USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Altun: “Sokakta çalıştırılan çocukları, onları kovalayarak koruyamayız”

Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, çalışmaya zorlanan çocukların, kovalamak, aşağılamak, dövmekle korunamayacağını, o çocuğun ne sebeple orada olduğunu, ailesine öğrenip, o durumu yaratan nedenlerin ortadan kaldırılmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.

Altun: “Sokakta çalıştırılan çocukları, onları kovalayarak koruyamayız”
12-06-2018 18:01
Google News

Bursa Özel Yönder Okulu 3. sınıf öğrencilerinin okullar kapandıktan sonra bir haftaya sığdırdıkları sosyal etkinliklerden biri de Bursa Barosu’nda gerçekleşti. Baroevi olarak bilinen Bursa Barosu Adli Yardım Merkezi salonunda gerçekleşen toplantıda çocuklara, 12 Haziran Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü nedeniyle çocuk hakları anlatıldı.

Bursa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Av. Gamze Pamuk Ateşli tarafından verilen eğitimin açılışını Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun yaptı. Altun, çocuklara hitaben konuşurken, 12 Haziran Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü’nün, “Pakistan’da İqbal adlı çocuğun daha 4 yaşındayken bir halı fabrikasında çalıştırılmak için satılışı, günde 14 saat çalışmak zorunda bırakılışı, 6 sene esir olarak yaşaması, sonunda zorbaların elinden kurtuluşu ve hazin sonu” nedeniyle ilan edildiğini anlattı.

Altun, Türkiye’deki çocuk işçi sayısının iki milyona yaklaştığını, sebepleri ortadan kaldırılmadığı için her yıl istikrarlı bir şekilde yükseliş gösterdiğini söyledi. Yaşanan ekonomik sıkıntılar, eğitim sistemindeki tutarsız değişiklikler ve ailelerdeki gelecek kaygısının, çocuk işçiliği yaşını oldukça düşürdüğünü ifade eden Gürkan Altun, “Her beş çocuktan birinin işçi olduğu ülkemizde, iş cinayetine kurban giden yirmi işçiden biri çocuk işçidir. Sırf bedava ya da ucuz işgücü elde etmek uğruna binlerce çocuğun hayatı tehlikeye atılmaktadır” diye konuştu.

Altun, öğrencilere, sokaklarda çalışan çocuklara nasıl davranılması gerektiğini anlatırken, “Sokakta bir şeyler satan çocuklardan alışveriş etmeyeceğiz ki, o çocuklar oralarda çalıştırılmasınlar. Anne ve balarımızı uyaracağız. Karşılaştığımız kamu görevlilerine, mesela bir polise, neden o çocuğun orada çalıştırıldığını sorabilir,  çalıştırılmaması gerektiğini hatırlatabiliriz. Çocuğu orada çalıştırmamak demek, onu kovmak, dövmek, aşağılamak değil. Onunla iletişim kurup, neden orada olduğunu, nedenlerini tespit edip, o çocuğun ve ailesinin ekonomik kaygılarını gidermek zorundayız” dedi.

Altun’un açılış konuşmasından sonra Bursa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Av. Gamze Pamuk Ateşli, çocuklara haklarının ne olduğunu anlatan video izletti. Ateşli, interaktif bir şekilde çocuklara haklarının ne olduğunu anlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ