısı gibi şikayetlerle kendilerine müracaat ettiğini ifade etti. Önlem alınmadığı takdirde bu virüslerin hızla yayıldığına dikkat çeken Canacankatan, “Bu virüslerle karşılaşmış bir fert, pinpon topu gibi bütün aile içerisine yayılarak maalesef ciddi bir şekilde salgın hastalıklara sebep olabiliyor” diye konuştu. "Bağışıklık sistemi güçlendirilmeli"


Covid-19, grip, soğuk algınlığı, nezle gibi durumlara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemine vurgu yapan ve tavsiyelerde bulunan Canacankatan, “C vitamini açısından zengin beslenmeli, bol miktarda sıvı tüketilmeli. Vatandaşlardan ıhlamur, nane, limon tarzında içecekleri tüketerek dolaşımı hızlandırmalarını ve bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine katkıda bulunmalarını da özellikle tavsiye ediyoruz” dedi. Hastalığın önlenmesinde maskenin önemine de işaret eden Canacankatan, burun tıkanıklığı, burun ağrısı, gözlerde yaşarma, ateş, halsizlik, kırgınlık gibi belirtiler hissedildiği zaman en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasını önerdi.


İnfluenza virüsüne yönelik etkinliği kanıtlanmış tedavi seçenekleri bulunduğunu da ifade eden Canacankatan, yatak istirahatinin, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, vücut direncinin artırılması ve viral enfeksiyonlara karşı vücudun savunma sisteminin uyarılmasında güçlü rol oynadığını kaydetti. Risk grupları içerisinde yer alan vatandaşlar için aşı tavsiyesi


Risk grupları içerisinde yer alan vatandaşlara aşılamayı yakın zaman içerisinde ciddi şekilde önerdiğini belirten Canacankatan, şöyle devam etti: “Risk grupları içerisinde; özellikle 65 yaşın üzerinde olanlar, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği gibi kardiyak hastalığı olanlar, kronik bronşit, astım, KOAH gibi akciğer enfeksiyonu olan kişiler, diyabet dediğimiz şeker hastalığı, bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar, kronik böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olup bağışıklığı baskılanan kişileri sayabiliriz. Risk grubundakilere, eğer grip virüsüne yakalanmamışlarsa şubat ayının sonuna kadar aşılarını yaptırmalarını tavsiye ederim.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ