2008 Pekin Olimpiyatları’nı televizyondan izleyen Demet Parlak, “Bir gün ben de onlar gibi olacağım” diyerek 2010 yılında atletizme başladı. Ancak, Parlak ailesi, Demet’in okulunu aksatacağı düşüncesiyle atletizmi bırakmasını istedi. Atlet olmaya karar veren Demet ise ailesine atletizmi bıraktığını ve okulun basketbol takımına seçildiğini söyleyerek atletizme devam etti.
Oldukça başarılı bir atlet olarak dikkat çeken Demet Parlak, sürekli kendi ve üst yaş kategorilerinin rekorlarını kırdı. Bir süre sonra Demet’in başarılarını gören Parlak ailesi de bu atletizme devam etmesine izin verdi.
Demet Parlak, ailesinin de desteği ile Adana Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi’nde (THOM) Ukraynalı antrenör Oleksondr Smakin ve İbrahim Halil Aydın ile çalışmalarını sürdürdü. Geçtiğimiz yıl Atletik İstanbul Salon Şampiyonası’nda 4.25 atlayan Demet Parlak, ‘U23 yaş altı ve büyük bayanlar salon Türkiye rekorunu kırdı. Demet Parlak, son olarak geçtiğimiz hafta İstanbul’da düzenlenen Salon Olimpik Baraj Yarışmasında 4.26 atlayarak rekorunu yineledi.
“AİLELER ÇOCUKLARININ KARARLARINA SAYGI DUYMALI”
Demet Parlak, atletizmi çok sevdiğini belirterek, “2008 yılında Pekin Olimpiyatlarını izledim. Bu sporu orada çok sevdim. Kendi kendime ‘bir gün ben de onlar gibi olacağım’ dedim. Daha sonra 2010 yılında spora başladım. İlk başta ailem izin vermiyordu. Ben de antrenmanlara kaçarak gidiyordum. ‘Okulun basketbol antrenmanına gidiyorum’ diye evden çıkıp atletizm sahasına geliyordum. Derecelerim olunca ailem de izin verdi. Sonra kendileri beni teşvik etmeye başladı. Aileler çocuklarına güvenmeli. Yurt dışında aileler okulun haricinde çocuklarını sporlara gönderiyor. Sadece atletizm değil, basketbol, yüzme ve voleybol gibi branşlara yönlendirip başarılı bir sporcu olması için elinden geleni yapıyor. Türkiye’de de ‘okula git’ diyorlar. Moral ve motivasyonunu düşürüyorlar. Aileler çocuklarına güvenmeli ve onların kararlarının arkasında durmalı” şeklinde konuştu.
“2020 TOKYO OLİMPİYATLARINDA MADALYA İSTİYORUM”
Büyükler Balkan Salon Şampiyonası’nda 4.25 atlayarak şampiyon olan Demet Parlak, “Şuanda açık hava büyükler ve gençler rekorunun sahibiyim. Kapalıda gençler, büyükler, U23 yaş altı Türkiye rekorlarının sahibiyim. Balkan Şampiyonuyum. Avrupa Şampiyonası 9.’suyum. Avrupa Şampiyonasına 3. olarak gitmiştim. Hocamı götürmedikleri için finalde 9. oldum. Eğer hocam gelseydi ve kendi derecemi atlasaydım 2. oluyordum. Geçen hafta 4.26 atladım. Büyükler ve U23 yaş altı Türkiye rekorunu kırdım” dedi.
Hayalinin Ağustos ayında Rio’da düzenlenecek olimpiyatlara gitmek olduğunu söyleyen Demet Parlak, “Olimpiyat barajı 4.50. benim de 24 santim farkım kaldı. Barajı geçip bu dalda olimpiyatlara giden ilk kadın sporcu olmayı hedefliyorum. Olimpiyatta 4.55-4.60 atlarsa finalde yarışacağımı düşünüyorum. İlk hedefim olimpiyat barajını geçmek. 2016 Rio Olimpiyatları benim için tecrübe olacak. Büyük bir arenada örnek aldığım kişilerle yarışacağım. 2020’de Tokyo Olimpiyatları var. Tokyo’ya gidip madalya almak istiyorum” diye konuştu.
“DEMET TAM BİR REKORTMEN SPORCU”
Antrenör İbrahim Halil Aydın, Demet Parlak ile 8 yıldır birlikte çalıştığını kaydederek, “Demet bu sene 4.26 atladı. Hedefimiz bu sene 4.50 atlayarak Rio’daki olimpiyatlarına katılmak. Şuan 24 santimlik küçük bir fark kaldı. Bunu da olimpiyat sürecine kadar halledeceğiz” dedi.
Demet Parlak’ın rekor kırmasına alışık olduklarını da ifade eden Aydın, “Demet zaten yıldız kategorisindeyken gençlerin rekorunu kıran bir sporcuydu. Sürekli bir üst yaş kategorisinin rekorlarını kırarak geldi. U23 yaş sporcusuyken büyük bayanların Türkiye rekorunu kırdı. Bu yüzden onunla gurur duyuyoruz. Öncelikli hedefimiz olimpiyat barajını geçmek. Çok çalışacağız ve 4.50’yi atlayarak olimpiyatlara gideceğiz. Asıl hedeflerimiz 2020 Tokyo Olimpiyatı. Buraya hazırlanıyoruz. Hem bayanlarda hem de erkeklerde sporcu götüreceğimize inanıyorum. İleride daha iyi dereceler ve başarılar elde edeceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.
Ukraynalı Antrenör Oleksondr Smakin ise Demet Parlak’ın Rio Olimpiyatları’na katılmak için 4.50 atlayacağına inandıklarını söyledi. Türkiye’nin atletizmde iyi olduğun ifade eden Smakin, “Federasyona çok teşekkür ederiz. Malzemelerimiz çok güzel. Kamp eğitim merkezi çok iyi. Adana’da sırıkla atlamada çok başarılı sporcular var” dedi.
İHA