TBMM Genel Kurulu’nda torba kanun teklif görüşmeleri sırasında AK Parti 14. maddenin değiştirilmesi için önerge verdi. Önergede şu ifadeler yer aldı:
“Devlet üniversitelerinde rektör, Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanır. Bir aylık sürede önerilenlerden birisinin atanmaması ve Yükseköğretim Kurulu tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmediği takdirde Cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapılır. Rektörün görev süresi 4 yıldır. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilirler. Ancak aynı devlet üniversitesinde iki dönemden fazla rektörlük yapılamaz. Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eder.”
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, 14. maddenin değiştirilmesi yönündeki önergenin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek, “Bu önergeyle, komisyonda görüşülmeyen, komisyonda herhangi bir şekilde tartışması yapılmayan ve komisyondan geçmemiş bir önerge, burada bir yeni madde ihdas edilmek gibi sunulmak suretiyle önümüze getirilmiştir. İçeriği itibarıyla Anayasa’ya aykırı olan bu önergenin işleme alınmaması gerekir. Biz bunun işlemden çıkartılmasını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.
HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, komisyonda tartışılan konunun rektör yardımcılarının süresini belirleyen bir madde olduğunu söyleyerek, “Oysa bir kez daha değiştirildi, farklılaştırıldı, yine rektör yardımcılarının süresiyle ilgiliydi. Ama en son bir önerge verilerek, tamamen, Komisyonda tartışılmamış, konuşulmamış bir maddeyi yani rektörlerin atanmasını, burada bir katakulliye getirerek önerge oyunlarıyla yeni bir şeyi tartışıyoruz” şeklinde konuştu.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da, şunları kaydetti:
“15 Temmuz darbe girişiminden hiç mi ders alınmadı? Bu nasıl akıldır, mantıktır, muhakemedir Allah aşkına? Neye göre seçeceksiniz? Zaten bunu kabul etmek mümkün değildir Sayın Başkan. Bunun Anayasa’ya uygun olmayışı bir tarafa fakat zaten eleştirdiğimiz kötü bir durum vardı üniversitelerde, bu rektör seçimleri fevkalade sorunlu, uygun olmayan bir durumdu. Fakat şu hâliyle tamamen keyfî ve şahsi bir tasarrufa bırakılıyor. Bu, ancak diktatörlüklerde olacak bir uygulamadır, bunu kabul etmek mümkün değildir. Bu önergeden vazgeçmeye davet ediyorum iktidarı.”
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, önergenin 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda rektörlük seçimine ilişkin bir düzenleme olduğunu hatırlatarak, “Anayasa’ya aykırı bir durum söz konusu değildir. Ben de 26 yıl hocalık yaptım, üniversitede hocalık yapanlar çok iyi bilirler ki rektörlerin üniversite içerisinde seçimle iş başına gelmeleri birçok problem doğurmaktadır. İş başına gelen rektörler, gelecek dönemde de tekrar görevlerinin devamını sağlamak kastıyla yardımcı doçentlik, doçentlik kadroları dağıtmakta âdeta ulufe gibi ve kendilerini destekleyecek kadrolar oluşturmaktadırlar. Kendilerini desteklemeyen, kendilerine oy vermeyen çevrelere karşı da hasmane tutum sergilemektedirler. Buradaki bütün akademisyenler bu tür olaylara şahittir. Ben, YÖK Kanunu’na ilişkin çalışmalara katıldım. Türkiye’nin bütün üniversitelerinin eski rektörleri, seçimle iş başına gelmiş rektörleri tamamıyla, hepsi seçimin yanlış olduğu ve üniversiteleri tahrip ettiğine ilişkin fikir beyan ettiler. Yaşanan durum budur. Sonuçta, dışarıdan, üniversitenin dışından bir insan getirilmiyor, bir seçimden bahsediyoruz. YÖK aday gösterecek, Sayın Cumhurbaşkanı da seçecek” dedi.
CHP Grup Başkanvekili ara verilmesi önerdi. Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, 15 dakika ara verdi. Aradan dönüldüğünde ise bir saat daha ara verdi. Bahçekapılı, bir saatlik süreden sonra AK Parti’nin önergesini geri çektiğini ilan etti.
(İHA)