USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

AFAD depreme hazır

Bursa, geçtiğimiz gün yaşadığı 4,6 büyüklüğündeki sarsıntıyla birlikte deprem gerçeğiyle bir kez daha yüzleşirken, AFAD ise 140 profesyonel arama kurtarma birliğinin yanı sıra 19 gönüllü kuruluşuyla 24 saat göreve hazır olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

AFAD depreme hazır
12-06-2016 13:19
Google News

Bursa, Gürsu ilçesinde geçtiğimiz gün yaşadığı sarsıntıyla birlikte deprem gerçeğiyle bir kez daha karşı karşıya geldi. 4,6 büyüklüğündeki sarsıntı herkesin yüreğini ağzına getirirken, Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) 140 profesyonel arama kurtarma birliğinin yanı sıra 19 gönüllü kuruluşuyla 24 saat göreve hazır olduğunu gözler önüne serdi. AFAD, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında Bursa’da 17 ilçenin afet müdahale planını hazırladı. Hayat kurtarmaya devam eden AFAD kurtarma ekipleri, deprem, sel, heyelan gibi doğal afetlerin yanı sıra trafik kazası, kayıp olayı, boğulma, yangın, iş kazası ve kurtarma gibi olaylara müdahale ediyor.
Bursa’nın 17 ilçesinin afet müdahale planlarının hazır olduğunu belirten AFAD Bursa İl Müdürü İbrahim Tarı, Bursa’nın yüksek afet riski dikkate alındığında önemli bir işlevi üstlenen AFAD İl Müdürlüğü’ne bağlı arama kurtarma ekiplerinin, 7 gün 24 saat Bursa’nın hizmetinde olduğunu belirtti. Bursa’nın fotoğrafının çekildiğini belirten Tarı, “İlçelerin afet müdahale planlarını yaptık. 10 ilçenin planı hazır, 7 ilçenin de verileri toplandı sayısal hale getirilecek. Bunlar içinde halkın toplanma noktalarından alanlara, soğuk hava depolarına kadar her yer belirlendi ve haritalara işlendi. Bunların hepsi bizim sorumluluklarımız açısından önemli” diye konuştu.
Afete hazırlık konusunda önceliğin eğitim ve afet bilinci olduğunu vurgulayan Tarı, “Bursa, 15 ilçesi 1. derece, 2 ilçesi de 2. derece deprem riski taşıyan bir bölgedir. Afetlere hazırlık, afetlere müdahale ve iyileştirilme iç içe girmiş bir çemberdir. Planlama, zarar azaltma, müdahale ve iyileştirme olarak niteleyebiliriz. Bu bir bütünlüktür. Bu şehrin tüm kamu kurumlarına bu sorumluluk dağıtılmıştır. Afetlere hazırlık konusunda önemli çalışmalar var. Türkiye’de henüz tek olan Afet Eğitim Merkezi’ni de önemsiyoruz. Bu anlamda çok profesyonel bir arama kurtarma birimimiz var. Depremlere hazırlık için en önemli mesele eğitimler. Bizim müdürlüğümüz planlamanın içine ağırlıklı olarak eğitimi almıştır. Afetlerin zararlarını en aza indirme konusunda eğitimlere önem vermekteyiz. 2014’te bu şehrin tamamını harekete geçirdiğimiz bir tatbikat yaptık. Geçtiğimiz günlerde 7 ilin de katıldığı bir masa başı tatbikatı yaptık. Depreme hazırlığın en önemli aşaması eğitimdir” dedi.
Türkiye’de birçok şeyin 1999 depremiyle değiştirildiğini ve kamunun da vatandaşın da depreme karşı farklı yöntemler izlemesi gerektiği belirten Tarı, “Afet yönetimi konusunda büyük bir kapasite artışı gerçekleştirdik. İnsanlarımız da ilgili, izlemeye, takip etmeye, bu işin içinde olmaya başladı. 99 yılında 2 gönüllü organizasyon vardı. Şu an Bursa’da 19 gönüllü kuruluşumuz var. Bu işin ne kadar önemli olduğunu herkes biliyor. Herkes afetlere hazır olunca afetlere hazır olabiliriz. Afet sigortasını yaptırmak, ailelerin afet çantalarını hazırlamaları, deprem yaşadıklarında ne yapacaklarını konuşmalarını çok önemli. Bunlar olduğunda biz şehir olarak hazırlı olacağız” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ