ABD'de yeni yayınlanan bir makalede algoritmaların da dematolojistler gibi cilt kanserini tespit edebileceği iddia edildi. ABD'deki Stanford Üniversitesi'nden araştırmacılar yeni yayınlanan bir makalelerinde cilt kanserini teşhis edebilen bir yapay zeka geliştirdiklerini açıkladılar.
Nature dergisinde yayınlanan makaleye göre araştırmacılar 129 bin 450 fotoğrafı geliştirdikleri yapay zekaya tanıttı. Bu fotoğrafların içinde 2 binden fazla cilt kanserine ilişkin görüntüler bulunuyordu.
Araştırma ekibi Google'nın görsel tanımlama algoritması sayesinde yapay zekaya iyi huylu ve kötü deri lezyonlarını öğretmeyi başardıklarını belirtti.
Stanford Yapay Zeka Labaratuarı'nda görevli Profesör Sebastian Thrun, araştırma kapsamında 21 dermatolojistle çalıştıklarını ve onların teşhisleriyle geliştirdikleri yapay zekanın teşhislerinin aynı olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.
Projeye yaklaşımların o andan itibaren değiştiğini ifade eden Thrun, "Buna artık bir ders projesi gibi değil de insanlığa yararı dokunabilecek bir çalışma olarak yaklaşmaya başladık" ifadelerini kullandı.
Algoritmanın geliştirilerek akıllı telefonlarda bile kullanılacak seviyeye gelebileceği belirtildi. Ancak araştırmacılar bunun yakın bir gelecekte yaşanmasının mümkün olmadığını söyledi.
NTV