CHP Bursa İl Başkanı Hüseyin Akkuş, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Uludağ'dan gelen pınar sularının kent ekonomisine kazandırılması düşüncesiyle Kestel'in Gözede mevkiinde yaptırılan Su Şişeleme Fabrikası'nın satışının Bursa Büyükşehir belediye Meclisi gündemine getirilmesine tepki gösterdi. Akkuş, su şişeleme tesisini de ekmek gibi temel gıda hizmeti olarak ele aldıklarını belirterek, iyi yönetilemediği için sürekli olarak borçlarıyla gündeme gelen Bursa Büyükşehir'in bu hamlesini doğru bulmadıklarını söyledi. Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ da, "Büyükşehir Belediyesi, elindeki her şeyi sata sata nereye kadar gidecek?" diye sordu.
ÜRETİMİNİN YÜZDE 7'Sİ BURSA'YA
Üretimin sadece yüzde 7'sinin Bursa pazarına, kalan kısmının ise Türkiye ve dünya pazarına sunulduğu açıklanan Gözede Doğal Kaynak Suyu Şişeleme Fabrikası'nda 2017 yılı sonunda üretime başlanmıştı. Uludağ yamaçlarında toplam 19 bin metrekare kapalı alana sahip su şişeleme fabrikası günde 36 milyon koli (yaklaşık 80 tır) üretim kapasitesine sahip. Kestel'de kurulan tesislerde 0.33, 0.50, 1, 1.5, 5, 10 ve 19 litre pet şişe, 200 ve 250 mililitre bardak ve 0.33, 0.75 litre cam şişe ile 19 litrelik damacana dolumu gerçekleştiriliyor. Şişelenen sular 80 araçlık TIR filosuyla 6 bölgede 26 şehirde satışa sunuluyor. Yatırımı BUSKİ tarafından yapılan tesisler, yine belediye iştiraklerinden Jeotermal A.Ş. tarafından işletiliyor.
BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ GÜNDEMİNDE
Gözede Doğal Kaynak Suyu Şişeleme Fabrikası'nın satışı, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 18 Ağustos 2018 Perşembe günü (bugün, saat:15.00) yapacağı olağanüstü toplantının gündeminde yer alıyor. BUSKİ'nin aldığı 77 milyon liralık kredi ile yapımına başlanan tesisin kurulabilmesi için ödenen kamulaştırma bedeli ise kamuoyuna açıklanmadı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa İl Başkanı Hüseyin Akkuş, su şişeleme tesisinin faaliyetini de ekmek gibi temel gıda hizmeti olarak ele aldıklarını belirterek, iyi yönetilemediği için sürekli olarak borçlarıyla gündeme gelen Bursa Büyükşehir'in Muradiye Su Tesisini satma düşüncesini doğru bulmadıklarını söyledi. Akkuş, "Muradiye Su Bursa halkının malıdır, satılamaz. İktidar partisinin sandalye çoğunluğuna dayanarak satması durumunda da, er ya da geç bu işin hesabı sorulur" dedi.
"SATA SATA NEREYE KADAR GİDECEK?"
Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ da, "Büyükşehir'in borçları nedeniyle kaynak yaratmak için bu hamle yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi, elindeki her şeyi sata sata nereye kadar gidecek?" diye sordu. Muradiye Su Fabrikası'nın kuruluşunun CHP Meclis Grubunun önerisiyle Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nde gündeme geldiğini ve ardından tesisin yapıldığını belirten Aktuğ, "Kamu yararına olan ekmek su gibi temel gıda maddelerinin üretiminde Büyükşehir Belediyesi'nin dahil olması doğru bir uygulamadır. Ama daha işin başında su şişeleme tesisi kurulurken perde arkasından satışı için görüşmeler yapanlar vardı. O zaman başaramadılar. Konu bugün yeniden gündeme geldi. BUSKİ Yönetim Kurulu'nun yazısı üzerinden konu Meclise getiriliyor ama hiçbir şey belli değil. Bina, müştemilatlar, makine ve teçhizatın satılıp satılmayacağı belli değil. Fabrikanın kaça mal olduğu belli değil. Kamulaştırma maliyetleri belli değil. Tabii ki bu detaylar Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi gereken konular. Umarız konuyu komisyona göndermeden, direkt görüşmezler. Tesisi kaça satmak istedikleri ve kime-ne söz verdikleri de belli değil. CHP Grubu olarak Muradiye Su markasının da, şişeleme tesislerinin de satılmasının karşısında olacağız" diye konuştu.