Diyarbakır ve Suruç patlamalarının ardından IŞİD’e katılımlarla gündeme gelen Adıyaman'daki durumu kendisi de Adıyamanlı olan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder değerlendirdi. Taraf’tan Bahar Kılıçgedik'e konuşan Önder, IŞİD’e katılanlarla ilgili çarpıcı bilgiler verdi. Önder, Adıyaman’dan 300’e yakın gencin IŞİD’e katıldığını bunlardan 15’nin ailesinin kendisine ulaşıp yardım istediklerini, 120 civarında ailenin ise Emniyet’e bildirimde bulunduklarını dile getirdi. Adıyamanlı olması nedeniyle kenti iyi tanıyan Önder, şunları belirtti:
“Adıyaman, çıkmaz bir sokak. İçinden geçilerek bir yere gidilemeyen kentler gelişime ve genel gelişimin hep biraz daha gerisinden gelirler. Adıyaman’da tütünün yasaklanmasıyla ekonomi felç oldu. Tütün Adıyaman ekonomisinin can damarıydı. Adıyaman, Urfa ile birlikte mevsimlik tarım işçisinin en fazla olduğu yer. Genellikle de Malatya’ya kaysıya Polatlı’ya da patates soğan hasadına gidiyorlar. Gençlik geleceksizleştirilmiş durumda. Adıyaman için kent ekonomisi diye bir şey kalmadı. Kentte tüm işletmelerin sayısını ikiye katlayacak kadar kahvehane ve çay ocağı var.
TARİKATLAR DEVLET HİMAYESİNDE
Öte yandan bölgedeki tarikatlar devlet himayesinde. Bu gladyo yapılanmaları 12 Eylül’den bu yana, sol hatta sosyaldemokrat oluşumları, ona dönük kıpırdanmaları mübalaalı bir şekilde bastırdılar. Bölgedeki tarikat etkinliklerini de devlet bir anlamda teşvik etti.
Adıyaman’daki bu oluşumların devlet katında özel bir himaye gördüğünü, Adıyaman’da kimi çevirseniz size söyler.”
Önder’in açıklamalarını Emniyet raporları da doğruladı. IŞİD’in Türkiye ’deki saldırılarına ilişkin hazırlanan istihbarat raporlarına göre, Adıyaman’da ailesinin kayıp başvurusu yaptığı 127 genç daha bulunmayı bekliyor. ‘Terör nitelikli kayıp şahıs’ olarak GBT kaydı bulunan bu gençlerin de IŞİD’e katılmış olabileceklerinden endişe ediliyor. Emniyet kaynaklarına göre, Adıyaman’da şu zamana kadar 80 kişi IŞİD saflarına katıldı. 17-25 yaş aralığında gençlerin örgüte dahil olduğunu belirten Adıyamanlılar, kentlerinden IŞİD’e katılımın neden yoğun olduğunu şöyle açıklıyor: “3 yıl önce Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) için yardım kampanyaları yapılıyordu. Kentte kurulan stantlarda savaşa gitmek isteyenlerin kayıtları yapıldı. Bunlar bir süre sonra ÖSO’dan ayrılıp IŞİD gibi radikal gruplara katıldı. Besni’de IŞİD’e sempati duyanların sayısı çok fazla. Burada IŞİD’in uyuyan hücreleri de var.