Altının onsu kesin olarak 25,000 dolara doğru ilerliyor. Asıl soru bu miktara ne zaman ulaşılacağı.
103 yıl sonra mı? Ya da diğer bir deyişle en erken 2118'de mi? Ne kadar tuhaf görünse de bu öngörü aslında çok sağlam tarihi bir temele dayalı: bunun için altının (çok) uzun vadede alım gücünü enflasyona karşı koruyacağını ve gelecekteki enflasyonun yıllık yüzde 3 (bu, geçtiğimiz asırdaki ABD ortalaması) olacağını varsaymak yeterli.
BusinessHT'de yer alan habere göre, peki enflasyonun yıllık yüzde 3'den daha fazla olacağını mı düşünüyorsunuz? Aşağıdaki tablo bütün mümkün enflasyon oranlarına göre altın onsunun 25,000 dolara ulaşması için ne kadar süre geçmesi gerektiğini gösteriyor.
Farz edilen ortalama yıllık enflasyon oranı
%3
%5
%7
%36
Enflasyona göre düzeltilmiş altın fiyatını sabit farz edersek, altın onsunun 25,000$'a ulaşması için gereken yıl sayısı
103 yıl
63 yıl
45 yıl
10 yıl
Görebileceğiniz üzere altının enflasyona göre düzeltilmiş fiyatının sabit olduğunu varsayarsak, eğer enflasyon oranı yıllık ortalama yüzde 36 olursa, altının onsu 10 yıl içinde 25,000 dolara ulaşıyor. Bilmeniz gereken şey ise güncel 10 yıllık ne kar ne zarar eden enflasyon oranı yıllık yüzde 1.84. Altın tahmincileri fiyatların onsu 5,000 dolardan (Peter Schiff'in uzun vadeli tahmini) 25,000 dolara (Avi Gilburt'ün 50 yıllık beklentisi) çıkmasını bekliyor.
Ama altın, kısa ve orta vadede enflasyona göre düzeltilmiş koşullarda bile çok sert dalgalanıyor. Bu yüzden gelecek yıllarda enflasyon oranı çift haneli olmasa bile altın fiyatının uçması tamamen mümkün. Ama bu tarz dalgalanmalar altının enflasyona göre düzeltilmiş fiyatını artırabileceği gibi düşürebileceği için de tıpkı çift taraflı keskin bir kılıç gibi.
Öyle ki, birkaç yıl önce Duke Üniversitesi profesörü Campbell Harvey ve TCW Group'da eski emtia portföyü yöneticisi olan Claude Erb tarafından yayınlanan bir National Bureau of Economic Research araştırmasına göre, gelecek yıllarda altın fiyatındaki dalgalanmaların fiyatı düşüreceği yönündeki ihtimaller kuvvetli.
İkili, öngörülerinde altının makul değeri neyse ona geri dönmesindeki eğilimini baz aldı - yani altının, makul değerinden çok daha yüksek fiyatlara satıldığında bu seviyeye eninde sonunda geri düşmesi, ya da tam tersine daha düşük fiyatlara satıldığında bu seviyeye yükselmesi eğilimi. Bu makul değerin ne kadar olduğunu hiç kimse tahmin edemese de, ikilinin tarihi verileri baz alarak elde ettikleri oran, Tüketici Fiyatı Endeksi seviyesinin 3.46 kat daha fazlası.
Bu, güncel olarak altın fiyatının ons başına 819 dolar, ya da bugünkü fiyatına göre yüzde 30 daha düşük olması demek.
Maalesef bu araştırma altının makul değerine geri dönmesinin ne kadar süreceğini öğrenmemizi sağlamıyor. Ama eğer altının da diğer bütün menkul değerler ve satılabilir mallarla aynı ortalamaya geri dönme eğiliminine taabi olduğunu varsayarsak, altın fiyatının ileride Tüketici Fiyat Endeksi'nin 3.46 kat fazlası olacağını söyleyebiliriz.
Diğer bir deyişle, bizim yaşamımız süresince ya da çocuklarımızın ömrü boyunca altın onsu 25,000 doları görse bile şimdiye göre çok daha az miktarlara ticareti yapılması olası.