Dergiye konuşan hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti milletvekili Rainer Arnold, Alman askerlerinin ziyaret edilmesine müsaade edilmezse, teskerenin uzatılması söz konusu değil dedi. Alman hükümetine de çağrı yapan SPD milletvekili Arnold, Hükümet derhal Alman askerlerinin konuşlanabileceği başka bir yer bulmalı ifadelerini kullandı.
AWACS UÇUŞLARINA DA İZİN VERMEYİZ
Rainer Arnold, izin verilmemesi durumunda sadece İncirlikten çekilmenin söz konusu olmayacağını, partisinin Awacs uçuşlarına Alman askerlerinin katılması konusunda olumsuz oy vereceğini de dile getirdi. Arnold, Spiegelde yer alan ifadesinde NATO, Alman parlamentosunun Awacs uçuşları için Alman askerlerine izin vereceğinden hareket etmesin dedi.
SPDli vekilin çok net çağrısıyla Türkiye ile Almanya arasında ortaya çıkan ziyaret krizinin tırmanacağına dikkat çeken Spiegel Online, SPD olmadan hükümetin Aralık ayında süresi dolacak olan tezkerenin uzatılma şansı bulunmadığını yazdı.
ÜRDÜN YA DA KIBRIS
Alman ordusunun İncirlikten çekilme hazırlıklarına başladığını iddia eden dergi, alternatif olarak Alman askerlerinin Ürdün veya Kıbrısa kaydırılmasının değerlendirildiğini bildirdi. Birliklerin kaydırılmasının Alman Tornadoların keşif uçuşlarının iki ay kadar durması anlamına geleceğini de yazan dergi, çekilmenin Alman ordusu açısından İncirlikten uluslararası koalisyonu yöneten ABDden de uzaklaşma anlamına geleceğine vurgu yaptı. Ayrıca muhtemel bir kaydırmanın uçuşlar sırasında elde edilen bilgilerin koalisyon güçlerine aktarımının zorlaşacağı ve askerler ile uçakların bakımının da Almanya açısından masraflı olacağına dikkat çekildi.
Dergi, Alman Savunma Bakanlığının çekilme konusunda bilgi vermemekle birlikte, bir sözcünün Biz koalisyon kapsamında gerçekleştirilen keşif görevini Türkiyeden devam ettirmekten yanayız, ancak İncirlik bizim açımızdan alternatifsiz değil dediğini aktardı.
Bu yılın başından itibaren IŞİDe karşı mücadele kapsamında Suriye ve Irak üzerinde keşif uçuşları yapan Almanyanın İncirlik Üssünde Tornado keşif uçaklarıyla birlikte yaklaşık 250 civarında askeri bulunuyor.
Türkiye, Alman Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe ve bir grup milletvekilinin İncirlikte konuşlu Alman askerlerini ziyaret etmesine izin vermemişti. Bunun üzerine Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen bizzat kendisi İncirlike gitmiş, Ankaradaki temasları sırasında da milletvekillerinin ziyaretine izin verilmesini istemişti. İncirlik ısrarını sürdüren Alman Federal Parlamento Savunma Komisyonu üyeleri, Eylül ayı için yeni bir ziyaret planlamıştı. Bu ziyaret istediğinin de Başbakan Binali Yıldırım tarafından geçen hafta yabancı gazetecileri kabulü sırasında geri çevrildiğini hatırlatan Spiegel Online, izin verilmeme nedeninin Almanya'nın 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendirmesi olduğunu öne sürdü.
DHA