USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

Ankara'da kritik gelişme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Haziran seçiminin ardından Meclis Başkanlık Divanı’nın oluşması sonrasında hükümeti kurma görevini Başbakan ve Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na verdi. Davutoğlu’nun 63. Hükümeti kurma görevini almasıyla birlikte Ankara’da siyasetin nabzının attığı çevrelerde, koalisyon senaryoları konuşulmaya başlandı.

Ankara'da kritik gelişme
10-07-2015 01:32
Google News

Senaryolar içinde Ak Parti - CHP koalisyonu, Ak Parti – MHP koalisyonu ile seçim hükümeti seçenekleri öne çıkarken, anayasal çerçevede Meclis’te temsil edilen 4 partinin oluşturacağı bir seçim hükümeti ihtimali ise zayıf olarak görülüyor.

SOYKIRIMI ANMA TÖRENİNE KATILACAK
Davutoğlu, hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı’ndan bugün aldı. Ancak Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri turuna hemen başlamayacak.
Davutoğlu, Cuma ve cumartesi günü Bosna Hersek’te olacak. Başbakanlık’tan verilen bilgide, "Sayın Başbakanımız, her yıl 11 Temmuz günü düzenlenen ve bu sene 20. yıldönümüne denk gelmesi dolayısıyla ayrı bir anlam taşıyan Srebrenitsa Soykırımı Anma Töreni'ne katılmak üzere 10-11 Temmuz 2015 tarihlerinde Bosna-Hersek'i ziyaret edecektir” denilmişti.

İLK TUR BAYRAM ÖNCESİ
Davutoğlu’nun görüşme turuna pazartesi günü başlaması bekleniyor. Davutoğlu, farklı bir gelişme olmazsa CHP, MHP ve HDP genel merkezlerine ziyaretlerde bulunacak. İlk tur görüşmeler bayram öncesi tamamlanacak. Eğer ilk turda bir koalisyon uzlaşması sağlanamazsa, bayramda siyasi partilerin birbirine yapacağı ziyaretler psikolojik açıdan önem kazanacak. Bayram ertesinde koalisyon müzakerelerinin daha ileri bir safhaya geçirilmesi bekleniyor.

ÖNCELİK İKİ SEÇENEKTE
Koalisyon arayışları içinde iki seçenek öne çıkıyor. Birincisi Ak Parti – CHP koalisyonu. Bu seçenek çerçevesinde kulislerde konuşulan konulardan biri Davutoğlu’nun grup konuşmasında, CHP kitlesine yönelik ince mesajı. Ak Parti’nin koalisyon seçenekleri çerçevesinde CHP konusunda oluşturduğu komisyonun koordinatörü Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik. Çelik’in koordinatörlüğündeki komisyon, CHP ile koalisyon müzakereleri için çok boyutlu bir dosya hazırlıyor.

Davutoğlu, bugünkü grup konuşmasında, MHP’li Yusuf Halaçoğlu’nun sözleri çerçevesinde CHP tabanına seslenerek, "Tercihinizi hangi yönde
kullanmış olursanız olun size saygımız sonsuzdur. Sizin inancınız, dininiz üzerinde herhangi bir spekülasyon yapacak, karşısında en dik bir şekilde Ak Parti'yi bulacaktır. Şu veya bu partiye oy verdiği gerekçesiyle tahkir edilmesine, rencide edilmesine izin vermeyiz. Ak Parti bütün bir milletin inanç özgürlüğünün, fikir ve düşünce özgürlüğünün, en önemlisi de onurunun teminatıdır. Bu konudaki ilkeli tutumunu da sürdürmeye devam edecektir" demişti. Bu sözler, CHP tabanına yönelik mesaj olarak yorumlandı.

Ak Parti’nin MHP ile koalisyon seçeneğine yönelik oluşturulan komisyonun koordinatörü ise Çalışma Bakanı Faruk Çelik. Kulislerde, konuşulan Davutoğlu’nun MHP’ye grup konuşmasında iki ince mesaj verdiği yönünde. Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "Erdoğan Saray'ı terkedip Çankaya fanusuna girmeli" sözüne tepki göstererek, "Cumhurbaşkanlığımıza, Cumhurbaşkanımıza Anayasal sınırları hatırlatanlar kendileri de anayasal sınırlara saygı göstermek durumundadırlar. Hiç kimse Cumhurbaşkanı makamına dönüp, 'fanusa girecek' gibi bir ifade kullanamaz. Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilmiştir ve yüklendiği yüce görev fanusa girmeyi değil, halkın arasında olmayı, gerektiğinde milletin geleceği konusunda görüş beyan etmek, gerektiğinde bunu da tereddütsüz etmeyi bir hak olarak gören bir makamdır. O bakımdan buradan hepsine bir kez daha çağrıda bulunuyorum; Cumhurbaşkanlığı makamını artık tartışma konusu yapmayın” dedi.

HDP VAHİM DURUMDA
Davutoğlu’nun HDP ile ilgili olarak, "HDP daha vahim bir durumda açık söylüyorum" demesi de MHP’ye dolaylı bir mesaj olarak algılandı.
Davutoğlu’nun HDP’li seçeneklere kapalı olduğunu örtülü olarak ifade ettiği ve bu yolla MHP’ye ince bir mesaj verdiği yorumları yapıldı.

ÇİFTE MESAJ
Kulislerde, “Ak Parti; CHP’ye özgürlüklerin teminatıyız, sizin yaşam tarzınıza saygılıyız, temsil değeri yüksek geniş bir koalisyona açığız; MHP’ye ise HDP’ye tavırlıyız ancak Cumhurbaşkanı’nı tartıştırmayız mesajını daha görüşmeler başlamadan iletti” yorumları yapılıyor.

Kulislerde, seçim hükümeti olasılıkları da konuşuluyor. Ancak 45 gün içinde hükümetin kurulamaması durumunda anayasa gereği 4 partiden
milletvekili sayısı oranında oluşacak bir seçim hükümeti ile seçime gidilmesi ihtimali ise zayıf görülüyor.

MİLLİYET

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ