Mimar ve Mühendisler Grubu'nun (MMG) düzenlediği, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı’nın destekleri ile İstanbul Kongre Merkezi’nde “Ar-Ge’den projeye, projeden üretime” temasıyla gerçekleştirilen Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi’nde Türkiye’nin farklı üniversitelerinde geliştirilen ve yatırıma dönüşebilecek seçilmiş 180 inovatif proje ve prototip sergileniyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın açılışını yaptığı, Türkiye’nin girişimci sanayici ve akademisyenlerinin buluştuğu sergide BEBKA desteğiyle açılan BTÜ standında 10 adet proje sergileniyor.
Zirve açılışında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, “Çok değerli akademisyenlerimizin büyük emeklerle ortaya çıkardığı projelerle bu kıymetli organizasyonda bulunuyor olmak bizim için çok değerli. Bu zirvede birçok üniversite gibi biz de geliştirdiğimiz inovatif projelerimizi tanıtmak, yatırıma dönüşmesini sağlamak ve dolayısıyla bizim rotamız olan üniversite - sanayi işbirliğinin geliştirilmesine katkı sağlamak hedefindeyiz. Dışarıdan teknoloji satın almak yerine bilim ve teknoloji üreten, kendi standartlarını belirleyen bir konuma gelmemiz lazım. Bunun için de bilimsel üretimi gerçekleştiren kaynaklar olan üniversite, teknopark, Ar-ge merkezleri gibi dinamiklerin sanayicilerle bir araya getirildiği bu tip paylaşım ortamlarının oluşturulması çok gerekli ve faydalı. Zirvenin hepimiz için verimli ve etkin geçmesini temenni ediyorum” diye konuştu.
BTÜ standını ziyaret eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, Rektör Prof. Dr. Arif Karademir ve proje sahibi öğretim üyelerinden geliştirilen proje ve ürünler hakkında bilgi aldı.
Ar-Ge İnovasyon Zirvesi'nde yer alan BTÜ projeleri ise şöyle:
"Prof. Dr. Şule Altun, nanoweb keratin yüzeylerin kirletici gaz adsorpsiyonu. Prof. Dr. Yusuf Ali Kara, Türkiye’nin ilk yüzde 100 yerli pistonlu soğutma kompresörünün tasarımı üretimi ve performans testi. Prof. Dr. Deniz Uzunsoy, elektrik ark oluşturma yöntemi ile birkaç tabakalı grafen üretimi. Prof. Dr. Ramazan Kurt, tekstil kimyasal modifikasyonunun kavaktan üretilen paralel şerit kerestelerin bazı fiziksel, mekanik ve biyolojik özellikleri üzerine etkisi. Doç. Dr. Hasan Basri Koçer, antimikrobiyel nefes alabilir poliüretan membranlar. Doç. Dr. Turgay Tugay Bilgin, yazı yazma güçlüğü çeken ilköğertim öğrencileri için el yazısı özellik çıkarımı ve veri analiz platformu. Doç. Dr. Ece Ünür Yılmaz, süperkapasitörlerde elektrot malzemesi olarak kullanılmak üzere biyokütleden karbon eldesi. Yrd. Doç. Dr. Kemal Furkan Sökmen, lityum iyon bazlı akü modelleri. Yrd. Doç. Gökay Bayrak - konutsal fotovoltaik güç üretim sistemleri için akıllı şebeke entegrasyon cihazı tasarımı. Yrd. Doç. Metin Bilgin, biyometrik elektronik seçim sistemi."