Davutoğlu’nun milletvekillerinin koalisyon konusunda eğilimini görmek için yaptığı toplantılar sonucunda vekillerin CHP ve MHP’ye eşit mesafede durduğu ortaya çıktı
Elazığ, Gaziantep, Erzurum gibi Doğu illeri ile İç Anadolu’nun büyük çoğunluğu MHP ile koalisyon isterken diğer Doğu ve Güneydoğu illeri CHP’yi işaret etti.
Davutoğlu’nun Mardin, Van, Batman, Diyarbakır gibi tek vekil çıkan illerin temsilcilerine, “İlinizde kalın, evinizi Ankara’ya taşımayın, bölgede olun. Vekilimiz olmayan illerde de mutlaka ziyaretlere gidin, ihmal etmeyin” uyarısı yaptığı öğrenildi. TBMM Başkan adayının kim olması gerektiği konusunda vekillerden kapalı zarfta isim alan Davutoğlu’nun, kararını cuma ya da cumartesi vermesi bekleniyor. Kulislerde, Milli eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın isimlerinin yanı sıra AB Bakanı Volkan Bozkır’ın ismi de konuşuluyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu dün önce 42 vekilin yer aldığı Doğu ve Güneydoğu illeri ile ardından da 52 vekilin yer aldığı İç Anadolu Bölgesi ve 55 vekilin yer aldığı Ege ve Akdeniz bölgeleri milletvekilleri ile ayrı ayrı görüştü. Toplantıların her biri 3’er saate yakın sürdü.
Başbakan Davutoğlu’nun koalisyon sürecine ilişkin başlattığı istişarelerin devamı niteliğindeki toplantıda milletvekillerinin eğilimleri alındı. Alınan bilgilere göre, Davutoğlu toplantıların başında “Ne düşünüyorsanız açıkça söyleyin, rahat olun. İlla şu parti bu parti demek zorunda da değilsiniz. Serbestçe yorumlarınızı dinleyeceğim. Samimi bir şekilde duygu düşüncelerimizi paylaşalım ki çıkan karar da samimi olsun” dedi.
Erzurum, Gaziantep, Elazığ gibi milliyetçi oyların olduğu iller ile İç Anadolu ile bazı Akdeniz ve Ege Bölgesi illerinin milletvekillerinin MHP ile koalisyonun doğru olacağını savunurken, Doğu’da HDP’nin oylarının yüksek olduğu il temsilcileri CHP ile koalisyonun daha doğru olduğunu anlattı. Toplantıda bazı milletvekilleri, koalisyonun CHP ile yapılması halinde çözüm sürecinin devam edeceğini, böylece bölgenin tamamen HDP’ye teslim edilmesinin önüne geçilebileceği tezini savundu. Bazı milletvekilleri ise, Ak Parti ile tabanı en uygun partinin MHP olduğunu, MHP ile kurulacak uyumlu bir koalisyonun uzun süreli olabileceği fikrini öne sürdü. HDP ile seçim sürecinde yaşanan sert polemik nedeniyle bu partiye kapıların neredeyse tamamen kapandığı yorumları da yapıldı.
Davutoğlu’nun tüm milletvekillerini dinledikten sonra kısa bir değerlendirme yaptığı kaydedildi. Alınan bilgilere göre Davutoğlu “Her parti koalisyona girmek ister ama şartlar kiminle uyuyorsa onunla yapılır. Her koşula ‘Evet’ diyeceğimiz gibi bir durum söz konusu değil. Bizim de ilkelerimiz, düşüncelerimiz var. Bu bir müzakere süreci olacak” dedi.
Toplantıda Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu da kapsamlı bir analiz yaparak “Çözüm süreci ve bölgenin tablosu Türkiye’nin de değil, Ortadoğu meselesidir. Milletin tercihi koalisyon olduğuna göre koalisyonun yumuşak karnı mutlaka çözüm süreci olmalıdır. Kiminle yapılacak olursa olsun çözüm süreci ana unsur olmalıdır. MHP de kendisini gözden geçirmek zorunda, silahla çözüm olmayacağını artık bilmeliler. Bunun için sürecin sürdürülmesi için yeni bir vizyon gerekiyor” dedi.