İran`a yönelik ambargonun kalkmasını sağlayacak anlaşmanın yapılmasıyla dikkatler dev ülkenin ticaretine yöneldi. İran tek kelimeyle Türkiye`yi uçuracak!
Görüşmelerde yer alan bir yetkiliden alınan bilgiye göre İran'ın nükleer programının kısıtlanmasına karşılık ülkeye yıllardır uygulanan ekonomik yaptırımların hafifletilmesine yönelik anlaşma kabul edildi.
Habertürk'te yer alan habere göre, Anlaşma ile İsrail ve ABD'nin askeri tehditleri altında büyüyen İran'ın nükleer faaliyetlerine ilişkin 12 yıllık açmazın sonlanması bekleniyor.
Anlaşmaya ilişkin açıklamanın ardından Brent tipi ham petrolün fiyatı Londra saatiyle 07:32'de yüzde 1,5 düşerek 57,01 dolar/varil oldu.
İran ve dünya güçleri arasında iki yıldır süren müzakerelerin sonundaki bu adım, dünyanın devleri arasındaki ilişkilerde büyük bir atılım alamına geliyor. Yaptırımların kaldırılması karşılığında İran İslam Cumhuriyeti'nin nükleer programının frenlenecek.
İRAN NE KAZANACAK?
Anlaşmanın tam olarak uygulamaya konması aylar sürebilir ancak yaptırımların kaldırılmasının zamanla petrol zengini İran'ın enerji ihracatını etkinleştirmesine, ülkenin uluslararası finansmana erişimiin kolaylaşmasına ve küresel yatırımcılara kapılarını açmasına yardımcı olması bekleniyor.
SON BÜYÜK PAZAR
Uzmanlara göre nükleer anlaşma, dünyadaki son büyük pazarın açılması anlamına geliyor.Yatırımbankası Renaissance Capital'e göre İran, büyük yatırımcıların henüz girmediği son büyük ekonomi.
1 MİLYAR DOLAR
Yaptırımların kaldırılmasıyla Tahran Borsası'nın 2016 başında yatırımclara açılması bekleniyor. İlk yıl sermaye girişlerinin 1 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Şu ana kadar kurumsal yatırımcılara kapalı olan İran pazarı iştah kabartıyor.
Yıllardır uygulanan yaptırımlarla dünyadan izole edilen Perslerin yurdunda ekonomi durma noktasına gelmişti. Uzun ve zorlu görüşmelerden sonra varılan uzlaşmanın etkisi bugünden yarına görülmeyecek olsa da İran hisseleri şimdiden şimdiden yükselmeye başladı bile. Anlaşmanın İran ekonomisi ve küresel enerji piyasalarında önemli sonuçları olacak. Nihai anlaşma İran'ın kapılarının açacak ve ekonomistlere göre bu açılımın iç tüketim, yatırımlar ve ticaret üzerindeki etkisi çok büyük olacak.
ANLAŞMANIN TÜRKİYE'YE YARARI NE?
Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Türk-İran İş Konseyi Başkanı Rıza Eser, yaptırımların kalkmasıyla 2014 yılında 13,7 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 yıl içerisinde 30 milyar dolara ulaşabileceğini söylemişti. Zira ekonomik ambargo Türkiye’nin İran’a yaptığı ihracata ağır darbe vurmuştu.
İŞBİRLİĞİ ARTACAK
Türkiye ve İran arasında bu yılın Nisan ayı başında ticaret, eğitim, sağlık, çevre, aile ve sosyal politikalar konularında 8 anlaşma imzalandı.Yaptırımların kalkmasıyla iki ülke şimdi ticaret hacminin ve işbirliğinin artması öngörülüyor.
DOĞALGAZ VE PETROL
Türkiye İran'dan iki önemli enerji kaynağı ithal ediyor: Doğalgaz ve petrol. Yetkililer daha önce yaptıkları açıklamalarda İran'a uygulanan ambargonun kalkması ve fiyatların düşürülmesi halinde İran’dan doğalgaz alımı artabileceğini defaten dile getirmişlerdi.Rusya’nın ardından en büyükdoğalgaz rezervi yüzde 17 ile İran’ın elinde bulunuyor. Ancak rezervlerin sadece yüzde 48’lik bölümünü işletilebiliyor. Bunun yanında İran’dan alınacak gazın TANAP (Trans Anadolu DoğalgazBoru Hattı Projesi) aracılığıyla Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması gündemde. Çünkü Rusya ile anlaşmazlık yaşayan Avrupa yeni doğalgaz kaynakları arıyor.
Dünya petrol rezervlerinin onda birini elinde bulunduran İran ambargodan önce ülkemizin petrol ihtiyacının yarısını karşılamaktaydı. Türkiye, ambargo baskııs ile İran'dan yaptığı alımları azaltarak Irak'a yöneldi. İran, Ekonomi Bakanlığı tarafından ticaretin artırılacağı hedef ülke ilan edildi. Yaptırım baskısının kalkmasıyla iki ülke arasındaki ticaret hacminin her geçen yıl artması bekleniyor.