USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Altın fiyatları yükselişte!

Altın fiyatlarındaki hareketlilik devam ediyor. Hafta başından itibaren düşüş trendinde olan altın fiyatları dün ve bu sabah piyasaların açılması ile toparlanmaya başladı. İşte en güncel altın fiyatları...

Altın fiyatları yükselişte!
17-02-2017 12:10
Google News

Altın fiyatları dalgalı kur özelliğine devam ediyor. Yılbaşından itibaren yakaladığı ivmeyi Ocay ayı ortalarına kadar sürdürerek 151 lira seviyelerini günü altın fiyatları bu hafta ortasında ise 143 lira bandına kadar geriledi. Dün sabah piyasaların açılması ile yavaş yavaş toparlanmaya başlayan altın fiyatları şu sıralarda 146 liradan işlem görüyor. İşte en güncel altın fiyatları...

ALTININ GRAMI YÜKSELDİ
 
Altının gram fiyatı yüzde 0,5 artışla 145,6 liraya yükseldi. Kapalıçarşı`da çeyrek altın 239, Cumhuriyet altını 975 liradan satılıyor.Dün, yurt içinde son bir ayın en düşük seviyesi olan 143,28 liraya  kadar gerileyen gram altının fiyatı, bu seviyelerden gelen tepki alımlarıyla  yükselişe geçerek günü yüzde 0,50 artışla 144,99 liradan tamamladı.
Bugüne, dünkü yükselişini devam ettirerek başlayan gram altının  fiyatı, saat 11.20 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,42 üzerinde 145,6 lira  seviyelerinden işlem görürken, Kapalıçarşı'da çeyrek altın 239, Cumhuriyet altını  975 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı ise şu dakikalarda yüzde 0,20 artışla 1.235,10  dolardan alıcı buluyor.

SAHTE ALTIN NASIL ANLAŞILIR?

Yatırım amaçlı satın alınan ya da düğün, doğum gibi törenlerde ve özel günlerde hediye olarak verilen altının sahte olup olmadığı önemli bir konudur. Bunu anlamak için en güvenilir yöntem sertifikalı bir kuyumcuya götürüp sormaktır. Bunun dışında yapılacak bazı testler ile altının gerçek olup olmadığı anlaşılabilir. 

Altın incelenerek üzerinde resmi bir damga olup olmadığına bakılır. Atatürk resmi ve TC yazısı bu tür işaretlerdendir. Orjinal bir altında bulunan Atatürk resmi detaylı bir şekilde incelenir. Üzerinde Atatürk resmi bulunmayan, bilezik gibi takılarda ise mutlaka altının kaç ayar olduğunu gösteren damgalar vardır. Bu damgalar incelenir.

Damgalarda ve işaretlerde döküm hatası varsa damgalar orjinali ile karşılaştırıldığında farklı görünüyorsa altın sahte olabilir. Bunun için bir büyüteç kullanılabilir. Bu yöntemin güvenilirliği azdır. Çünkü işaretler aşınmalardan dolayı silinmiş olabilir. Renk farklılıklarına bakılır. Altın sahte ise sürtünen kenar bölgelerde renk atar. Orijinal bir altın sürtünmelerden etkilenmez.

Bunun dışında geleneksel yöntemlerden olan altın ısırma sahteliği anlama yöntemlerindendir. Altına dişlerle bir basınç uyguladığında eğer altın gerçek ise dişlerin altında iz bırakmış olması gerekir.

Altından daha yoğun olan metal sayısı azdır. Altının yoğunluğunu ölçmek, sahte olup olmadığı konusunda fikir verebilir. Ancak yoğunluk testi yapılırken altının üzerinde süs amaçlı kullanılan hiçbir taş bulunmamalıdır. Altının yoğunluğunu hesaplamak için kütlesi ve hacmi bilinmelidir. Kütlesi hassas bir tartı ile hesaplanır. Hacmini hesaplamak için dereceli bir kap kullanılır. Kaba su doldurulur. Altın içine atıldığında suyu ne kadar yükselttiğine bakılarak hacim bulunur. Kütle hacim değerine bölünür. Sonuç g/ml cinsinden bulunur. Saf altının yoğunluğu 19,3 g/ml’dir. Sonuç bu değere ne kadar yakınsa altın o kadar saftır.

Altın seramik bir tabağa sürtülebilir. Seramikte oluşan çizgi siyah ise altın gerçek değildir. Eğer çizgi altın renginde ise altın orijinaldir.

Bunun dışında evde uygulanması zor olan ve bazı riskler içeren nitrik asit yöntemi kullanılabilir. Bunun için çelik bir kap kullanılır. Üzerine nitrik asit damlatılan altın, herhangi bir reaksiyon göstermiyor ise gerçektir. Sonuçta gösterdiği reaksiyonlarla altının yeşil, sarı veya süt rengi olmasına bakılarak sahteliği, hangi metalden yapıldığı sonuçlarına varılabilir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ