USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan, "Suriyelileri mahalle mahalle tespit ediyoruz"

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısı ile ilgili tartışma sürüyor. Geçen yıl Birleşmiş Milletler 1.8 milyon, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi ise 1 milyon 900 bin Suriye vatandaşının Türkiye'de yaşamını sürdürmeye çalıştığını açıklamıştı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazonoğlu, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların sayısının net olarak belirlenebilmesi için mahalle mahalle tespit yapmaya başladıklarını belirterek, “Bunu yaparken kadın erkek, aile, birlikte yaşayan ama aile olmayan, yetim ve öksüz olarak belirleme yapıyoruz. Sorunların giderilmesi için de Bakanlığımız bünyesinde Göç Dairesi kuruyoruz” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan,
28-01-2016 11:51
Google News

 

Bakan Sema Ramazanoğlu, kadınların belli bakanlıklara sıkıştırılmasını doğru bulmadığını belirterek, bir kadının iyi bir Başbakan, Ekonomi Bakanı, İçişleri Bakanı, Sağlık Bakan olabileceği gibi, iyi bir babanın ve kocanın da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak görev yapabileceğini söyledi.

'KADIN OLDUĞUM İÇİN TEVDİ EDİLMEDİ'

Ramazanoğlu, 2016 yılı bütçe konuşmasında sorulara yanıt verdi. Ramazanoğlu, şunları söyledi:

“Siyaset içinde kadınların sadece belli bakanlıklara hapsedilmesini doğru bulmuyorum. Siyasette mesafe almış bir kadının iyi bir Başbakan, Dışişleri Bakanı, Sağlık Bakanı, Ekonomi Bakanı olabileceğini söylerken, iyi bir baba ve kocanın da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yapabileceğine inanıyorum. Bir kadın olarak bakanlığın bana tevdi edildiğini düşünmüyorum."

'SURİYELİLERİN ENVANTERİ ÇIKARILIYOR'

"25 barınma merkezinde Suriyeli mültecilere psiko-sosyal destek hizmeti veriyoruz. Geçici koruma altında olan kişilere aile eğitim programı çadır kent ve konteynır kentlerde hayata geçirildi. Bu eğitim programları Arapça ve Kürtçe veriliyor. Kadınlara yönelik Türkçe eğitimi de veriyoruz. Kamplar dışındaki Suriyelilerin envanterini çıkarabilmek için çalışma başlattık. Mahalle mahalle tespit ediyoruz. Bu tespiti yaparken, kadın erkek, yetim, öksüz, aile, birlikte yaşayan ancak aile olmayan gibi ayrımlar da yapıyoruz. Bakanlığımız bünyesinde Göç Dairesi de kuruyoruz. 3 milyar Euro’nun bir kısmı Bakanlığımız üzerinden kullanılacak. Şu anda takribi miktar 150 milyon Euro olarak konuşuluyor. Bu para ile özellikle kadınların eğitimi, mesleki eğitimi, dil eğitimi, sıfır 6 yaş grubu çocukların ana okulunda bulunmaları ve onların temel beslenmeleri konusunda takviye edilmeleri, sağlık giderlerinin karşılanması, bir işi olduktan sonra onların düzgün bir konutta oturmaları, yetim ve öksüz çocukların aile ve yakınları varsa onların yanında yaşamalarını biz denetleyerek hayatlarına devam etmeleri, aile bakamıyorsa bizim kurumlarımız tarafından çocukların korunmasını sağlayacağız."

TERÖR MAĞDURLARINA PSİKOLOJİK DESTEK

"Doğu ve Güneydoğu’da 16 ilde halihazırda 19 bin 730 çocuğun ailesine sosyal ve ekonomik destek sağlıyoruz. Bu destekler için illere gönderilen ödenek 94 milyon lira. Bunu dışında Diyarbakır’a 20, Şırnak’a 100 sosyal uzman ve psikolog gönderildi. Bu kişiler terör mağduru ailelerle görüşüyor. Şu anda Diyarbakır’da 373 haneye ulaşılarak 3 bin kişiyle görüşüldü. Şırnak’ta ise 200 haneye ulaşıldı. Kız çocuklarda okullaşma süresi 6.7 yıl, erkeklerde ise 8.5 yıl. Hedefimiz kız çocuklarını 12 eğitim sistemi içinde tutup topluma sağlam bireylere olarak kazandırmak. Sonrasında ister üniversiteye gider ister çalışır isterse de evlenir ama bu süre içinde okulda tutarsak erken evlilikler, çocuk yaşta çalıştırmadan ve aile içi ensestten korumuş oluruz. Bunun için de kırsalda kız çocukları için yurtlar yapacağız."

KADINLARA YARI ZAMANLI ÇALIŞMA

"2012 yılında eşi vefat eden kadınlara aylık 250 lira nakdi yardım yapılıyor. 2015 yılında bu konuyla ilgili 800 milyon kaynak aktarıldı. Kadınların yarı zamanlı olarak çalışmasını fırsat olarak görüyorum. Benim çalışma dönemimde böyle bir imkan olsaydı çocuklarımı daha uzun süre emzirebilirdim.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ